Meny

Japans hellige herre-øy på FN-liste

Øya Okinoshima sett fra sjøen. Scanpix / AFP PHOTO / JIJI PRESS.
Okinoshima, den japanske øya bare menn får besøke, ble søndag oppført på Unescos verdensarvliste.

Fra Unesco-komiteens begrunnelse:

Øya Okinoshima er et særegent eksempel på tilbedelsestradisjonene på en hellig øy. De arkeologiske minnene som er bevart på øya er nærmest inntakte, og gir en kronologisk oversikt over hvordan ritene endret seg fra det fjerde til det niende århundret e.Kr. I disse ritualene ble det etterlatt offergaver ulike steder på øya. Mange av dem er utsøkt håndverkskunst og brakt hit fra andre land. De gir kunnskap om den vedvarende utvekslingen mellom de japanske øyene, den koreanske halvøya og det asiatiske kontinent. Øya anses som hellig den dag i dag. Kilde: Unesco.

ABC Nyheter omtalte den lille øya Okinoshima i mai.

Her er det ikke adgang for kvinner, og de mannlige besøkende må rense seg rituelt i havet før de får besøke den lokale helligdommen.

I vår artikkel fra mai het det blant annet at øya og dens helligdommer var oppe til vurdering for verdensarvstatus, og søndag var beslutningen klar: Okinoshima får den offisielle FN-tittelen «verdensarvsted».

De fleste steder som blir tildelt denne hederen opplever et oppsving i turismen. Prestene som vokter Shinto-helligdommen på øya er bekymret for nettopp dette, og vurderer å redusere antall årlig besøkende ytterligere. I år får bare 200 komme på besøk, til en årlig festival som bare varer et par timer. Viktigst: de er nødt til å være menn, og må ta en rensende dypp i havet før de besøker helligdommen på øya.

Les også:  Ny øy dukket opp utenfor USA

– Ikke diskriminering, altså

Okitsugu-helligdommen. Her dyrkes kami, naturånder som er viktige i shintoismen. Øya ble oppført på FNs verdensarvliste søndag.Scanpix / AFP PHOTO.

– Øya sies noen ganger å forby kvinner, men i prinsippet er den forbudt for alle andre enn prestene som ber der året rundt, sier en talsmann til AFP på telefon.

Forbudet mot kvinnelige besøkende har «intet å gjøre» med diskrimering, mente talsmannen. Det anses nemlig som «farlig for kvinner» å reise til sjøs for å komme til øya, og helligdommen vil ikke endre denne århundrergamle regelen, sier han.

– Det er ment å beskytte kvinner, kjønnet som føder, la han til (mulig noe av resonnementet går tapt i oversettelsen fra japansk til engelsk til norsk, journ. anm.).

Les også:  På denne paradisøya er det totalforbudt å gå i land

Har funnet skatter

En Shinto-prest gjennomfører et rituale ved Okitsugu-helligdommen. Scanpix / AFP PHOTO / JIJI PRESS.

Øya ligger utenfor nordvestkysten av Kyushu, den sørligste av Japans fire hovedøyer. Den hadde en rolle i utenrikshandelen til Japan i riktig gamle dager, og var del av en handelsrute som knyttet øygruppen til Korea og Kina. Flere tusen gullringer og andre verdifulle gjenstander er funnet her.

«Disse skattene antas å ha vært gitt som gaver til gudene for å be om nasjonal velstand og trygghet for skipstrafikken», heter det på nettstedet til Munakata Taisha, helligdommen som eier Okinoshima.

Troende renser seg rituelt med sjøvann før de går videre på Okinoshima-øya. Arkivfoto fra september 2016. Scanpix / AFP PHOTO.

Unescas verdensarvkomité vurderte 33 steder for den prestisjetunge tittelen ved sin årlige samling i Polen.

Søndag ble også Taputapuatea i det sørlige Stillehavet godkjent. Dette antas å ha vært det siste stedet på jorda der mennesker slo seg ned.

Også nasjonalparken Lake District i Storbritannia og Valongo-havnen i Ro de Janeiro, der slaver fra Afrika først kom til Brasil, kom med i år.

Unescos liste over verdensarvsteder har over 1000 oppføringer; monumenter og naturfenomen av «enestående, universell viktighet».

Shintopresten på øya gjennomfører et renselsesritual i den gamle helligdommen ved fjellet på Okinoshima. Scanpix/EPA/EVERETT KENNEDY BROWN.
Reise
Populært