Meny

Øyparadiset Tjøme

Foto: Christine Baglo

Jo, det er sant! På Tjøme er himmelen litt oftere blå! Dessuten kan du nyte glattskurte svaberg, sydenpalmer og engelsk herregårdsluksus. Her er våre favoritter i Vestfolds vakreste øyparadis.

1. Reis til Verdens Ende

Selvfølgelig må du til Verdens Ende! Sørspissen av Tjøme er like poetisk som navnet, med glattskurte, rødglødende svaberg formet av isen for 10.000 år siden, som glir over i det endeløse, vidåpne havet, med en enorm horisont. Danmark neste! Like mektig i strålende sol, som med storm i kastene. Utenfor har du flotte muligheter for båtliv og kajakkpadling i Færder nasjonalpark. Det er også en fin gjestehavn. På land kan du besøke det gamle landemerket vippefyret, og ta en tur oppom Færder Nasjonalparksenter. Bygningen huser en kafé/restaurant og en stor utsiktskuppel med 360 graders vyer, og ulike utstillinger. Det er også en liten kolonialbutikk her. På Tjømes sydspiss er dessuten sjansene ofte betydelig større for blå himmel!

Området byr i tillegg å mange fine rusleturmuligheter, også i friområdet Moutmarka, som ligger et hakk lenger inn. Her må du ikke bli overrasket om du ser den fulle, nakne sannhet. Det er nemlig et eget nudiststrandområde ytterst mot havet her.

Les også: Her får du Norges beste hotellfrokost

2. Herlige Hvasser

Hvasser er et eget øyrike i øyriket! Hjertet er Sandøysund, en av Tjømes hyggeligste og livligste havner. Her finner du gallerier, sommerbutikker og en rekke bra serveringssteder, inkludert Den Blå Brygge, som i år har nye drivere, og har hentet inn franske Renaud Girardot til kjøkkenet. Nyt sjømat med asiatisk vri, sushi og konserter på Hvasser gjestehus, eller kjøp med deg alt til sjømatgrillen hos Hvasser Reke og Fisk, som selger alt fra blåskjell, skalldyr og fersk fisk til nydelige kolje- og steinbitkaker. Eller bestill ferdiglaget Hvasser-tapas på uteserveringen her. En pizza på Solsiden er også populært.

Hvasser har noen av øyas fineste badestrender, Lilleskagen og Krøkle (Hvasser syd). Det går også en spektakulær kyststi rundt hele øya, som blant annet tar deg innom det gamle militærområdet Tjønnesberget, med turistforeningscafé om sommeren og panoramautsikt.

På brygga kan du dessuten leie den minste kystledhytta i Norge, Startbua, som står ytterst på moloen i Sandøsund. Med plass til to og grill på takterrassen!

3. Havbakeriet

På Hvasser må du også stoppe på Havbakeriet, i den gamle skolen. Kom tidlig – for her blir både de berømte kakene, vaniljesnurrene og gourmetbrødene bakt på økologiske råvarer utsolgt fortere enn du får sagt kanelbolle. Dyrt, men utrolig deilig!

4. Kultursommer på Gamle Ormelet

Du har ikke opplevd en ekte sommer på Tjøme uten å få med deg en intimkonsert på kulturinstitusjonen Gamle Ormelet, eller Tjøme kunst- og kultursenter, som det egentlig heter, som har 25 års jubileum som kulturscene i år. Dette er noe av det nærmeste du kommer «hip, hip hurra»-sommer utenfor Skagen, en midtsommerdrøm der rosehekkene og vinrankene klatrer oppover hvite trehusvegger i en hage full av moderne kunstverk av høy klasse. På den nostalgiske scenen står ofte senterets etter hvert veldig mange gode kunst- og musikkvenner, som Unni Wilhelmsen og Sondre Lerche, samt Bare Egil band og mange flere. Vertinne er fargerike Dorte Endresen, som har bygd opp kulturinstitusjonen i sin grandtantes gamle pensjonat. Du må også få med deg den årlige sommerutstillingen her, som i år viser arbeider av noen av de utstillerne som har preget huset gjennom 25 år, inkludert Knut Steen, Nico Widerberg, Inger Sitter og Lars Elling. Galleriet og kafeen er åpent på dagen.

