Meny

Norges beste utsikt: Sylan

Svensk-norsk panorama

En av de flotteste utsiktene mot Sylmassivet får du fra lia overfor Storerikvollen. Foto: Per Roger Lauritzen
En av de flotteste utsiktene mot Sylmassivet får du fra lia overfor Storerikvollen. Foto: Per Roger Lauritzen

De to vanligste innfallsportene til Sylan byr også på de flotteste panoramaene i området og en utrolig krigshistorie.

«Norges beste utsikter»

Motor presenterer en serie utdrag fra boka « Norges beste utsikter » av Veibok-redaktør Per Roger Lauritzen i NAF og Reidar Stangenes i Norsk Kulturarv. Boka er den fjerde i serie om reiser langs norske veier. Utsiktene som er valgt er ikke bare vakre, men bør besøkes for å gi innsikt og inspirasjon. Boka kan kjøpes her.

Tidligere artikler i samme serie:

Reinehalsen: Der naturkreftene og sanseinntrykkene er sterkest

Kongens Utsikt, Krokskogen: Kongelige rundskuer

Tanahorn: Berlevåg: Barentshavet neste!

Notodden, Rjukan og Vemork: Utsikt mot et mesterverk

Gjevilvannet: Storslått i Trollheimen

Sylan er fjellene i grensestrøkene av Sør-Trøndelag over mot Jämtland i Sverige.

Området har fått navn etter det høyreiste tindemassivet som ligger nesten midt på grensen med høyeste topp Storsylen på 1762 meter. Dens varde ligger noen meter inne i Norge. Sylan er imidlertid langt videre enn selve tindemassivet. Fjellområdet strekker seg ubrutt av vei vel 15 mil fra Storsjön i øst og fram til Selbu og Stjørdal i vest, og fra Meråker og Storlien i nord til Røros og Funesdalen i sør.

Sylan er et vakkert fjellområde som blant annet rommer de store innsjøene Esandsjøen og Nesjøen. De har smeltet sammen til en etter kraftutbygging. Sylan rommer også store myrstrekninger, høyreist bjerkeskog og rikt plante- og dyreliv.

Fra gammelt av gikk det en handels- og pilegrimsrute fra Sverige over Stugudal og langs Neadalføret til Trondheim. Det er ikke langt unna der den første turistruta ble merket på 1800- tallet.

At dette området hadde vært tatt i bruk tidlig vitner blant annet Norges største myntfunn om. Det skjedde i 1878 i Græsligrenda i Tydal. 2263 mynter fra tidsrommet 1022–1069 ble funnet der.

Skriftlige kilder forteller også at flyttsamer har holdt til i disse grensefjellene i hvert fall fra 1500-tallet. Samene brukte og bruker områdene nord og øst for Femunden som vinterbeiteområde for reinflokkene sine, og i april/mai flytter de nordover til kalvingsplassene nord for Esandsjøen.

Utover sommeren drar de vanligvis til andre deler av Sylan med reinflokkene.

Les også: Galdhøpiggen: Toppen av Norge

Utsikt fra Storerikvollen

En av de flotteste innfallsportene til Sylan går på fjellvei fra FV705 i Ås i Tydal, nettopp til nordenden av Esandsjøen. Der ligger den vakre turisthytta Storerikvollen snaue tre kilometers gange fra parkeringsplassen.

I lia ovenfor turisthytta har de besøkende prakt-full utsikt mot Sylmassivet og Esandsjøen.

(Saken fortsetter under)

Det arrangeres populære rideturer i Sylan hver sommer. Foto: Per Roger Lauritzen
Det arrangeres populære rideturer i Sylan hver sommer. Foto: Per Roger Lauritzen

Storerikvollen er også en opplevelse i seg selv. Den har røtter tilbake til 1896 da Trondhjem Turistforening (TT) satte opp et tilbygg til et seterhus som sto her og fikk dermed plass til seks senger for turistene. Prisen på 375 kroner for tilbygget kan neppe sies å være dyrt.

Det var de lange avstandene fra Meråker til Nedalshytta lenger sør som var en av grunnene til at TT valgte å skaffe seg et overnattingssted på denne plassen.

I 1890 hadde også den Svenska Turistföreningen (STF) bygd sin første hytte øst for Storerikvollen, og i 1895 bygde de en ny hytte inne i Sylmassivet, et par kilometer nord for der Sylarnas fjällstation i dag ligger. Såpass mange turisthytter bidro selvfølgelig til at interessen for å gå turer både sommer og vinter i Sylan økte, både på svensk og norsk side.

I 1920 ble Storerikvollen bygget på for første gang og senere er hytta utvidet flere ganger. I dag er den en av TTs største hytter og kan ta i mot alle dem som vil besøke nordsiden av Esandsjøen.

