Kroatia skal bygge bro rundt Bosnia

De fleste turister som kommer til Kroatia, besøker den fantastiske Adriaterhavskysten som byr på mer enn 1.000 øyer. Foto: Grey_82 / Istock.com
De fleste turister som kommer til Kroatia, besøker den fantastiske Adriaterhavskysten som byr på mer enn 1.000 øyer. Foto: Grey_82 / Istock.com

Vil knytte sammen sine to deler av Adriaterhavskysten og dermed kutte ned på turistenes reisetid. Nå har EU innvilget økonomisk støtte i millionklassen.

Det er bare en tynn flik av Bosnia som gjør at Kroatias del av Adriaterhavskysten deles i to. Det er imidlertid nok til at turister som ønsker å kjøre langs kysten for å komme seg til Dubrovnik i sør, må belage seg på en grensekryssing.

Dette skal imidlertid løses med en 2,4 kilometer lang bro som etter planen skal stå ferdig stilt i 2022. Broen vil kunne dra nytte av at den bosniske kysten er ved enden av en smal kanal laget av en kroatisk halvøy.

«Et historisk øyeblikk»

Broen ble faktisk påbegynt allerede i 2007, men på grunn av budsjettoverskridelser ble prosjektet lagt på is. Nå blåser imidlertid EU liv i brobyggingen etter å ha forpliktet seg til å finansiere 85 prosent av prosjektet.

EU-minister for regional utvikling, Gabrijela Zalac, signerte avtalen med Kroatia i Brussel. I en pressemelding fra hennes departement, omtaler Zalac avtalen som «et historisk øyeblikk for både Kroatia og EU».

– Endelig er vi på vei mot å kunne koble Kroatias territorium fullstendig sammen, hvilket også vil sikre kontinuitet i EUs territorium, sier Zalac ifølge nyhetsbyrået AFP Relaxnews.

Les også: – Kroatia har virkelig eksplodert i år

Ny favoritt for mange nordmenn

Den nye broen vil også kunne tjene det store antallet nordmenn som legger ferien til Kroatia. Landet har vært stadig mer populær de siste årene, men i år har det ifølge reiselivsbransjen tatt virkelig av.

– Jeg tror mye skyldes en forflytning fra Tyrkia og at Spania er sprengt kapasitetsmessig. Og ikke minst, Kroatia er et fantastisk vakkert land med solsikre sommerdager og deilig mat, fortalte kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren i TUI til ABC Nyheter tidligere i år.

– De siste årene har også mange av de største aktørene satset stort på å bygge opp hotelltilbudet, som tidligere var så som så. Så nå har man flere lekre hoteller som svarer til våre nordiske behov enn man hadde tidligere, fortsetter hun.

Les også:

Berømte murer: Fra forsvarsverk til turistmagneter

Fra trist Sovjetstat til moderne sjarmtroll

Som et luftig sug i magen

Personvernpolicy