Meny

Skjult luksus ved havet

Hotellet skal etter hvert forsvinne inn blant trærne Selv de hvite husene i en gresk landsby er for prangende for den tyrkiske eieren. Foto: Kristin Linnea Backe
Hotellet skal etter hvert forsvinne inn blant trærne Selv de hvite husene i en gresk landsby er for prangende for den tyrkiske eieren. Foto: Kristin Linnea Backe

Ytterst ut mot Egeerhavet skal et nytt hotellområde gi plass til 6.000 personer. Den dyreste villaen koster over 200 millioner kroner, men skal knapt synes, i et land som sviktes av turister.

Først må du ta et valg: Om du i det hele tatt vil reise til Tyrkia. Tatt i betraktning terrorfare, religion og storpolitikk.

Hvis du først drar, kan du ende opp i sør ved Egeerhavet, slik vi gjorde.

– Vil du bli hentet i helikopter, med yacht eller Volvo?

Vi har akkurat landet i Bodrum, nesten på grensen til Hellas, etter en flytur fra Istanbul. Det er blitt mørkt, og det ender med at vi får en time på svingete og humpete vei, før vi er fremme. Men veien skal visstnok utbedres i løpet av et års tid.

I bilen sitter vi med vannflasken, som vi fant i siderommet, og lurer på om det er mulig å få ned stresset som har rukket å bygge seg opp. Og om det i det hele tatt er mulig å få det mørkere og mer isolert, enn det vi ser ut av vinduet når vi snirkler oss langs kysten.

Prangende greske hus

Etter en veibom og vaktsjekk er vi fremme ved et hotell som nesten har vokst inn i skråningen. Her er det plantet slik at bygningene etter hvert skal bli en del av alt rundt. Ikke stikke seg frem, og det er et godt stykke til nærmeste landsby. Til og med gamle oliventrær er flyttet på for å ta vare på naturen.

Brede trapper med utsikt, skal gi ro. Men pulsen stiger nok på vei opp. Foto: Kristin Linnea Backe
Brede trapper med utsikt, skal gi ro. Men pulsen stiger nok på vei opp. Foto: Kristin Linnea Backe

– Selv de hvite husene i en gresk landsby er for prangende, forteller Inge Solheim. Han sitter på terrassen, helt mot slutten av en lengre middag, og vil absolutt ikke ha ansiktet sitt i avisen.

Vin i glasset har han ikke:

– Jeg har aldri drukket vin eller annen alkohol.

Han har lang fartstid fra finans i Norge, som aksjemegler i Odin og Terra. Dessuten har han ledet mange polekspedisjoner, blant annet med prins Harry til Sydpolen. Han har også vært sikkerhetsansvarlig for «71 grader nord». Nå er Solheim hjelper for eieren av hotellområdet. For bak Capital Partner, som eier hotellet, står blant annet en tyrker ved navn Burak Oymen, som Solheim er god venn og rådgiver for.

– Vi reiser mye sammen på tur, som til Norge, Island, Svalbard og Nordpolen.

Les også: Preikestolen får nødhytter for turister

Den nye luksusen

Oymen er gift med Tereza Maxova, kjent som modell for undertøyet fra Victoria Secret.

Samtidig er det den verdensomspennende luksuskjeden Six Senses som driver hotellet, som er designet av spanske arkitekter. Six Senses har oppsyn med flere luksussteder, blant annet på Maldivene.

Eieren Burak Oymen drømte om et sted slik han husker det som barn. Her med konen Tereza Maxova, som er modell.
Eieren Burak Oymen drømte om et sted slik han husker det som barn. Her med konen Tereza Maxova, som er modell.

Området ved Egeerhavet er tre ganger større enn Monaco, og ble kjøpt fra etterkommerne til en general, forteller Solheim.

Stedet heter Kaplankaya Resort, og er bare ved begynnelsen.

– Burak Oymen drømte om et sted slik han husker som barn. At barna kan løpe fritt rundt. At det er trygt og med ren luft. Men også stillhet. Det er dette som er den nye luksusen, forklarer Solheim.

Han nevner ord som langt tidsperspektiv og bærekraft.

– Det er investert noen milliarder kroner så langt. Nå er vei, kraftproduksjon med vindmøller og vann på plass. Etter hvert kommer blant annet tre hoteller til, mange villaer, en golfbane, hestesenter og en marina.

Les også: Hit vil vi reise i sommer

Yoga i solnedgang

Oymen slo seg opp på fast eiendom. I dag er han også stor på resirkulering av bildekk.

