Disse spørsmålene får pilotene stilt oftest

TUI fly Nordic får utallige henvendelser fra små og store gjester om hva som skjer på et fly, hva ting betyr og om det er farlig. Foto: Valentin Hintikka/Flicker
TUI fly Nordic får utallige henvendelser fra små og store gjester om hva som skjer på et fly, hva ting betyr og om det er farlig. Foto: Valentin Hintikka/Flicker

Det er bare bra at vingene beveger seg under flyturen. Men visste du at det ikke finnes luftlommer i luften?

Om ikke lang tid er det duket for massiv sommeremigrering og nordmenn i hundretusentall skal opp i luften for å komme til sol og strand. Det er det ikke alle som er som like henrykt over ved tanken på, og både piloter og flyvertinner får derfor mange spørsmål fra små og store passasjerer om hva som skjer på et fly, hva ting betyr og om det er farlig.

Kristian Hesselberg (34) er pilot i TUI Fly Nordic og frakter årlig sin andel av reiseklare nordmenn til fjerne feriemål. Her svarer han på de mest stilte spørsmålene:

Jeg synes det kan være litt skummelt å fly. Kan luftlommer være farlige? Og er det sant at disse er umulige for dere å se i forkant?

Det er flere som synes at det å fly er veldig fascinerende og kanskje også litt skummelt fordi man ikke vet alt som skjer i et fly. Jeg kan forsikre deg om at det er ingen grunn til å være redd for å fly. Det er faktisk noe av det tryggeste du kan gjøre. Din sikkerhet ivaretas av profesjonelle i alle ledd, fra kabinbesetningen og pilotene ombord til lufttrafikkledere og utallige andre som er spesialtrent nettopp for å få deg trygt og behagelig fra avgang til ankomst.

Pilot Kristian Hesselberg. Foto: TUI
Pilot Kristian Hesselberg. Foto: TUI

For å avlive en myte så kan jeg også forsikre deg om at det ikke finnes luftlommer i luften. Dette er noe veldig mange har hørt om og vi undres over hvor dette begrepet kommer fra. Iblant kan man merke turbulens om bord, noe som kan kjennes ubehagelig, men som ikke er farlig. Dette skapes gjerne når flyet krysser områder med varierende vinder og kalles «clear air turbulence». Denne typen turbulens kan man ikke se, men vi planlegger- og utfører flyturen basert på gode værrapporter for å minimere turbulensen for våre passasjerer. Man kan også oppleve turbulens i noen typer skyer, men disse skyene ser vi med flyets værradar og flyr rundt. Så, det er ikke noe som heter luftlommer og turbulens er ikke farlig.
Og er du redd og du skal ut å fly, så si i fra til kabinpersonalet vårt, så skal vi sørge for å passe litt ekstra på og være tilgjengelige for deg hvis du trenger noe.
Les også: Dette er de beste setene på flyet - for enhver anledning

Bruker to autopiloter under dårlig sikt

Hvor ofte flyr dere på autopilot?

Takeoff- og de fleste landinger gjøres manuelt. Ut over det opereres flyet for det meste på autopilot. Årsaken til at autopiloten brukes så aktivt er at det gir pilotene en god situasjonsoversikt og kapasitet til å overvåke flygingen. Dermed øker også sikkerheten til alle om bord. I en Boeing 737, som vi bruker i TUIfly Nordic, finnes det faktisk to autopiloter, og under værforhold med dårlig sikt kobler vi på begge autopilotene og lander flyet helt automatisk.

Når jeg venter ved en gate, hvorfor ser det iblant ut som det blåser ut fra halen på flyet?

Det finnes faktisk fra en ekstra jetmotor inne i halen som heter auxiliary power unit, eller APU. Den hjelper ikke til med fremdriften av flyet, men brukes for det meste til å gi luft til luftkondisjoneringssystemet eller strøm til flyets systemer i visse perioder når motorene ikke er i gang. Den hjelper oss også med å starte hovedmotorene etter at flyet har forlatt gaten.
Les også: Hjelp, jeg har mistet flyet!

(Saken fortsetter under)

– Det er helt normalt å høre lyder når man er ombord på et fly, forsikrer pilot Kristian Hesselberg. Foto: Alec Wilson/Flickr
– Det er helt normalt å høre lyder når man er ombord på et fly, forsikrer pilot Kristian Hesselberg. Foto: Alec Wilson/Flickr

Derfor svaier vingene på flyet

Det ser ofte ut som flyene tar av helt i enden av rullebanen. Er det virkelig trygt når flyene ikke kan ta av med bedre marginer?

