Meny

Miljøvernere advarer om at gigantisk kullgruve kan ødelegge Great Barrier Reef

Det gigantiske gruveprosjektet kan ødelegge Great Barrier Reef i Australia, mener miljøvernere. Foto: Randy Bergmann / AP
Miljøvernere advarer mot å bygge en gigantisk kullgruve som de mener vil ødelegge verdens største korallrev, Great Barrier Reef utenfor østkysten av Australia.

Gruveprosjektet til det indiske konglomeratet Adani koster om lag 135 milliarder kroner og er planlagt å bli et av verdens største i sitt slag. Kullgruva Carmichael som har hatt en rekke juridiske hindringer, har blitt utsatt i sju år. Nå starter byggingen allerede til høsten, ifølge selskapet.

Via en 160 kilometer lang undergrunnsgruve 160 kilometer nordvest for Clermont i delstaten Queensland, skal gruva produsere og eksportere 60 millioner tonn kull til India årlig. En 189 kilometer lang jernbane knytter gruva til havnen.

Gruveprosjektet får miljøvernere til å se rødt. De mener gruva vil skade korallrevet, som er på UNESCOs verdensarvliste. Revet strekker seg langs Australias nordøstlige kyst, som allerede er truet av klimaendringer.

Ifølge selskapet kommer prosjektet til å generere 10.000 arbeidsplasser. Aktivistene har utfordret prosjektet i flere år.

– Vi blir fortsatt utfordret av aktivister. Men vi kommer til å gjennomføre prosjektet, sier styreleder for selskapet Gautamj Adani.

Aktuelt:

Blekingen av Great Barrier Reef verre enn antatt

Forskere bekrefter massiv koralldød i Australia

Fakta om korallrev:

* Verdens største korallrev, Great Barrier Reef utenfor østkysten av Australia, er mer enn 200 mil langt. Revet regnes som verdens største struktur laget av levende organismer.

* Korallrev er grunner eller forhøyninger på havbunnen som består av kalkstrukturer bygget av virvelløse koralldyr.

* Levende koralldyr sitter ofte festet til formasjoner som stammer fra skallene til for lengst døde dyr. Å danne et stort rev kan ta mange tusen år.

* Verdens tropiske korallrev på grunt vann dekker til sammen et område på størrelse med halve Frankrike.

* Svært mange typer fisk og andre arter lever på revene som koralldyrene bygger. 25 prosent av alle arter i havet anslås å leve på eller ved korallrev.

* Mange hundre millioner mennesker får dekket deler av matbehovet sitt av fisk som lever på eller nær korallrev.

* Blir vanntemperaturen for høy, kan tropiske koraller miste fargen. Fenomenet kalles korallbleking og skyldes at koralldyrene kvitter seg med alger som de er avhengige av for å overleve.

(Kilder: NTB, Store norske leksikon, Havforskningsinstituttet)

Reise
Populært