I skråningen ligger hotellet og et dryss av villaer. Alle husene skal være solgt, blant annet til en nordmann. Det dyreste kostet rundt 200 millioner kroner, før kunst og landskapsarbeider, og eieren skal være fra Kazakhstan. Helt på toppen ligger et klubbhus med utsikt over land og hav.

Men noen navn vil Solheim ikke ut med. Det er heller ikke tillatt å ta bilde av de dyreste villaene. Den aller dyreste ligger der med et tak med seks buer etter hverandre og panorama-vinduer mot Egeerhavet.

Etter hvert skal det bygges flere hoteller og nye villaer langs kysten. Til slutt skal det være plass til rundt 6.000 mennesker.

Presidentsuiten på Kaplankaya koster rundt 23.000 kroner natten for to. Det fineste dobbeltrommet har en pris på cirka 8.000 kroner natten. Da er måltidene inkludert begge steder.

Her er det yoga i solnedgang, ytterst ute ved havet. De har legesenter og et enormt SPA, som selv de som jobber der, nesten går seg vill i. I tillegg kommer et treningssenter og tennisbaner. På treningssenteret er Erkan Günes øverste sjef, og han har fartstid fra California.

Les også: En av ti foreldre drakk alkohol hver dag på ferie

(Saken fortsetter under)

De har legesenter og et enormt SPA. Selv de som jobber der, går seg nesten vill. Foto: Kristin Linnea Backe
De har legesenter og et enormt SPA. Selv de som jobber der, går seg nesten vill. Foto: Kristin Linnea Backe

Treningsferie, ikke avrusning

Neste dag, og nesten før vi vet ordet av det, sitter vi i en romkapsel som måler kroppens komposisjon. Det skjer i løpet av to ganger tyve sekunder, og helst i bare undertøyet og med badehette.

– Ikke tenk på smellene som kommer, det skal være sånn, sier Günes, idet han lukker døren til kapselen.

Etterpå mater han en maskin og får en utskrift. Vi ender opp innenfor det som er akseptert som god helse, men får klar beskjed:

– Løping er belastende, selv om det kan gi en god følelse for mange. Jeg vil anbefale sykling for deg. Dessuten er det viktig å få en vurdering av kroppen med jevne mellomrom, for å se at alt er som det skal. Det er som med en bil. Blant annet kan treningen være belastende på hofter og knær, sier han.

Inne på SPA-et er det tilbud i alle kategorier, inkludert hydromassasje i 100 minutter, til 2.600 kroner. Da er det en seng som masserer kroppen med varmt vann under trykk. Eller man kan velge Watsu til 1.400 kroner. Det er som en gjenfødelse der man flyter rundt i vann, som i mors mage, samtidig som man får massasje.

Vi, derimot, forsvinner inn i et rom med tykk tåke, og kommer ut igjen rødskrubbet og massert i en tyrkisk variant.

Ved bordene i restauranten sitter voksne menn og damer i avdempede farger. Selv en mann som har tømt en flaske vodka, forholder seg rolig. Det er barn der også, og de er fredelige.

Det bugner av sunne alternativer, blant annet ved frokostbuffeten, som nøtter og frukt – og i minibaren på hotellrommet er det mørk sjokolade – selv om det også er plass til alkohol.

Så man kan dra hit på en treningsferie, men ikke avrusning, det har de ikke noe opplegg for.

– Hva med legesenteret, hvem vil betale for behandling der? Hvem retter de seg egentlig mot? spør en av gjestene, som ikke får det helt til å passe inn.

– Her er det ikke noe bling bling. De som har behov for det, kan dra til St. Tropez eller Marbella, sier Inge Solheim.

Les også: Dette beviset bør du ha i hanskerommet

(Saken fortsetter under)

Best for turistene på 80-tallet

De har hatt kjendiser og kongelige på besøk, men det er ikke lov til å ta bilde av andre gjester, for deres privatliv skal respekteres.

På hotellrommet kan du sitte i badekaret og se ut over Egeerhavet, og når kvelden kommer, stuper solen sakte ned i horisonten. Alle fargene på hotellet er avdempet, som sand og hvitt. Unntaket er det svære bildet i restauranten, som kan minne om et ark der noen har lekt seg med markørpenner i ulike farger. Vi tenker at det der kunne vi også fått til.

Maten er sunn og lett, men med rom for utskeielser. Foto: Kristin Linnea Backe
Maten er sunn og lett, men med rom for utskeielser. Foto: Kristin Linnea Backe

Ved hotellet er det rundt 400 lokalt ansatte som går på skift. Men ikke alle er like drillet, og noen av de som jobber ute, kaster plastflaskene rett på gresset. På bordene er det halvvisne planter.