Les også: Reis på badeferie til Island!

5. Herskapelig på Engø Gård

Ohlala! Skal du unne deg det litt ekstravagante, skal du unne deg en tur til Engø Gård. Stedet er som tatt ut av en herskapelig, britisk herregårdsdrøm, med gamle hus som er begravd i grønn sky av eføy- og klatreplanter, omgitt av bugnende rose- og sommerblomstbed. den gamle potetkjelleren er nå full av håndplukkede kvalitetsviner. Her kan du nyte erkebritisk after noon te – eller en staselig lunsj, eller helaftens gourmetopplevelse. Kjøkkenet, som henter inspirasjon fra franske landkjøkkentradisjoner, går for å være et av Norges beste. Overnatter du i et av de elegante rommene, har du også adgang til det vakre, innendørs badehuset i glass i engelsk «conservatory»-stil, med oppvarmet basseng, boblebad, badstue og avslapningsavdeling.

6. Ta en «Sydentur»

Ta med hele familien, og sett kursen mot Åtte glass. Her finnes det både palmer, chill out-lounge med sittesekker på hvit korallsand, og ikke minst tonnevis med dampede blåskjell på kaikanten. For ikke å nevne tråbilbane, krabbesnører og bordspill til utlån, som underholder ungene, mens du nyter livet. Her er det lett å trives for både store og små, enten du kommer på sykkel, i bil eller med båten! Du bare svinger av til venstre rett etter Vrengenbrua. Like fint til lunsj som til en tur ut med vennegjengen for skikkelig sommerstemning i kveldssolen.

7. Yachtliv på Havna

Området rundt Scandic Havna Hotel er et annet populært samlingssted for familier, med spa, basseng, uteservering, restaurant, gjestehavn, lekeområde og mange aktivitetstilbud, inkludert minigolf og tennisbane (åpent for alle). Det er også en fin, langgrunn korallsandstrand innerst i bukta her. Dessuten er det morsomt å smugkikke på de råeste yachtene i ytre Oslofjord, som ofte ligger i gjestehavnen her.

8. De beste strendene

Lilleskagen på Hvasser er Tjømes aller fineste strand. Den består egentlig av to områder, der den første stranden er småbarnsfamilienes paradis. Men orker du drasse på strandbagene i to minutter til, kommer du til enda en nydelig sandbukt og svabergområde, der det også finnes flere glimrende teltplasser. Strendene ligger fem-ti minutters gange fra parkeringsplassen.

Hvasser Syd, eller Krøkle, er også et nydelig svabergområde med noen småstrender og utsikt til Færder fyr. Litt vindutsatt.

Langgrunne Bekkevika er en vakker og ekstremt langgrunn bukt som ligger lunt til midt på øya. Småbarnsfamilie-favoritt! Det er også korallstranden på Havna.

Mostranda byr på flotte sandstrender og flere svaberg. Stranden ligger på Mostranda Camping, men er åpen for alle.

Les også: Senjas himmelstiger

9. Aktiviteter

Det er tilrettelagt svært fine kyststier rundt nesten hele øya. Spesielt flott er det å vandre på Hvasser, i Moutmarka eller bak Tjøme Golfbane, som er den eneste banen i Norden med «dobbel ni»-design, som gir en følelse av 18 varierte hull. Aktiv Fritid tilbyr en variert Via Ferrata-klatretur i svabergene ved Havna Hotell, med luftige svev i zip line som avslutning. Stall Verdens Ende tilbyr rideturer og drop intimer. Gjestehavner finnes for båtfolket over hele øya.

