Norges beste utsikt: Sylan

Svensk-norsk panorama

En av de flotteste utsiktene mot Sylmassivet får du fra lia overfor Storerikvollen. Foto: Per Roger Lauritzen
En av de flotteste utsiktene mot Sylmassivet får du fra lia overfor Storerikvollen. Foto: Per Roger Lauritzen

De to vanligste innfallsportene til Sylan byr også på de flotteste panoramaene i området og en utrolig krigshistorie.

«Norges beste utsikter»

Motor presenterer en serie utdrag fra boka « Norges beste utsikter » av Veibok-redaktør Per Roger Lauritzen i NAF og Reidar Stangenes i Norsk Kulturarv. Boka er den fjerde i serie om reiser langs norske veier. Utsiktene som er valgt er ikke bare vakre, men bør besøkes for å gi innsikt og inspirasjon. Boka kan kjøpes her.

Tidligere artikler i samme serie:

Reinehalsen: Der naturkreftene og sanseinntrykkene er sterkest

Kongens Utsikt, Krokskogen: Kongelige rundskuer

Tanahorn: Berlevåg: Barentshavet neste!

Notodden, Rjukan og Vemork: Utsikt mot et mesterverk

Gjevilvannet: Storslått i Trollheimen

Sylan er fjellene i grensestrøkene av Sør-Trøndelag over mot Jämtland i Sverige.

Området har fått navn etter det høyreiste tindemassivet som ligger nesten midt på grensen med høyeste topp Storsylen på 1762 meter. Dens varde ligger noen meter inne i Norge. Sylan er imidlertid langt videre enn selve tindemassivet. Fjellområdet strekker seg ubrutt av vei vel 15 mil fra Storsjön i øst og fram til Selbu og Stjørdal i vest, og fra Meråker og Storlien i nord til Røros og Funesdalen i sør.

Sylan er et vakkert fjellområde som blant annet rommer de store innsjøene Esandsjøen og Nesjøen. De har smeltet sammen til en etter kraftutbygging. Sylan rommer også store myrstrekninger, høyreist bjerkeskog og rikt plante- og dyreliv.

Fra gammelt av gikk det en handels- og pilegrimsrute fra Sverige over Stugudal og langs Neadalføret til Trondheim. Det er ikke langt unna der den første turistruta ble merket på 1800- tallet.

At dette området hadde vært tatt i bruk tidlig vitner blant annet Norges største myntfunn om. Det skjedde i 1878 i Græsligrenda i Tydal. 2263 mynter fra tidsrommet 1022–1069 ble funnet der.

Skriftlige kilder forteller også at flyttsamer har holdt til i disse grensefjellene i hvert fall fra 1500-tallet. Samene brukte og bruker områdene nord og øst for Femunden som vinterbeiteområde for reinflokkene sine, og i april/mai flytter de nordover til kalvingsplassene nord for Esandsjøen.

Utover sommeren drar de vanligvis til andre deler av Sylan med reinflokkene.

Les også: Galdhøpiggen: Toppen av Norge

Utsikt fra Storerikvollen

En av de flotteste innfallsportene til Sylan går på fjellvei fra FV705 i Ås i Tydal, nettopp til nordenden av Esandsjøen. Der ligger den vakre turisthytta Storerikvollen snaue tre kilometers gange fra parkeringsplassen.

I lia ovenfor turisthytta har de besøkende prakt-full utsikt mot Sylmassivet og Esandsjøen.

(Saken fortsetter under)

Det arrangeres populære rideturer i Sylan hver sommer. Foto: Per Roger Lauritzen
Det arrangeres populære rideturer i Sylan hver sommer. Foto: Per Roger Lauritzen

Storerikvollen er også en opplevelse i seg selv. Den har røtter tilbake til 1896 da Trondhjem Turistforening (TT) satte opp et tilbygg til et seterhus som sto her og fikk dermed plass til seks senger for turistene. Prisen på 375 kroner for tilbygget kan neppe sies å være dyrt.

Det var de lange avstandene fra Meråker til Nedalshytta lenger sør som var en av grunnene til at TT valgte å skaffe seg et overnattingssted på denne plassen.

I 1890 hadde også den Svenska Turistföreningen (STF) bygd sin første hytte øst for Storerikvollen, og i 1895 bygde de en ny hytte inne i Sylmassivet, et par kilometer nord for der Sylarnas fjällstation i dag ligger. Såpass mange turisthytter bidro selvfølgelig til at interessen for å gå turer både sommer og vinter i Sylan økte, både på svensk og norsk side.

I 1920 ble Storerikvollen bygget på for første gang og senere er hytta utvidet flere ganger. I dag er den en av TTs største hytter og kan ta i mot alle dem som vil besøke nordsiden av Esandsjøen.

Les også: Torungen: Jernverket leverte utsikten

Karolinernes dødsmarsj

De hadde ikke noen varm turisthytte å søke inn i soldatene i den svensk-finsk arméen under ledelse av general Carl Gustav Armfelt som passerte Storerikvollen i de første dagene i januar 1719.

En av de største tragediene som har skjedd mellom Norge og Sverige skjedde nemlig da i dette området.