Noen av de besøkende påpeker at det bør være mer enn to franske viner og resten tyrkiske på vinkartet, og at menyen til lunsj og middag ikke kan være den samme.

– På et så høyt nivå, kan man ikke gjøre feil, selv når det gjelder småting, sier en gjest.

Ved en av bryggene ligger en yacht, og marinaen skal bygges ut. Det er muligheter for båtturer, vannsport og jogging langs stranden. En kveld rigges det til konsert, med mange hundre gjester.

Det er et godt stykke til byen Bodrum. Noen hevder at det som opprinnelig var en rolig fiskelandsby, var best for turistene på 80-tallet. Andre snakker om nydelige hus og et av verdens syv underverker, Mausoleet i Halikarnassos, som ble jevnet med jorden. Ruinene er fortsatt ved Bodrum.

Les også: Terroraksjoner svekker reiselysten, men bare noen dager

Sikkerhet på britisk nivå

En av ulempene med Kaplankaya Resort, er tiden det tar å reise dit. Men det kan være mulig å bestille charterreise, og bare bruke flybillettene, så slipper man omveien via Istanbul, og passkøen der.

Hva med sikkerheten på stedet?

– De har lagt seg på et britisk nivå, der den ikke synes, får vi vite.

Men vet man da helt sikkert at den er der? tenker vi.

Hva med gjester som ikke passer inn, de som forstyrrer roen – den nye luksusen?

– De får ikke komme neste gang. Vi siler dem ut, sier Solheim.

Han forteller at de nettopp har hatt et udramatisk jordskjelv.

– Nå leter avisene i Vesten med lupe etter skader på hus eller mennesker. Men risikoen for turister er statistisk sett ubetydelig her, også når det gjelder terror.