10. På Låven

Tekstilkunstner Gerd Gellein Merkesdal har kun åpent når hun lyst, men sier skiltet ved hovedveien på Hvasser «åpent», bør du stikke inn om dette nostalgiske gårdstunet med godværscafé under epletrærne, atelier, drivhus, galleri og et autentisk låvekjøkken, som nå fungerer som en artig krimskramsbutikk.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:19 Swedbank fjerner toppledere i Estland01:57 Mann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33 USA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27 Abbasi-søsknene returneres til Norge01:07 Sør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40 Sjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30 Menn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09 Optimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33 Skytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20 DN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16 Amnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54 Caro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30 Mystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08 USA advarer mot å gi etter for Iran21:58 SV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55 Kristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33 Jordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02 To trakk seg da Giske fikk styreverv21:00 Østfoldbanen åpnet for trafikk20:59 Kassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30 Trump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50 Norge klaget USA inn til WTO – men USA blokkerer dommerne19:17 Kallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35 Regjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21 Ekspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09 FNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08 Kristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06 Stor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58 Brann ved toglinje i Østfold17:42 – Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32 Vinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08 Båret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00 Norge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54 Dansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44 Hagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40 Tidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38 Drapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18 Iran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05 Airbnb vokste kraftig i 201816:04 Mann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53 «Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33 Sylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15 Ny rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27 Vy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52 Mine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38 Mann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38 Trump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37 Lekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36 30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24 Famling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20 Iran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13 Inn i midnattssolas rike10:58 Golfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43 Equinor fant olje i Norskehavet10:29 Advarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25 Mattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17 Huaweis grunnlegger venter milliardtap10:16 Paraply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene10:06 Tutta hyller Hovland etter US Open-bragden09:43 LSK-profil ute i flere uker09:42 Økt satsing på kvinnene i hoppsporten09:29 Drapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld09:16 Jemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld09:13 Ettåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper09:11 Veksten i eiendomsskatten stanser opp09:02 Pakistansk aktivist drept08:51 Casper Ruud falt én plass på rankingen08:49 – Solskjær fast bestemt på at Pogba blir i United08:40 Hovland klatret 324 plasser på verdensrakingen i golf08:35 Mann tiltalt for incest og overgrep mot to sønner08:17 VM-spillerne nyter VM-stemningen i Reims07:56 Tolv sivile skal ha blitt drept av opprørere i Syria07:46 – Synlige ører på pass bryter med religionsfriheten07:40 Undersøkelse: Fire av ti nordmenn har sett barn med berusede voksne i Syden07:34 Danske blir borgermester i tyske Rostock07:05 Mesterskapsspilleren Minde runder 100 kamper06:53 Gold Cup fotball menn søndag06:47 VG: RBK-bud på Haugesunds Wadji06:27 Her er alternativene for Norge i fotball-VM06:15 Nyland kan få knallhard konkurransen fra "rekordmann" Butland06:10 Tidligere NSB-sjef: Politikere lider av konkurransehysteri05:55 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:30 Vinstra-drapet: Aktor legger fram filmmanus som bevis05:24 Protestleder løslatt fra fengsel i Hongkong04:56 Mann kjørte flere kilometer i motsatt kjørefelt i Oslo04:54 Fylkesnes ut mot regjeringen etter aksjesalg i Entra04:48 Valgdagsmåling: Tidligere førstedame leder an i Guatemalas presidentvalg04:43 Viktor Hovland hylles etter amatørrekord og 12. plass i US Open03:42 Babe Ruth-drakt satte auksjonsrekord - solgt for 49 millioner03:39 Huawei spår salgssvikt i utlandet03:37 Mann slått med flaske på pub i Sandefjord03:05 Bondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale02:09 Homoaktivister: Nynazister kartlegger oss02:05 Trump anklager New York Times for forræderi01:44 Dugnad leverte 101 tips om arbeidslivskrim i Oslo00:14 Biltrafikken øker i Kristiansand23:18 Trump anklager New York Times for forræderi22:31 Lastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27 Franske bønder og vingårder hardt rammet av uvær
Siste nytt
