Amundsen: – Nå blir det kortere passkøer på Gardermoen

PASSKØ: Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen lover bedre flyt i passkøene på Gardermoen.
PASSKØ: Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen lover bedre flyt i passkøene på Gardermoen. Foto: NTB scanpix/JBD
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var timelange køer og amper stemning ved passkontrollen på Gardermoen i fjor sommer. Nå lover justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen en helt annen flyt i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har satt i verk tiltak for å håndtere passkøene på en god måte heretter på Gardermoen, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen til ABC Nyheter, idet feriesesongen tar til for fullt.

Mange tenker med gru tilbake på fjoråret, da manglende politibemanning skapte timelange køer og tilløp til slagsmål før folk slapp gjennom nåløyet.

Les: Køer på Gardermoen i hele sommer

Bemanner opp kraftig

– For å takle køutfordringer i passkontrollen på Gardermoen, har vi satt inn 27 øremerkede stillinger i Øst politidistrikt. I tillegg er det satt inn 41 sommervikarer – og på toppen av det har vi nå tilkallingsvikarer for de mest hektiske periodene, forteller Amundsen.

Han varsler at det også skal fases inn flere elektroniske passavlesere.

Kan bli noen topper

Samtidig vedgår justisministeren at det har vært én dag med problemer også i år. – Det skjedde dagen før disse nye ble satt inn i tjeneste. 27. mai. Samtidig falt noen av de elektroniske avleserne ned, sier Amundsen.

– Nå skal dette håndteres godt. Jeg kan selvsagt ikke garantere at det ikke oppstår køer hvis flere fly utenfra Schengen-området lander samtidig, men vi har nå en helt annen kapasitet til å håndtere kødannelse, forsikrer han.

I fjor var det skikkelig krise: Truer med å stenge passkontrollen på Gardermoen