Det at flyene tar av langt ned på rullebanen er helt trygt og faktisk noe flyselskapene etterstreber. Flyene kan ofte ta av på en kortere banestrekning enn de gjør, men ved å redusere skyvekraften fra motorene under avgang reduseres også motorenes kjernetemperatur, noe som reduserer motorslitasjen. Akkurat hvor mye skyvekraften reduseres er heller ikke tilfeldig. Det kalkuleres av pilotene ved å ta i betraktning ting som vekten på flyet med passasjerene om bord, om det finnes vann eller snø på banen og ved å inkludere variabler som lufttrykk, vindretning og temperatur. Pilotene vet altså nøyaktig hvor mye skyvekraft de trenger for å utføre hver enkelt avgang på best mulig måte.

Noen ganger ser det ut som vingene svaier under flygning, kan de knekke?

Vingene er konstruerte for å tåle påkjenninger langt utover det man opplever på en flygning, så det er ingenting man trenger å bekymre seg for. Vingen er ment å være fleksibel, da det bidrar til å fordele belastning på hele vingen. Det bidrar også til å dempe mindre bevegelser i flyet slik at turbulensen reduseres på marsjhøyde.
Les også: Fly lavpris verden rundt

Kommuniserer gjennom pling-lyder

Man hører ofte mange ulike lyder i flyet. Er det normalt?

Ja, det er helt normalt med mange lyder under en flygning. Det kan være at du hører ringesignaler ombord, lyder fra hydraulikkpumper, motorlyder og lyder som oppstår når vi hever- eller senker hjul eller vingeklaffer bak på vingen kalt flaps.

  • Et fly har, for eksempel, flere hydraulikkpumper som brukes for å flytte på flaps og heve hjulene. Mange av disse systemene sitter i buken på flyet, og de høres godt i kabinen når de blir brukt. Mens man ligger på marsjhøyde er det ikke behov for mange av disse systemene, og det er derfor stille og rolig. Under innflygningen derimot, vil mange av disse systemene aktiveres etter hvert som det er behov for dem. Før et fly lander har man ut flaps for at vingen skal bli større og forandre profil slik at man kan fly saktere. Da vil disse pumpene starte og en vil høre dem godt. Det samme vil skje når hjulene tas opp og ned. Hovedhjulene på flyet sitter i buken på flyet og i tillegg til pumpene vil en høre hjulene bevege seg og kanskje vibrere noe.
  • Motorlyder legger man mest merke til når lyden forandrer seg. Dette kan være under avgang, når man skifter en høyde på vei til destinasjonen eller under innflygingen.
  • En siste ting som lager lyd er det vi kaller spoilere eller speed brakes. Det er luker som sitter på toppen av vingen og som av og til brukes til å, blant annet, justere farten på flyet. Når kontrolltårnet skal få en fin flyt på flytrafikken som skal inn og lande, må hastighet og høyde justeres. Man kan da se lukene åpne seg oppe på fingene, og det vil buldre og kanskje vibrere litt.

Les også: USA venter med laptopforbud på fly fra Europa

(Saken fortsetter under)

Det kommer an på piloten om du får lov til å komme inn og se hvordan det ser ut helt foran i flyet. Foto: Reuters/Kai Pfaffenbach
Det kommer an på piloten om du får lov til å komme inn og se hvordan det ser ut helt foran i flyet. Foto: Reuters/Kai Pfaffenbach

Slik holder flyet seg i luften

Hvordan kan noe så stort og tungt som et fly holde seg i luften?

Dette er noe vi alle fascineres av tror jeg, og jeg er selv inget unntak. Om du setter deg på en kontorstol med hjul med en tung medisinball i hendene og så kaster denne fremover vil du oppleve at stolen triller bakover. Da har du akkurat opplevd Newtons tredje lov, som sier at all kraft har en like stor og motsatt rettet motkraft. Det flyene gjør er å lede luft langs vingen og rette store mengder luft nedover fra flyet, noe som skaper en motsatt rettet kraft oppover. Med nok hastighet på flyet og dermed tilstrekkelig mengde luft som rettes nedover, skapes tilstrekkelig med kraft til å løfte et helt fly.