02:19VerdenSwedbank fjerner toppledere i Estland01:57NorgeMann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33VerdenUSA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27NorgeAbbasi-søsknene returneres til Norge01:07SportSør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40SportSjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30NorgeMenn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09SportOptimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33SportSkytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20NorgeDN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16VerdenAmnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54SportCaro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30LivetMystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08PolitikkUSA advarer mot å gi etter for Iran21:58PolitikkSV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55SportKristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33NorgeJordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02PolitikkTo trakk seg da Giske fikk styreverv21:00ReisenyheterØstfoldbanen åpnet for trafikk20:59SportKassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30VerdenTrump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50PolitikkNorge klaget USA inn til WTO – men USA blokkerer dommerne19:17NorgeKallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35NorgeRegjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21VerdenEkspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09PolitikkFNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08SportKristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06ReisenyheterStor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58ReisenyheterBrann ved toglinje i Østfold17:42Politikk– Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32NorgeVinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08PolitikkBåret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00PolitikkNorge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54PengerDansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44PolitikkHagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40NorgeTidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38NorgeDrapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18PolitikkIran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05PengerAirbnb vokste kraftig i 201816:04NorgeMann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53Norge«Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33Helse og livsstilSylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15VerdenNy rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27PengerVy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52VerdenMine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38NorgeMann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38VerdenTrump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37NorgeLekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36Verden30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24VerdenFamling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20VerdenIran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13ReiseInn i midnattssolas rike10:58SportGolfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43PengerEquinor fant olje i Norskehavet10:29NorgeAdvarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25NorgeMattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17VerdenHuaweis grunnlegger venter milliardtap10:16VerdenParaply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene10:06SportTutta hyller Hovland etter US Open-bragden09:43SportLSK-profil ute i flere uker09:42SportØkt satsing på kvinnene i hoppsporten09:29NorgeDrapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld09:16NorgeJemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld09:13NorgeEttåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper09:11NorgeVeksten i eiendomsskatten stanser opp09:02VerdenPakistansk aktivist drept08:51SportCasper Ruud falt én plass på rankingen08:49Sport– Solskjær fast bestemt på at Pogba blir i United08:40SportHovland klatret 324 plasser på verdensrakingen i golf08:35NorgeMann tiltalt for incest og overgrep mot to sønner08:17SportVM-spillerne nyter VM-stemningen i Reims07:56VerdenTolv sivile skal ha blitt drept av opprørere i Syria07:46Norge– Synlige ører på pass bryter med religionsfriheten07:40LivetUndersøkelse: Fire av ti nordmenn har sett barn med berusede voksne i Syden07:34VerdenDanske blir borgermester i tyske Rostock07:05SportMesterskapsspilleren Minde runder 100 kamper06:53SportGold Cup fotball menn søndag06:47SportVG: RBK-bud på Haugesunds Wadji06:27SportHer er alternativene for Norge i fotball-VM06:15SportNyland kan få knallhard konkurransen fra "rekordmann" Butland06:10NorgeTidligere NSB-sjef: Politikere lider av konkurransehysteri05:55NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeVinstra-drapet: Aktor legger fram filmmanus som bevis05:24VerdenProtestleder løslatt fra fengsel i Hongkong04:56NorgeMann kjørte flere kilometer i motsatt kjørefelt i Oslo04:54NorgeFylkesnes ut mot regjeringen etter aksjesalg i Entra04:48VerdenValgdagsmåling: Tidligere førstedame leder an i Guatemalas presidentvalg04:43SportViktor Hovland hylles etter amatørrekord og 12. plass i US Open03:42VerdenBabe Ruth-drakt satte auksjonsrekord - solgt for 49 millioner03:39VerdenHuawei spår salgssvikt i utlandet03:37NorgeMann slått med flaske på pub i Sandefjord03:05NorgeBondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale02:09NorgeHomoaktivister: Nynazister kartlegger oss02:05VerdenTrump anklager New York Times for forræderi01:44NorgeDugnad leverte 101 tips om arbeidslivskrim i Oslo00:14NorgeBiltrafikken øker i Kristiansand23:18VerdenTrump anklager New York Times for forræderi22:31NorgeLastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27VerdenFranske bønder og vingårder hardt rammet av uvær
Populært