13 favoritter fra Indre Sogn:

Sognefjordens indrefilet

Bli med Icetroll på en lett padle- og bretur til Nigarsbreen i Jostedalen.
Bli med Icetroll på en lett padle- og bretur til Nigarsbreen i Jostedalen. Foto: Christine Baglo, Dagsavisen

Sognefjorden er Norges lengste fjord, som det kan ta måneder å utforske. Her er våre 13 favoritter i fjordens innerste deler!

1. Gamle Lærdalsøyri

De historiske husene i Gamle Lærdalsøyri slapp heldigvis unna flammens rov under den største bybrannen i Norge etter krigen, i 2014.

Det gamle handelsstedet har 170 vernede bygninger, som er mellom 100 og 170 år gamle. De nydelige, små trevillaene i sveitserstil huser nå artige butikker, gallerier og spisesteder.

De første turistene her var de engelske lakselordene som kom for å fiske i Lærdalselvi, en av landets beste fiskeelver. Til Lærdal kom også den første norske bilturisten, nederlenderen og bilpioneren Petrus Scheltemer Beduin, som kjørte fra Kristiania til Lærdal i 1901!

Rusl en tur gjennom særdeles velbevarte Gamle Lærdalsøyri. Foto: Christine Baglo, Dagsavisen

2. Borgund stavkirke og Vindhellavegen

Opplev Norges best bevarte stavkirke, fra 1180!

Rett bak kirken kan du rusle en tur på stien som går opp til Vindhellavegen, et praktfullt stykke veiingeniørkunst som er en del av den Gamle Kongevegen over Filefjell, som nå i stor grad er restaurert. Absolutt verdt den lille benstrekken, som vil ta deg en halvtimes tid tur-retur.

Les også: Prøv Nord-Europas lengste zipline på Geilo

Borgund Stavkirke er en av landets best bevarte. Foto: Christine Baglo, Dagsavisen

3. Nasjonal turistveg Aurlandsfjellet

For å komme deg fra Lærdal til Aurland kan du kjøre en av Norges lengste tunneler på 24,5 kilometer, med spennende lysinstallasjoner midt inni.

Men aller flottest er det å ta turistvegen over fjellet, gjennom seterlandskap og frodige daler til snaufjellet, der snøen og brøytekanter på flere meter ligger langt utpå sommeren.

Stopp på de flotte utsiktspunktene på Vedahaugene og ikke minst på Stegastein, den spektakulære utsiktsbroen som henger ut over Aurlandsfjorden. Høydeskrekken får også kjørt seg litt når du må passere turistbussene på de vestlandssmale veiene, noen gresstrå unna fjorddypet, på vei opp eller ned...

Stopp på det spektakulære utsiktspunktet Stegastein, på Nasjonal turistveg over Aurlandsfjellet. Foto: Christine Baglo, Dagsavisen

4. Skobygda Aurland

Ta turen innom Norges siste og eneste skofabrikk, som fortsatt lager den berømte Aurlandsskoen, som ble oppfunnet av Nils G. Tveranger på 1930-tallet. Han skal ha hentet inspirasjon til skoen fra mokasinene fra Iroquois-folket i Amerika.

I dag håndproduseres det 3000-4000 par av den eksklusive skoen i året, som ofte har en tiøring som pynt i fronten.

Etterpå kan du nyte en lunsj på Marianne Bakeri & Kafe, der det meste eltes for hånd! Prøv pizza med geitepølse eller økologiske rundstykker.

Stikk også innom den dyktige glassblåseren Merete Rein. Og så kan du jo ta beina fatt gjennom den idylliske Aurlandsdalen, fra Østerbø til Vassbygdi! En vandrebuss tar deg tilbake utgangspunktet for turen i sesongen.

Vanarat Mjøs viser fram den eneste norskproduserte skoen, som fortsatt håndlages: Aurlandskoen! Foto: Christine Baglo, Dagsavisen

5. Vikingbyen Njardarheimr i Gudvangen

Reis 1000 år tilbake i tid i den nye, store vikinglandsbyen Njardarheimr, «Njords hjem» i Gudvangen, som åpnet i sommer.

Her møter du levende vikinger som forteller historier, underholder og lar deg prøve vikingaktiviteter og lager ekte vikingmat. Husene er konstruert på autentisk vis.

Les også: Feriefotoskolen

6. Ta et fjordcruise

Det er stor aktivitet med både små og store cruiseskip, ferger og båtruter i hele fjorden, spesielt i verdensarvområdet Nærøyfjorden og inn Aurlandsfjorden til Flåm, så det er mye å velge mellom, om du vil ha en tur på fjorden.

En helt unik opplevelse får du med det stillegående hybridskipet Vision of the Fjords!

Bli med på et stillegående fjordcruise med hybridskipet Vision of the Fjords. Foto: Sverre Hjørnevik
Bli med på et stillegående fjordcruise med hybridskipet Vision of the Fjords. Foto: Sverre Hjørnevik

7. Geitostdalen Undredal

Midt i verdensarvlandskapet beiter geitene som produserer melk til Undredal Stølsysteri, som lager noen av Norges aller beste hvite og brune geitoster.

Bygda er like skarp og søt som ostene, som selvsagt smaker aller best på bryggekanten her, etter en tur i visningssenteret Eldhuset og kanskje en titt innom den lille, vakre stavkirken fra 1147.

8. Maleriske Balestrand

Det historiske trehotellet Kviknes Hotel er kirsebæret som pynter opp nasjonalromantiske Balestrand, en av Sognefjordens mest tradisjonsrike turistbygder. Derfor åpnet Norsk Reiselivsmuseum nettopp her, i fjor.

