Meny

Øyparadiset Tjøme

Foto: Christine Baglo
Jo, det er sant! På Tjøme er himmelen litt oftere blå! Dessuten kan du nyte glattskurte svaberg, sydenpalmer og engelsk herregårdsluksus. Her er våre favoritter i Vestfolds vakreste øyparadis.

1. Reis til Verdens Ende

Selvfølgelig må du til Verdens Ende! Sørspissen av Tjøme er like poetisk som navnet, med glattskurte, rødglødende svaberg formet av isen for 10.000 år siden, som glir over i det endeløse, vidåpne havet, med en enorm horisont. Danmark neste! Like mektig i strålende sol, som med storm i kastene. Utenfor har du flotte muligheter for båtliv og kajakkpadling i Færder nasjonalpark. Det er også en fin gjestehavn. På land kan du besøke det gamle landemerket vippefyret, og ta en tur oppom Færder Nasjonalparksenter. Bygningen huser en kafé/restaurant og en stor utsiktskuppel med 360 graders vyer, og ulike utstillinger. Det er også en liten kolonialbutikk her. På Tjømes sydspiss er dessuten sjansene ofte betydelig større for blå himmel!

Området byr i tillegg å mange fine rusleturmuligheter, også i friområdet Moutmarka, som ligger et hakk lenger inn. Her må du ikke bli overrasket om du ser den fulle, nakne sannhet. Det er nemlig et eget nudiststrandområde ytterst mot havet her.

Les også: Her får du Norges beste hotellfrokost

2. Herlige Hvasser

Hvasser er et eget øyrike i øyriket! Hjertet er Sandøysund, en av Tjømes hyggeligste og livligste havner. Her finner du gallerier, sommerbutikker og en rekke bra serveringssteder, inkludert Den Blå Brygge, som i år har nye drivere, og har hentet inn franske Renaud Girardot til kjøkkenet. Nyt sjømat med asiatisk vri, sushi og konserter på Hvasser gjestehus, eller kjøp med deg alt til sjømatgrillen hos Hvasser Reke og Fisk, som selger alt fra blåskjell, skalldyr og fersk fisk til nydelige kolje- og steinbitkaker. Eller bestill ferdiglaget Hvasser-tapas på uteserveringen her. En pizza på Solsiden er også populært.

Hvasser har noen av øyas fineste badestrender, Lilleskagen og Krøkle (Hvasser syd). Det går også en spektakulær kyststi rundt hele øya, som blant annet tar deg innom det gamle militærområdet Tjønnesberget, med turistforeningscafé om sommeren og panoramautsikt.

På brygga kan du dessuten leie den minste kystledhytta i Norge, Startbua, som står ytterst på moloen i Sandøsund. Med plass til to og grill på takterrassen!

3. Havbakeriet

På Hvasser må du også stoppe på Havbakeriet, i den gamle skolen. Kom tidlig – for her blir både de berømte kakene, vaniljesnurrene og gourmetbrødene bakt på økologiske råvarer utsolgt fortere enn du får sagt kanelbolle. Dyrt, men utrolig deilig!

4. Kultursommer på Gamle Ormelet

Du har ikke opplevd en ekte sommer på Tjøme uten å få med deg en intimkonsert på kulturinstitusjonen Gamle Ormelet, eller Tjøme kunst- og kultursenter, som det egentlig heter, som har 25 års jubileum som kulturscene i år. Dette er noe av det nærmeste du kommer «hip, hip hurra»-sommer utenfor Skagen, en midtsommerdrøm der rosehekkene og vinrankene klatrer oppover hvite trehusvegger i en hage full av moderne kunstverk av høy klasse. På den nostalgiske scenen står ofte senterets etter hvert veldig mange gode kunst- og musikkvenner, som Unni Wilhelmsen og Sondre Lerche, samt Bare Egil band og mange flere. Vertinne er fargerike Dorte Endresen, som har bygd opp kulturinstitusjonen i sin grandtantes gamle pensjonat. Du må også få med deg den årlige sommerutstillingen her, som i år viser arbeider av noen av de utstillerne som har preget huset gjennom 25 år, inkludert Knut Steen, Nico Widerberg, Inger Sitter og Lars Elling. Galleriet og kafeen er åpent på dagen.

Les også: Reis på badeferie til Island!

5. Herskapelig på Engø Gård

Ohlala! Skal du unne deg det litt ekstravagante, skal du unne deg en tur til Engø Gård. Stedet er som tatt ut av en herskapelig, britisk herregårdsdrøm, med gamle hus som er begravd i grønn sky av eføy- og klatreplanter, omgitt av bugnende rose- og sommerblomstbed. den gamle potetkjelleren er nå full av håndplukkede kvalitetsviner. Her kan du nyte erkebritisk after noon te – eller en staselig lunsj, eller helaftens gourmetopplevelse. Kjøkkenet, som henter inspirasjon fra franske landkjøkkentradisjoner, går for å være et av Norges beste. Overnatter du i et av de elegante rommene, har du også adgang til det vakre, innendørs badehuset i glass i engelsk «conservatory»-stil, med oppvarmet basseng, boblebad, badstue og avslapningsavdeling.

6. Ta en «Sydentur»

Ta med hele familien, og sett kursen mot Åtte glass. Her finnes det både palmer, chill out-lounge med sittesekker på hvit korallsand, og ikke minst tonnevis med dampede blåskjell på kaikanten. For ikke å nevne tråbilbane, krabbesnører og bordspill til utlån, som underholder ungene, mens du nyter livet. Her er det lett å trives for både store og små, enten du kommer på sykkel, i bil eller med båten! Du bare svinger av til venstre rett etter Vrengenbrua. Like fint til lunsj som til en tur ut med vennegjengen for skikkelig sommerstemning i kveldssolen.

7. Yachtliv på Havna

Området rundt Scandic Havna Hotel er et annet populært samlingssted for familier, med spa, basseng, uteservering, restaurant, gjestehavn, lekeområde og mange aktivitetstilbud, inkludert minigolf og tennisbane (åpent for alle). Det er også en fin, langgrunn korallsandstrand innerst i bukta her. Dessuten er det morsomt å smugkikke på de råeste yachtene i ytre Oslofjord, som ofte ligger i gjestehavnen her.

8. De beste strendene

Lilleskagen på Hvasser er Tjømes aller fineste strand. Den består egentlig av to områder, der den første stranden er småbarnsfamilienes paradis. Men orker du drasse på strandbagene i to minutter til, kommer du til enda en nydelig sandbukt og svabergområde, der det også finnes flere glimrende teltplasser. Strendene ligger fem-ti minutters gange fra parkeringsplassen.

Hvasser Syd, eller Krøkle, er også et nydelig svabergområde med noen småstrender og utsikt til Færder fyr. Litt vindutsatt.

Langgrunne Bekkevika er en vakker og ekstremt langgrunn bukt som ligger lunt til midt på øya. Småbarnsfamilie-favoritt! Det er også korallstranden på Havna.

Mostranda byr på flotte sandstrender og flere svaberg. Stranden ligger på Mostranda Camping, men er åpen for alle.

Les også: Senjas himmelstiger

9. Aktiviteter

Det er tilrettelagt svært fine kyststier rundt nesten hele øya. Spesielt flott er det å vandre på Hvasser, i Moutmarka eller bak Tjøme Golfbane, som er den eneste banen i Norden med «dobbel ni»-design, som gir en følelse av 18 varierte hull. Aktiv Fritid tilbyr en variert Via Ferrata-klatretur i svabergene ved Havna Hotell, med luftige svev i zip line som avslutning. Stall Verdens Ende tilbyr rideturer og drop intimer. Gjestehavner finnes for båtfolket over hele øya.

10. På Låven

Tekstilkunstner Gerd Gellein Merkesdal har kun åpent når hun lyst, men sier skiltet ved hovedveien på Hvasser «åpent», bør du stikke inn om dette nostalgiske gårdstunet med godværscafé under epletrærne, atelier, drivhus, galleri og et autentisk låvekjøkken, som nå fungerer som en artig krimskramsbutikk.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Reise
Populært