Les også: Feriebolig i Tyrkia: – Markedet er helt dødt

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:04 LSK vant «hatkampen» mot VIF16:57 Røa seiret hjemme mot Stabæk16:52 Klepp-seier over Avaldsnes16:51 Uavgjort mellom Fart og Lyn16:48 Norsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43 Jensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33 Manshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33 Nytt tap for Kolbotn16:12 Erna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10 Flo avgjorde for Sotra15:59 Ny seier for Levanger15:59 – Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52 LSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40 Venstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:23 Ny seier, og Arsenal kan ha funnet gull15:18 Bayern henter fransk stortalent15:13 Åpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00 Al-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31 Neymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29 Avtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20 Økning i antall harepest-tilfeller13:43 XXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09 Skyting over grensa i Kashmir13:00 Per Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46 Vys billettsystem brøt sammen12:35 Person omkom etter fall fra bygning12:22 Syklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10 Forklarte seg om drapsåstedet og ruten til moskeen lørdag12:09 Lærere demonstrerer i Hongkong11:44 Rødgrønn frykt for «krig mot byene» i regjeringens bomløsning11:08 Sjefstrateg spår valutasjokk10:59 Avis: Boris Johnson skal møte Merkel og Macron10:37 Høyt elsket sjøku døde i Thailand10:14 Siktet etter mistenkelig dødsfall på Vinstra aksepterer varetekt09:53 Politiet varsler ny informasjon i forsvinningssaken09:19 Varsler gjennomgang av politiets prosjektstyring08:31 «Kommunisme»-måling: – Rødt har blitt mer spiselig08:23 Forsvaret bidro med vel 30 milliarder til samfunnet i fjor08:21 Politiet brukte 15 minutter til moskeen i Bærum08:02 Neville garanterer at Salah forlater Liverpool06:45 Savnet krabbefisker funnet i god behold06:45 Sjakkekspert: – For Carlsen er det kun førsteplasser som gjelder06:45 Mann siktet for drap på turist på New Zealand06:36 Ung mann til sykehus etter voldshendelse i Kristiansand06:11 Hurtigruten nektes å seile til Frans Josefs land06:10 Dette skjer i dag06:00 Real Sociedad-sjefen om Ødegaard: – Han lever og tenker fotball 24 timer i døgnet05:39 Dette skjedde i natt05:24 KCNA: Kim Jong-un ledet ny rakettoppskyting04:42 Oslo SV vil at elsparkesyklene skal bli en del av Ruter04:15 USA oppfordrer til dialog om Kashmir03:41 Politiet ferdig med etterforskningen av Sandnes-drapet02:56 Golf: Motgang for Hovland i Ohio02:04 Skuespiller Peter Fonda er død02:03 Mindreårig gutt til sykehuset etter slåsskamp i Aust-Agder01:56 Ap, Høyre og Frp sier fortsatt nei til innsyn i regnskap01:06 Manshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør01:00 USA har sendt ut arrestordre på iransk tankskip00:26 Galatasaray tapte med Linnes på benken00:22 Moské-helten: – Jeg visste at jeg ville dø om jeg slapp ham00:19 Huddersfield sparket Siewert etter tap mot Fulham00:04 38-årig innbytter senket Barcelona i serieåpningen23:33 Oppgang på Wall Street23:03 Jarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:46 Manshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør22:40 Epstein tok livet sitt, konkluderer rettsmedisinere22:40 Jarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:13 Sykkelikonet Gimondi døde av hjertesvikt22:09 Forsvareren: – Han har vært samarbeidsvillig22:08 Barcelona leier ut Coutinho til Bayern München21:52 Har tapt Fredriksen-gaven på ett år21:22 Solberg etter varsel om Frp-møte: – Vi jobber med løsninger om bompenger og statsbudsjettet21:17 Trump-administrasjonen vil selge jagerfly til Taiwan21:00 Politiet: Terror- og drapssiktede Manshaus erkjenner de faktiske forhold20:54 Minst fire drept i bombeangrep i moské i Pakistan20:32 Ekstraordinært landsstyremøte i Frp: regjeringsdeltakelse er tema20:24 Imam: – Manshaus hadde på seg sko med spiker19:59 – Bør låne oss ut av bomknipa19:15 Northug tilbake på langrennslandslaget som sponsor19:01 Pilothelten reddet 233 mennesker: – Jeg følte ingen frykt18:23 Lundanes vant mellomdistansen i o-VM, bronse til Dæhli17:47 Manshaus i avhør hos politiet17:22 Påstander om samrøre øker i hvert fall ikke tilliten til mediene17:11 – Norge har ingenting med å være et eksempel for oss17:08 Imam om Manshaus: – Han er en fiende av islam og menneskeheten17:06 Mos til Sarpsborg, Salvesen til Strømsgodset16:46 En person innbrakt etter bråk ved valgbod på Karl Johans gate16:28 Hopp: Tande ute med skade i opptil seks uker16:27 Ikke nye funn av E. coli i vannprøver i Bergen16:11 Grønland til Trump: – Vi er ikke til salgs15:42 Stefaren får ikke bistandsadvokat14:49 – Norge kan tjene 210 milliarder14:28 Kåre (94) og Ingebrigt (94) får flytte sammen med konene14:01 NTNU-rektor slutter på grunn av forhold til kollega13:42 Nederlandsk prinsesse er død13:33 G-Sport legges ned13:32 Fant bisarr bilde hos avdød, sexsiktet milliardær13:05 Ebola har spredd seg til ny provins i Kongo12:47 MDG frykter at unge velgere skal svikte dem12:34 Moske-helt hedret: – Føler sorgen til Manshaus sin far
Siste nytt
17:04SportLSK vant «hatkampen» mot VIF16:57SportRøa seiret hjemme mot Stabæk16:52SportKlepp-seier over Avaldsnes16:51SportUavgjort mellom Fart og Lyn16:48SportNorsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43PolitikkJensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33NorgeManshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33SportNytt tap for Kolbotn16:12SportErna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10SportFlo avgjorde for Sotra15:59SportNy seier for Levanger15:59Penger– Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52SportLSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40PolitikkVenstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:23SportNy seier, og Arsenal kan ha funnet gull15:18SportBayern henter fransk stortalent15:13VerdenÅpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00NorgeAl-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31SportNeymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29VerdenAvtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20NorgeØkning i antall harepest-tilfeller13:43PengerXXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09VerdenSkyting over grensa i Kashmir13:00Helse og livsstilPer Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46PengerVys billettsystem brøt sammen12:35NorgePerson omkom etter fall fra bygning12:22MotorSyklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10VerdenForklarte seg om drapsåstedet og ruten til moskeen lørdag12:09VerdenLærere demonstrerer i Hongkong11:44PolitikkRødgrønn frykt for «krig mot byene» i regjeringens bomløsning11:08PengerSjefstrateg spår valutasjokk10:59PolitikkAvis: Boris Johnson skal møte Merkel og Macron10:37VerdenHøyt elsket sjøku døde i Thailand10:14NorgeSiktet etter mistenkelig dødsfall på Vinstra aksepterer varetekt09:53NorgePolitiet varsler ny informasjon i forsvinningssaken09:19NorgeVarsler gjennomgang av politiets prosjektstyring08:31Politikk«Kommunisme»-måling: – Rødt har blitt mer spiselig08:23PengerForsvaret bidro med vel 30 milliarder til samfunnet i fjor08:21NorgePolitiet brukte 15 minutter til moskeen i Bærum08:02SportNeville garanterer at Salah forlater Liverpool06:45NorgeSavnet krabbefisker funnet i god behold06:45SportSjakkekspert: – For Carlsen er det kun førsteplasser som gjelder06:45VerdenMann siktet for drap på turist på New Zealand06:36NorgeUng mann til sykehus etter voldshendelse i Kristiansand06:11ReiseHurtigruten nektes å seile til Frans Josefs land06:10NorgeDette skjer i dag06:00SportReal Sociedad-sjefen om Ødegaard: – Han lever og tenker fotball 24 timer i døgnet05:39NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenKCNA: Kim Jong-un ledet ny rakettoppskyting04:42NorgeOslo SV vil at elsparkesyklene skal bli en del av Ruter04:15VerdenUSA oppfordrer til dialog om Kashmir03:41NorgePolitiet ferdig med etterforskningen av Sandnes-drapet02:56SportGolf: Motgang for Hovland i Ohio02:04KulturSkuespiller Peter Fonda er død02:03NorgeMindreårig gutt til sykehuset etter slåsskamp i Aust-Agder01:56NorgeAp, Høyre og Frp sier fortsatt nei til innsyn i regnskap01:06NorgeManshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør01:00VerdenUSA har sendt ut arrestordre på iransk tankskip00:26SportGalatasaray tapte med Linnes på benken00:22NorgeMoské-helten: – Jeg visste at jeg ville dø om jeg slapp ham00:19SportHuddersfield sparket Siewert etter tap mot Fulham00:04Sport38-årig innbytter senket Barcelona i serieåpningen23:33VerdenOppgang på Wall Street23:03SportJarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:46NorgeManshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør22:40VerdenEpstein tok livet sitt, konkluderer rettsmedisinere22:40NorgeJarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:13SportSykkelikonet Gimondi døde av hjertesvikt22:09NorgeForsvareren: – Han har vært samarbeidsvillig22:08SportBarcelona leier ut Coutinho til Bayern München21:52PengerHar tapt Fredriksen-gaven på ett år21:22PolitikkSolberg etter varsel om Frp-møte: – Vi jobber med løsninger om bompenger og statsbudsjettet21:17VerdenTrump-administrasjonen vil selge jagerfly til Taiwan21:00NorgePolitiet: Terror- og drapssiktede Manshaus erkjenner de faktiske forhold20:54PolitikkMinst fire drept i bombeangrep i moské i Pakistan20:32PolitikkEkstraordinært landsstyremøte i Frp: regjeringsdeltakelse er tema20:24NorgeImam: – Manshaus hadde på seg sko med spiker19:59Bil– Bør låne oss ut av bomknipa19:15NæringslivNorthug tilbake på langrennslandslaget som sponsor19:01VerdenPilothelten reddet 233 mennesker: – Jeg følte ingen frykt18:23SportLundanes vant mellomdistansen i o-VM, bronse til Dæhli17:47NorgeManshaus i avhør hos politiet17:22PolitikkPåstander om samrøre øker i hvert fall ikke tilliten til mediene17:11Verden– Norge har ingenting med å være et eksempel for oss17:08NorgeImam om Manshaus: – Han er en fiende av islam og menneskeheten17:06SportMos til Sarpsborg, Salvesen til Strømsgodset16:46NorgeEn person innbrakt etter bråk ved valgbod på Karl Johans gate16:28SportHopp: Tande ute med skade i opptil seks uker16:27NorgeIkke nye funn av E. coli i vannprøver i Bergen16:11PolitikkGrønland til Trump: – Vi er ikke til salgs15:42NorgeStefaren får ikke bistandsadvokat14:49Penger– Norge kan tjene 210 milliarder14:28Helse og livsstilKåre (94) og Ingebrigt (94) får flytte sammen med konene14:01NorgeNTNU-rektor slutter på grunn av forhold til kollega13:42VerdenNederlandsk prinsesse er død13:33PengerG-Sport legges ned13:32VerdenFant bisarr bilde hos avdød, sexsiktet milliardær13:05VerdenEbola har spredd seg til ny provins i Kongo12:47PolitikkMDG frykter at unge velgere skal svikte dem12:34NorgeMoske-helt hedret: – Føler sorgen til Manshaus sin far
Populært