Meny

Hetebølge i Syden: – Du må ta hensyn

Det kan bli varmerekorder i Spania og Portugal. Foto: Joe Readle / AFP
Dette er ekspertenes råd mot hetebølgen i Spania og Portugal.

I går meldte ABC Nyheter om hetebølgen som er på vei mot Den iberiske halvøy. Dansk TV 2 meldte at det kunne bli temperaturer opp mot 47 grader.

Værmelder i StormGeo, Maiken Søndal Fosen, sier til TV 2at områdene lengst sør vil bli få de varmeste temperaturene.

– Det er områdene som ligger lengst sør, altså inn mot Middelhavet, som vil få veldig høye temperaturer.

Hetebølgen kommer fra Sahara-ørkenen i Afrika. Høytrykket vil gradvis bevege seg mot Vest-Europa. Byene Sevilla og Badajoz, som ligger ved grensen til Portugal, vil få over 40 grader denne uken.

Les også:  Slik oppdager du om noen er i ferd med å få heteslag

– Dødelig

I Italia er temperaturene også høye. På øya Sardinia sørvest for fastlandet vil temperaturene komme opp mot 40 grader, noe som er 7-8 grader varmere enn snittet for sommermånedene.

– Det viktigste under så varme forhold er å drikke nok vann og få i seg nok natrium (salt) og kalium (som man blant annet får fra appelsiner), sier Gunnar Hasle i Reiseklinikken i Oslo, til Dagbladet.

550.000 nordmenn reiser til Spania sommer ifølge en undersøkelse gjennomført av Sparebank 1.

Kjell Vaage er lege, og har legekontor i Norge og på Gran Canaria. Han beskriver situasjonen slik:

– Over 42 grader er en dødelig situasjon. Når man kommer ned til et område hvor en ikke er akklimatisert, må du ta hensyn. Du må drikke godt med væske hele dagen, opptil fem liter, sier Vaage til TV 2.

Vaage understreker at det gjelder å få i seg riktig type væske.

–Kaffe, te, cola og ikke minst alkohol er vanndrivende, så da gjør du situasjonen enda verre. Hold deg unna alkohol i denne varmen, sier Vaage.

Den høyeste temperaturen målt i Spania ble målt i Murcia den 4. juli 1994, da gradestokken viste hele 47,2 grader. I Portugal er det Amareleja som har rekorden. Den ble satt 1. august 2003 og var på 47,4 grader.

Les også: Rekordmange nordmenn skal på sommerferie i år

Reise
Populært