Du kan også kjenne fruktsmaken av bygda på Ciderhuset, smugtitte på de gamle kråkeslottene og kunstnervillaene, gå på gallerivandring og besøke den spesielle St. Olafs-kirken her.

9. Bokbyen Fjærland

Bokbyen Fjærland byr på fire hyllekilometer med bøker – overalt! Fra gratisbøker på busstoppet til bokfjøs, boknaust og bokkister på ferjekaia. Og ikke minst verdifulle perler i de mange antikvariatene.

Nyt dine nygamle bokfunn i den deilige cafeen på nydelige Mundal Hotel, eller som sengelektyre samme sted. Eller ta en tur på bokkafeen Kaffistova. Du kan også besøke Norsk Bremuseum, tegnet av Sverre Fehn, og bli med på guidede turer på Flatbreen. www-bokbyen.no

I bokbyen Fjærland kan du velge og vrake mellom fire hyllekilometre med bøker! Foto: Christine Baglo, Dagsavisen
I bokbyen Fjærland kan du velge og vrake mellom fire hyllekilometre med bøker! Foto: Christine Baglo, Dagsavisen

10. Søte Solvorn

Denne hvite, sørvendte bygda er en rolig og litt ukjent perle ved fjorden. Her finner du koselige Eplet Bed & Apple, med utleiesykler, tipi og klatrevegg på kjøkkenet, om budsjettet ikke strekker til mer enn et glass hvitvin på den historiske perlen Walaker Hotel – som også har et meget bra kunstgalleri.

Gå fotturer i fjæra, til små strender og kanskje en tur opp på Molden (1116 m.o.h), en av fjordens fineste utsiktstopper, som ikke er vanskelig å bestige.

Og ta ferjen over til Urnes Stavkirke.

Les også: Sognefjorens små hotellperler

11. Bretur i Jostedalen

Jostedalen er magisk! Nigardsbreen er en av Norges mest besøkte breer, som velter ned mellom glattskurte fjell, der smeltevannet danner en grønnturkis innsjø. Som du også kan ta båt eller padle over, før du tar på deg stegjern og isøks og border blåisen med kyndige førere.

Du kan også gå de tre kilometrene inn til brekanten. Ved veien ligger Breheimsenteret, en arkitektonisk perle med en utstilling om isbreen og Jostedalsrypa.

Eller unngå turisthordene, og rusle den lette, timelange fotturen inn til den majestetiske Bergsetbreen i nabodalen, eller bli med på padle- og bretur på Tunsbergdalsbreen eller Austdalsbreen i stedet.

Du kan også være med på rafting på Elvepurka!

12. Ut på tur i Utladalen

Helt innerst i Sognefjorden, i Øvre Årdal, ligger Utladalen, en av landets villeste og vakreste daler. Her kan du følge den grusbelagte Folkevegen inn i et av Europas dypeste dalfører, til Vettisfossen, som skal være Nord-Europas høyeste frie fossefall, på 275 meter.

Stopp for vafler og eventuell overnatting på Vetti Gard Turiststasjon, eller fjellgården Avdalen.

Les også: Ville, vakre Utladalen

Utladalen er en av Norges vakreste og villeste! Foto: Christine Baglo, Dagsavisen
Utladalen er en av Norges vakreste og villeste! Foto: Christine Baglo, Dagsavisen


13. Spa deg ned på Lustrabadet

Det lekre, moderne Lustrabadet i Gaupne, ved inngangen til Jostedalen, minner mer om et luksuriøst spa enn et kommunalt badeanlegg!

Mange saunaer og et lite utendørsbasseng.

Inngang 120 kr for voksne.

Denne artikkelen ble først publisert i Dagsavisen

Sognefjorden

Sognefjorden er Norges lengste og dypeste fjord, 205 kilometer lang og opptil 1308 meter dyp.

Det tar drøye fire-fem timer å kjøre til de indre delene av fjorden fra osloområdet, og seks timer fra Stavanger.

Du kan også ta ekspressbuss eller toget fra Bergen og Oslo, en tur som avsluttes med den unike Flåmsbana ned til Flåm.

Fra Flåm er det gode båt- og bussforbindelser til flere reisemål ved fjorden.

Ekspressbåt fra/til Bergen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29 Spanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21 Marerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02 Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00 41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39 Kvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58 Moreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11 Dette skjer i dag05:46 163 studenter tar staten for retten05:38 Dette skjedde i natt05:18 Tre biler totalskadd i brann i Oslo05:10 Mann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37 Tyver stjal ni kenguruer i Balle02:37 Ocean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05 Kvinne påkjørt i Arendal00:27 Fører stanset med nærmere 3 i promille00:08 Moreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50 Lagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48 Ødegaard: – Vår beste landskamp23:41 Italia EM-klar etter ny seier23:36 King-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30 Straffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker
Siste nytt
07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29VerdenSpanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21SportMarerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02SportNorges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00Norge41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39NorgeKvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58VerdenMoreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11NorgeDette skjer i dag05:46Norge163 studenter tar staten for retten05:38NorgeDette skjedde i natt05:18NorgeTre biler totalskadd i brann i Oslo05:10NorgeMann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37VerdenTyver stjal ni kenguruer i Balle02:37VerdenOcean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05NorgeKvinne påkjørt i Arendal00:27NorgeFører stanset med nærmere 3 i promille00:08SportMoreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50SportLagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48SportØdegaard: – Vår beste landskamp23:41SportItalia EM-klar etter ny seier23:36SportKing-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30SportStraffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus