Finnmark – når man har behov for å rense hodet

Hamna i Ryggefjord - du finner nesten ikke stedet på kartet.
Hamna i Ryggefjord - du finner nesten ikke stedet på kartet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen ganger handler ensomhet om å være alene, ikke føle seg ensom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ensomhet kan oppleves som en positiv del av frivillig isolasjon – som en stimulerende pause fra vår normalt travle hverdag. Ved å stikke av fra våre rutiner, reise til et helt annet sted gjerne langt unna, men fortsatt omgitt av mennesker, kan du oppleve muligheten å være deg selv – eller bli bedre kjent med deg selv. Jeg vet hvor jeg skal dra for å koble av og gjenopprette balansen. Jeg reiser lengst nord i Norge, til et sted kjemisk fri for yoga klasser og butikk, uten internett og mobiltelefon.

Da Gabriel Garcia Márquez i 1967 utgav «Et hundre år i ensomhet», antok han sannsynligvis ikke at 50 år senere ville en by som romanens mytiske Macondo være en døende variant på kartet. I våre dager har Mount Everest Wi-Fi og Amazonas stammer kjenner David Beckham mens andre inne i jungelen har hatt besøk av kong Harald. Vi er alltid knyttet til andre – på Facebook, Twitter og Instagram – selv når vi fysisk er alene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Thor Hushovds sykkelferietips i Nord-Norge

(Saken fortsetter under)

En tur på fjorden for å hente fisk.

Et hundre år med ensomhet er i meste laget – de fleste av oss ville være glade hvis vi kan få til 100 minutter. Ensomhet handler om å være alene, ikke føle seg ensom, men ha luksus av tid og rom fri fra ytre press. Fri til bare å tenke. Slik følelse kan du få ved å vandre på en sti eller bare stirre mot stjernene. Du kan bestemme deg for en alene-ferie eller velge å bli med andre som søker samme frihet. Eller du kan finne ditt sted av stillhet og fred i en tom ørken. Valget er ditt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange muligheter

Du kan finne paradis på ei privat øy i Seychellene, uten tv, telefon og internett, kun en håndfull hytter mellom palmer med kokosnøtter og havet. I Botswana oppleves isolasjon ved dra på eventyr i villmarken alene, men her er selv en seng i ei hytte blitt en kostbar affære. Eller dra til Mongolia og bli med på en nomadisk tradisjoner langt fra byer, eller bli åndelige inspirert i Japan, lev som en pilegrim og start dagen med morgenbønner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Zorn og Larsson inspirert av røde Sverige

(Saken fortsetter under)

Blant Afrikas ville dyr i Botswana.

Tvunget offline

En ekstrem variant er Nord-Korea for de som må bli tvunget til å leve uten computer og sim-kort. I verdens mest lukkede land er turister aldri online. Her kan du reise med fly til ukjente byer som Chongjin og Hamhung, og til og med klatre opp til toppen av fjellet Paektu. Høyere enn 2,744 meter over havet kommer du ikke i dette landet.

Les også: Tavira ikke lenger en hemmelighet

Finnmark

Jeg for min del holder meg garantert unna Nord-Korea og Venezias kanaler, broer og horder av turister. Derfor velger jeg fortsatt Norge, ikke de turistiske fjordene på Vestlandet eller køene i Lofoten, men drar helt nord til Finnmark. Her har jeg mitt hemmelige feriested med gigantiske kongekrabber i fjorden og fisk i elver og vann, med total stillhet og lyse sommer-netter uten ekstra kostnader.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mitt beste råd:

Det er mange måter å finne ensomhet og utnytte den på en måte som passer best for deg. Du kan jo starte med å finne inspirasjon i noen av historiene publisert her i reisemagasinet King Goya. Bare du ikke lar det gå 100 år uten å prøve.

Les også: Ferie og trening - Basisball ruller over Europa

Saken er opprinnelig publisert på KingGoya.no