Meny

Moholdt anbefaler:

Bjørns fototips - Piksler er ikke alt

GAMBIA: Den siste utgaven av iPhone (7Plus) har et ekstra portrettobjektiv som gjør at du slik jeg gjorde i Gambia kommer enda tettere på objektene.
Utviklingen av digitale kameraer har gått så fort at selv erfarne fotografer ikke klarer å henge med i svingene. Et par tommelfingerregler er likevel lurt å ta med seg.

Bildebrikken (eller sensoren), som registrerer selve bildet, sitter der den analoge filmrullen tidligere lå. Den er bygd opp av mikroskopiske punkter, som hver registrerer lyset som faller inn i kameraet gjennom linsen. Fra kun å bestå av noen tusen punkter er man nå oppe i flere millioner. Små kompaktkameraer har opp mot 20 millioner punkter (megapiksler) i den lille brikken.

Ja, selv mobiltelefonens bildebrikke som knapt er større enn et fyrstikkhode, har nå i mange tilfeller over 20 megapiksler.

Om Bjørn Moholdt Har bakgrunn som journalist og fotograf i en rekke aviser og tidsskrifter, blant annet Finnmark Dagblad, Osloavisen, Vi Menn og Dagbladet. I åtte år var han ansvarlig redaktør for Norges største reisemagasin, Reiser & ferie. Senere har han som frilanser jobbet for ABC Nyheter, flere av de største magasinene i Norge, i tillegg til reisetidsskrifter som Reis og bransjebladet Travel News, hvor han også er ansvarlig redaktør.

Det skal ikke så mye fantasi til for å skjønne at å pakke så mye datakraft inn i en ørliten firkant, innebærer noen kompromisser. Men de blir stadig færre.

Apples siste iPhone 7 Plus er med sine to objektiver blitt såpass bra at det stadig oftere er det eneste jeg har med meg ut på tur.

Samtidig: Et vesentlig poeng jeg mener er viktigere enn mengden av piksler, er kvaliteten på hver piksel - såkalt fargedybde. Det vil i praksis si bildebrikkens evne til å gjengi fargene korrekt, og antallet farger hver piksel klarer å reprodusere. Dette skiller klinten fra hveten – hvert lille «korn» skal altså i beste fall kunne produsere flere millioner ulike farger. Noen kameraer klarer bare noen få hundre, andre noen tusen, mens de beste altså kan gjengi flere millioner. For grønt eller ikke alltid grønt, men finnes i flere tusen ulike sjatteringer som bildebrikken skal «huske».

Jo flere farger jo mindre brus  – eller støy om det heter på fagspråket.

Hvor er vi? To av bildene er tatt i Panama, det ene i Panama Citys gamleby. Det andre er tatt i øygruppen Kuna Yala på Panamas atlanterhavskyst. Nærbildet av apen er tatt i et regnskogreservat like utenfor hovedstaden Banjul i Gambia.

Opptaksdata: iPhone 4S (Panama) og iPhone 7Plus (Gambia). På sistnevnte foto har jeg valgt portrettmodus, som skaper uskarphet rundt hovedmotivet godt hjulpet av kameraets «normalobjektiv».

Les også:

Reisefototipset. Aktiv fargebruk

Dyrebarna som smelter hjerter i dyreparker verden rundt

«Justin Trudeau-effekten» gir Canada økt turisme

Tarifa – hipp og i vinden

Reise
Populært