Geologer skal kartlegge sprekk i Preikestolen

Geologer skal kartlegge sprekk i Preikestolen.
Geologer skal kartlegge sprekk i Preikestolen. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Geologer frykter at Preikestolen kan falle ned og skape en flodbølge. Nå skal den halvmeter brede sprekken i den kjente turistattraksjonen undersøkes. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den flere meter dype sprekken har skapt bekymring siden 1930. Allerede da ble det slått ned bolter på begge siden av sprekken for å måle eventuell utvidelse.

Nå skal Norges geologiske undersøkelse (NGU) ta i bruk moderne metoder for å undersøke Preikestolen i detalj, skriver Stavanger Aftenblad. Fjellet nord for Lysefjorden skal blant annet skannes fra ulike vinkler og det skal tas høyoppløselige bilder fra helikopter. Videre vil en masterstudent ved NTNU lage 3D-modeller av overflaten og lage en stabilitetsanalyse.

Samme avis meldte i mai i år at ferske målinger viste at sprekken i Preikestolen hadde utvidet seg 2–3 millimeter. Det var den første endringen på 22 år.

Les også: Norsk Friluftsliv sier nei til Preikestolen-avgift

Advarer mot vinterferietur til Preikestolen

Bygd i Rogaland oversvømmes av turister på villspor

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kan dannes flodbølger

Forsker i NGU, Martina Böhme, forklarer at det tidligere har vært gjort målinger av sprekken, men at de har vært unøyaktige.

– Vi antar at Preikestolen ikke har beveget seg i det siste. Det bør likevel installeres noe, slik at vi oppdager eventuelle bevegelser. Så har vi tenkt å dra opp og sjekke sprekken iblant. Hvis vi finner ut at det er fare for ras, er det aktuelt å installere permanent måleutstyr, sier Böhme til avisen.

32 andre fjell i Rogaland skal også undersøkes av geologer. NGU gjennomførte i fjor en rekonstruering med helikopter i Rogaland hvor alle mistenkelige områder ble undersøkt.

– Etter det har vi tatt ut de som ser mest farlige ut og hvor konsekvensen er størst, for å undersøke disse nærmere. Vi er spesielt opptatt av fjell som ligger over fjorden og hvor det kan dannes flodbølger, sier hun.

Les også: Ingeniører selger ren fjelluft fra Preikestolen

Hollywood vil spille inn actionscene på Preikestolen

Droner kan bli hjelpemiddel ved Preikestolen