Meny

Mange nordmenn glemmer å ta med pass på ferie

Illustrasjonsbilde. Foto: Colourbox
Sommerferien kan få en dårlig avslutning hvis du glemmer å ta med passet ditt.

Sommeren er her, og det er høytid for utenlandsreiser. Ferien kan få en kjedelig slutt hvis du glemmer å ta med deg pass.

Stadig flere nordmenn har nemlig ikke med seg pass når de reiser på ferie i Europa, ifølge Utenriksdepartementet (UD) og politiet. Det skriver NRK.

– Det er faktisk et økende problem at nordmenn får problemer når de skal hjem igjen fra utenlandsferie fordi de ikke har med seg pass. Og i fjor så måtte vi utstede nødpass til 1500 nordmenn som ville hjem til Norge og ikke hadde med seg gyldig pass, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Astrid Sehl, til NRK.

Les også:   Stadig flere vil ha sporty ferie

Midlertidig grensekontroll

Norge er ett av 27 land i Schengensamarbeidet, om dermed kan man teoretisk sett reise uten uten å måtte fremvise pass mellom landene, men det fungerer ikke alltid slik i praksis.

Fordi mange land har innført midlertidig grensekontroll, krever ofte flyselskaper og flyplasser at du har med gyldig identifikasjon. Ettersom bankkort og førerkort ikke beviser statsborgerskap, er det ikke nødvendigvis gyldig idenditifikafsjon i andre land.

Fagdirektør Atle Roll-Matthiesen i Politidirektoratet, sier til NRK at han anbefaler alle å ta med seg pass, som er det eneste identifiksjonsdokumentet nordmenn har, når de reiser.

– Vi har sett en del tilfeller i noen land, kanskje særlig Spania, hvor du ikke kommer hjem til Norge uten pass. Og har du ikke da pass så blir det dyrt, det tar mye tid og helt sikkert mye irritasjon, sier Roll-Matthiesen.

Les også:   Slik unngår du leiebilfellene

Kan utstede nødpass

UD kan utstede nødpass til hvis man ikke kommer seg hjem på grunn passtrøbbel, men dette kan koste, og en reise til nærmeste ambassade og prisen for selve nødpasset må du som regel betale selv.

I fjor var det timelange køer på Gardermoen ved passkontrollen. Tidligere i sommer lovet justis- og beredskapsminister, Per Willy Amundsen, mye kortere passkøer på flyplassen.

Les også:   Dette er verdens beste øyer

Reise
Populært