Les også:

Bli med inn i verdens største og mest luksuriøse privatfly

Så mange fly er det i verden akkurat nå

Brautende oppførsel på fly får konsekvenser

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:47 Ny kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40 Tre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25 Forsvaret: – Kan bistå. Forsvardepartementet: – Ikke aktuelt19:23 Får ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16 Pilot pågrepet etter dødelig havari17:45 Virussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42 Kan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29 Cruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53 Politiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51 Corona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01 Stadig flere land forbereder seg på epidemi15:42 Lederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36 Europaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05 Aktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53 Ny rullebane på Heathrow dømt ulovlig på grunn av klima14:39 Dortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38 Tidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan14:25 Norwegian-aksjen i fritt fall på børsen13:52 Norske domstoler avslutter samarbeid med Polen13:52 Flere tror på høyere boligpriser13:44 Bill Cosby raser mot dom: – Weinstein hadde ingen sjanse13:35 Sivertsen signerte årsregnskap to måneder etter han hadde sagt fra seg «alle styreverv»13:23 Liverpool med sterke økonomiske tall12:59 Forsker: Ugifte dør langt tidligere enn gifte12:50 Norendal pådro seg komplisert brudd i leggen12:49 Kvinne pågrepet og siktet etter knivstikking11:54 74 millioner i støtte til elektriske busser i Oslo11:53 Japan stenger alle skoler grunnet virusutbruddet11:07 Oppsagt NRK-ansatt anker til Høyesterett10:56 Forfatteren Annie Riis er død10:36 Sterk økning i handelen mellom Norge og Israel10:35 Brennhet Sørloth løftet salget til lokal baker10:16 Oljefondet med avkastning på 1.692 milliarder i 201909:56 Frp kan få flertall for blodprøve som kan avdekke Downs syndrom09:54 Danske Bank kutter og sparker09:40 Coronavirus og lønnstak struper Kinas fotballmarked09:34 Helge André Njåstad (Frp) ønsker gjenvalg09:09 Folketallet økte med nesten 40.000 i fjor09:09 Danmark vurderer hjelmpåbud for elsparkesykler09:07 Utvider siktelsen etter Tromsø-dødsfall til å omfatte voldtekt09:06 Deila med solid hjemmedebut08:53 Hver fjerde nordmann kan bli smittet av coronavirus07:49 Ungdommer erkjenner å ha hacket Dagbladet07:47 Leter etter datteren til «dommedagsmoren» i nasjonalpark07:21 – Coronaviruset vil ramme de fattigste hardest, også i Norge06:45 Lorentzen må ha fire løp uten feil06:45 Første danske smittet av nytt coronavirus06:38 Skjebnedag for Matteo Salvini i Senatet i Roma06:30 Medvind for Bernie, motvind for Biden06:15 Oljefondet har investert i bank som knyttes til al-Qaida06:08 Virusfrykt er blitt god forretning for svindlere06:03 Staten og fire fylker strides fortsatt om fiskerihavner06:01 Dette skjer i dag05:58 Politidirektoratet advarer mot høyere fartsgrenser05:45 Ranheim-dødsfall: Siktede framstilles for varetektsfengsling05:42 Dette skjedde i natt05:42 Fortsatt virusfrykt sender Asias børser nedover05:24 Alle passasjerer på Tromsø-kvinnes fly blir varslet05:00 Rapport: Norge mangler oversikt over torturofre04:48 Prins Harry: Bare kall meg Harry04:00 Kjente medisiner kan fungere mot coronaviruset03:50 Lori Loughlin hevder hun har bevis for sin uskyld03:32 Bakteriofoben Trump anbefaler hyppig håndvask03:01 Sverige skal gå opp norskegrensen på nytt02:46 Kina med 29 nye virusdødsfall – laveste siden januar02:40 334 nye virussmittede, ingen nye dødsfall i Sør-Korea02:16 USA og Sør-Korea utsetter felles militærøvelse01:59 Døds- og smittetall i Iran øker kraftig01:51 USA vurderer reiserestriksjoner