I august året før hadde 10 000 mann gått over grensen øst for Verdal. Krigslykken hadde snudd seg for Karl XII ute i Europa, og han satset isteden på en rask erobring av Trondheim.

Men det ventede angrepet på Trondheim uteble, og hæren trakk sørover i Gauldalen.

Ved juletider var hæren samlet i Haltdalen og tredje juledag gikk den over fjellet til Tydal, stort sett etter samme rute som dagens turister følger mellom Nordpå og Græsli. Ca. 200 soldater frøs i hjel innunder Bukkhåmmåeren.

Hæren samlet seg i hovedleir i Ås i Tydal. Av den opprinnelige hæren var nå 6000 tilbake. De øvrige var enten sendt hjem tidligere eller lagt igjen i sykekvarter, og som nevnt var noen allerede frosset i hjel. Første nyttårsdag brøt hæren opp og gikk katastrofen i møte.

Ruta ble lagt fra Østby i Tydal om Hærtjønna, nord om Øyfjellet, der heter det ennå Svensklægertjønna. Der møtte karolinerne uværet. Ved nordbredden av Esandsjøen frøs de i hjel i hundrevis, og enda var det bortimot fire mil over fjellet til Handøl i Sverige.

Les også: Linnekleppen: Brannvakttårn med herlig utsikt

Helt fram til 13. januar skal forfrosne soldater ha kommet ned fra fjellet. Det antas at over 3000 mann frøs i hjel i fjellet og på de tre små gårdene i Handöl arbeidet feltskjærerne uavbrutt med amputasjoner av armer og ben.

Major Emahusen i Nordenfieldske Skiløber-batallion, som hadde fulgt karolinernes rute den 7. januar, skrev: «Jeg er ute av stand til å beskrive den elendighet jeg har sett. I hauger på 10, 20, 30 og 40 lå svenskene döde i Ramslien, 3,5 mil fra Østby. De lå i full mundering hvor man så».

I Tydal fortelles at sommeren etter var likstanken i fjellet så ille at folk og buskap måtte flyttes fra setre som lå i hærens vei.

Vil man følge den ruta som karolinerne slet seg fram for snart 200 år siden, er det ikke vanskelig. Trasseen er merket, og det er bare en dagsmarsj over mot STFs Blåhammarstugan.

Les også: Molde: Se 222 fjelltopper fra Varden

Utsikt mot Nedalen

Sør i Sylan er det også praktfull utsikt mot fjellviddene og stortoppene i Sylan.

(Saken fortsetter under)

Fra veien inn til Nedalshytta ser du Nesjøen og Esandsjøen. Foto: Per Roger Lauritzen
Fra veien inn til Nedalshytta ser du Nesjøen og Esandsjøen. Foto: Per Roger Lauritzen

Det får du oppleve om du kjører inn fjellveien fra Stugudal mot Nedalen. Som nevnt er Esandsjøen regulert. Det skjedde til store protester. Magasinet omfatter i alt 39 kvadratkilometer og satte mesteparten av de rike myrene i området under vann. Forsvant gjorde også den gamle Neddalshytta og Nedalen gård fra 1863.

Heldigvis kunne TT i 1972 åpne ny, flott turisthytte ikke så langt fra den gamle. I motsetning til sin forgjenger fikk denne veiforbindelse helt fram. Opplevelsen av å komme fram blir dermed en helt annen enn tidligere, men en får trøste seg med at veien i hvert fall gir nye grupper muligheter for å komme seg langt til fjells.

Utsikten mot toppene i Sylmassivet er fremdeles like storslått, og for dem som ikke kjenner forhistorien kan det blinkende vannspeilet på Nesjøen være et flott skue.

Mange av de besøkende bruker Nedalshytta som utgangspunkt for turer på Storsylen, bestigningen er flott, men bratt. Fra hytta tar man turen opp og ned på 8-9 timer.

Fullt så lang er ikke dagsmarsjen for dem som skal til Storerikvollen, Ruta går på østsiden av sjøene delvis i tørt, delvis i myrlendt terreng innunder Sylmassivet. For dem som ikke ønsker å gå er det båtrute på langs av den nye sjøen.

Vil du vite mer:

Høyeste utsiktspunkt i Tydal kommune er Storsylen på 1762 m. Se NAF Veibok om Tydal. Nyttige nettsider er www.naf.no/ruteplanlegger , www.ut.no , www.tydal.kommune.no og www.kulturarv.no.

Les også:

Titran på Frøya: Her tok stormen 140 fiskere

Sverresborg: Se en historisk by fra et historisk sted

Lillehammer: Toppen av Lillehammer

Drafnkollen: På en snurr øverst i Drammen

Saken er opprinnelig publisert på Motor.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad04:40 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi04:32 Sønnen til «El Chapo» pågrepet04:23 Store opptøyer i Libanon03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 DN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning
Siste nytt
04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad04:40NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi04:32VerdenSønnen til «El Chapo» pågrepet04:23VerdenStore opptøyer i Libanon03:55NorgeNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56NorgeDN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29VerdenUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning
Populært