Vikingskipshauger kan få en plass på UNESCOs verdensarvliste

Oseberghaugen i Vestfold i september 2007, da arkeologer gjenåpnet haugen for å undersøke en sarkofag som inneholder en metallkiste med levninger av to kvinner fra vikingtiden.
Oseberghaugen i Vestfold i september 2007, da arkeologer gjenåpnet haugen for å undersøke en sarkofag som inneholder en metallkiste med levninger av to kvinner fra vikingtiden. Foto: Peder Gjersøe / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) har bedt Riksantikvaren vurdere flere norske steder for en plass på UNESCOs verdensarvliste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant stedene er vikingskipshaugene i Vestfold – Borrehaugene i Horten, Oseberghaugen i Tønsberg og Gokstadhaugen i Sandefjord, melder NRK.

– Jeg tror det har veldig mye å si for verdiskaping, reiseliv og forståelsen for historie. Jeg mener det er veldig viktig regionalt at vi får løftet dette. Det er også viktig nasjonalt at Norge bruker disse stedene som er så unike, til noe mer enn vi gjør i dag, sier Terje Gansum, leder av kulturarv i Vestfold fylkeskommune.

Riksantikvaren har svarfrist til 1. november med å sende sin anbefaling til Klima- og miljødepartementet. Dersom Riksantikvaren vurderer vikingskipshaugene som gode kandidater, starter en formel prosess med mål om å fylle de kriteriene en nominasjon krever. Et sted må møte minst ett av ti utvalgte kriterier for å få en plass på verdensarvlista.

Verdensarvkomiteen har tidligere avslått søknad om å få de tre vikingskipshaugene inn på lista, men da var søknaden et samarbeid med andre land.

UNESCOs verdensarvliste består av mer enn 1.000 steder, både kultursteder og naturområder.