for Italia og Sør-Korea01:25 Minst fem drept i masseskyting i Milwaukee01:03 Regjeringen jobber for vindkraftavklaring før sommeren01:02 – Vi ble latterliggjort, men det viste seg å være en god avgjørelse00:40 Ruud slet med fingertrøbbel, men gikk videre i Chile00:39 Saudi-Arabia stenger grensene for pilegrimer og turister00:28 Solberg krever EØS-svar fra de rødgrønne23:50 Weinstein fortsatt på sykehus etter kjennelsen23:49 Mann knivstukket i Søndre Land23:01 City med drømmeutgangspunkt i Madrid22:57 Skyting i Milwaukee – sju meldes drept22:56 Lyon overrasket Juventus med seier21:45 Raymond om statens planer for regjeringskvartalet: – Oslo blir behandlet som en pølsebod20:31 Politiet trekker voldtektstiltale mot tidligere Molde-spiller20:26 Greta Thunberg blant 317 kandidater til Nobels fredspris20:17 Coronaviruset bekreftet i Norge - Tromsø-kvinne har testet positivt20:05 Pilot fra Norwegian stoppet i promillekontroll19:56 Denne U-svingen endte med et halvt års fengsel19:48 Sverige har registrert nytt virustilfelle19:40 Fant hemmelig dør i det britiske parlamentet19:16 Dårligste partimåling på ti år for Høyre19:14 Senterpartiet ber Erna vurdere Sivertsen på nytt18:40 TV-forhandlinger i stampe – én million seere risikerer svarte skjermer17:40 Helsedirektøren åpner for å sperre byer og bydeler17:02 MDG vil utvide CO2-utslippsgigant: – En fallitterklæring16:14 Nå må elbiler betale for parkeringen på kommunale plasser i Oslo15:38 Forsvarssjefen: Viktig å holde flagget høyt på Jan Mayen14:55 Solskjær: – Fernandes har gitt oss X-faktor14:47 Maria Sjarapova legger opp14:33 Mye finvær i vente for vinterferierende14:31 Svensk mann døde i skianlegget i Trysil14:16 – Virusfrykt er ingen godkjent grunn for å avbestille
Siste nytt
20:47ReiseNy kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40NorgeTre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25NorgeForsvaret: – Kan bistå. Forsvardepartementet: – Ikke aktuelt19:23NorgeFår ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16VerdenPilot pågrepet etter dødelig havari17:45NorgeVirussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42VerdenKan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29NorgeCruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53NorgePolitiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51PengerCorona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01Helse og livsstilStadig flere land forbereder seg på epidemi15:42PolitikkLederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36SportEuropaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05NorgeAktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53VerdenNy rullebane på Heathrow dømt ulovlig på grunn av klima14:39SportDortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38VerdenTidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan14:25PengerNorwegian-aksjen i fritt fall på børsen13:52NorgeNorske domstoler avslutter samarbeid med Polen13:52PengerFlere tror på høyere boligpriser13:44KulturBill Cosby raser mot dom: – Weinstein hadde ingen sjanse13:35PolitikkSivertsen signerte årsregnskap to måneder etter han hadde sagt fra seg «alle styreverv»13:23SportLiverpool med sterke økonomiske tall12:59NorgeForsker: Ugifte dør langt tidligere enn gifte12:50SportNorendal pådro seg komplisert brudd i leggen12:49NorgeKvinne pågrepet og siktet etter knivstikking11:54Norge74 millioner i støtte til elektriske busser i Oslo11:53Helse og livsstilJapan stenger alle skoler grunnet virusutbruddet11:07KulturOppsagt NRK-ansatt anker til Høyesterett10:56KulturForfatteren Annie Riis er død10:36PengerSterk økning i handelen mellom Norge og Israel10:35SportBrennhet Sørloth løftet salget til lokal baker10:16PengerOljefondet med avkastning på 1.692 milliarder i 201909:56Helse og livsstilFrp kan få flertall for blodprøve som kan avdekke Downs syndrom09:54PengerDanske Bank kutter og sparker09:40SportCoronavirus og lønnstak struper Kinas fotballmarked09:34PolitikkHelge André Njåstad (Frp) ønsker gjenvalg09:09NorgeFolketallet økte med nesten 40.000 i fjor09:09VerdenDanmark vurderer hjelmpåbud for elsparkesykler09:07NorgeUtvider siktelsen etter Tromsø-dødsfall til å omfatte voldtekt09:06SportDeila med solid hjemmedebut08:53NorgeHver fjerde nordmann kan bli smittet av coronavirus07:49KulturUngdommer erkjenner å ha hacket Dagbladet07:47VerdenLeter etter datteren til «dommedagsmoren» i nasjonalpark07:21Helse og livsstil– Coronaviruset vil ramme de fattigste hardest, også i Norge06:45SportLorentzen må ha fire løp uten feil06:45VerdenFørste danske smittet av nytt coronavirus06:38VerdenSkjebnedag for Matteo Salvini i Senatet i Roma06:30PolitikkMedvind for Bernie, motvind for Biden06:15PengerOljefondet har investert i bank som knyttes til al-Qaida06:08VerdenVirusfrykt er blitt god forretning for svindlere06:03PengerStaten og fire fylker strides fortsatt om fiskerihavner06:01NorgeDette skjer i dag05:58MotorPolitidirektoratet advarer mot høyere fartsgrenser05:45NorgeRanheim-dødsfall: Siktede framstilles for varetektsfengsling05:42NorgeDette skjedde i natt05:42PengerFortsatt virusfrykt sender Asias børser nedover05:24NorgeAlle passasjerer på Tromsø-kvinnes fly blir varslet05:00NorgeRapport: Norge mangler oversikt over torturofre04:48KulturPrins Harry: Bare kall meg Harry04:00Helse og livsstilKjente medisiner kan fungere mot coronaviruset03:50KulturLori Loughlin hevder hun har bevis for sin uskyld03:32VerdenBakteriofoben Trump anbefaler hyppig håndvask03:01NorgeSverige skal gå opp norskegrensen på nytt02:46VerdenKina med 29 nye virusdødsfall – laveste siden januar02:40Verden334 nye virussmittede, ingen nye dødsfall i Sør-Korea02:16VerdenUSA og Sør-Korea utsetter felles militærøvelse01:59Helse og livsstilDøds- og smittetall i Iran øker kraftig01:51VerdenUSA vurderer reiserestriksjoner for Italia og Sør-Korea01:25VerdenMinst fem drept i masseskyting i Milwaukee01:03PengerRegjeringen jobber for vindkraftavklaring før sommeren01:02Verden– Vi ble latterliggjort, men det viste seg å være en god avgjørelse00:40SportRuud slet med fingertrøbbel, men gikk videre i Chile00:39Helse og livsstilSaudi-Arabia stenger grensene for pilegrimer og turister00:28PolitikkSolberg krever EØS-svar fra de rødgrønne23:50KulturWeinstein fortsatt på sykehus etter kjennelsen23:49NorgeMann knivstukket i Søndre Land23:01SportCity med drømmeutgangspunkt i Madrid22:57VerdenSkyting i Milwaukee – sju meldes drept22:56SportLyon overrasket Juventus med seier21:45NorgeRaymond om statens planer for regjeringskvartalet: – Oslo blir behandlet som en pølsebod20:31SportPolitiet trekker voldtektstiltale mot tidligere Molde-spiller20:26NorgeGreta Thunberg blant 317 kandidater til Nobels fredspris20:17Helse og livsstilCoronaviruset bekreftet i Norge - Tromsø-kvinne har testet positivt20:05NorgePilot fra Norwegian stoppet i promillekontroll19:56VerdenDenne U-svingen endte med et halvt års fengsel19:48VerdenSverige har registrert nytt virustilfelle19:40VerdenFant hemmelig dør i det britiske parlamentet19:16PolitikkDårligste partimåling på ti år for Høyre19:14PolitikkSenterpartiet ber Erna vurdere Sivertsen på nytt18:40PengerTV-forhandlinger i stampe – én million seere risikerer svarte skjermer17:40Helse og livsstilHelsedirektøren åpner for å sperre byer og bydeler17:02PolitikkMDG vil utvide CO2-utslippsgigant: – En fallitterklæring16:14NorgeNå må elbiler betale for parkeringen på kommunale plasser i Oslo15:38NorgeForsvarssjefen: Viktig å holde flagget høyt på Jan Mayen14:55SportSolskjær: – Fernandes har gitt oss X-faktor14:47SportMaria Sjarapova legger opp14:33NorgeMye finvær i vente for vinterferierende14:31NorgeSvensk mann døde i skianlegget i Trysil14:16Penger– Virusfrykt er ingen godkjent grunn for å avbestille
Populært