Les også: Torungen: Jernverket leverte utsikten

Karolinernes dødsmarsj

De hadde ikke noen varm turisthytte å søke inn i soldatene i den svensk-finsk arméen under ledelse av general Carl Gustav Armfelt som passerte Storerikvollen i de første dagene i januar 1719.

En av de største tragediene som har skjedd mellom Norge og Sverige skjedde nemlig da i dette området.

I august året før hadde 10 000 mann gått over grensen øst for Verdal. Krigslykken hadde snudd seg for Karl XII ute i Europa, og han satset isteden på en rask erobring av Trondheim.

Men det ventede angrepet på Trondheim uteble, og hæren trakk sørover i Gauldalen.

Ved juletider var hæren samlet i Haltdalen og tredje juledag gikk den over fjellet til Tydal, stort sett etter samme rute som dagens turister følger mellom Nordpå og Græsli. Ca. 200 soldater frøs i hjel innunder Bukkhåmmåeren.

Hæren samlet seg i hovedleir i Ås i Tydal. Av den opprinnelige hæren var nå 6000 tilbake. De øvrige var enten sendt hjem tidligere eller lagt igjen i sykekvarter, og som nevnt var noen allerede frosset i hjel. Første nyttårsdag brøt hæren opp og gikk katastrofen i møte.

Ruta ble lagt fra Østby i Tydal om Hærtjønna, nord om Øyfjellet, der heter det ennå Svensklægertjønna. Der møtte karolinerne uværet. Ved nordbredden av Esandsjøen frøs de i hjel i hundrevis, og enda var det bortimot fire mil over fjellet til Handøl i Sverige.

Les også: Linnekleppen: Brannvakttårn med herlig utsikt

Helt fram til 13. januar skal forfrosne soldater ha kommet ned fra fjellet. Det antas at over 3000 mann frøs i hjel i fjellet og på de tre små gårdene i Handöl arbeidet feltskjærerne uavbrutt med amputasjoner av armer og ben.

Major Emahusen i Nordenfieldske Skiløber-batallion, som hadde fulgt karolinernes rute den 7. januar, skrev: «Jeg er ute av stand til å beskrive den elendighet jeg har sett. I hauger på 10, 20, 30 og 40 lå svenskene döde i Ramslien, 3,5 mil fra Østby. De lå i full mundering hvor man så».

I Tydal fortelles at sommeren etter var likstanken i fjellet så ille at folk og buskap måtte flyttes fra setre som lå i hærens vei.

Vil man følge den ruta som karolinerne slet seg fram for snart 200 år siden, er det ikke vanskelig. Trasseen er merket, og det er bare en dagsmarsj over mot STFs Blåhammarstugan.

Les også: Molde: Se 222 fjelltopper fra Varden

Utsikt mot Nedalen

Sør i Sylan er det også praktfull utsikt mot fjellviddene og stortoppene i Sylan.

(Saken fortsetter under)

Fra veien inn til Nedalshytta ser du Nesjøen og Esandsjøen. Foto: Per Roger Lauritzen
Fra veien inn til Nedalshytta ser du Nesjøen og Esandsjøen. Foto: Per Roger Lauritzen

Det får du oppleve om du kjører inn fjellveien fra Stugudal mot Nedalen. Som nevnt er Esandsjøen regulert. Det skjedde til store protester. Magasinet omfatter i alt 39 kvadratkilometer og satte mesteparten av de rike myrene i området under vann. Forsvant gjorde også den gamle Neddalshytta og Nedalen gård fra 1863.

Heldigvis kunne TT i 1972 åpne ny, flott turisthytte ikke så langt fra den gamle. I motsetning til sin forgjenger fikk denne veiforbindelse helt fram. Opplevelsen av å komme fram blir dermed en helt annen enn tidligere, men en får trøste seg med at veien i hvert fall gir nye grupper muligheter for å komme seg langt til fjells.

Utsikten mot toppene i Sylmassivet er fremdeles like storslått, og for dem som ikke kjenner forhistorien kan det blinkende vannspeilet på Nesjøen være et flott skue.

Mange av de besøkende bruker Nedalshytta som utgangspunkt for turer på Storsylen, bestigningen er flott, men bratt. Fra hytta tar man turen opp og ned på 8-9 timer.

Fullt så lang er ikke dagsmarsjen for dem som skal til Storerikvollen, Ruta går på østsiden av sjøene delvis i tørt, delvis i myrlendt terreng innunder Sylmassivet. For dem som ikke ønsker å gå er det båtrute på langs av den nye sjøen.

Vil du vite mer:

Høyeste utsiktspunkt i Tydal kommune er Storsylen på 1762 m. Se NAF Veibok om Tydal. Nyttige nettsider er www.naf.no/ruteplanlegger , www.ut.no , www.tydal.kommune.no og www.kulturarv.no.

Les også:

Titran på Frøya: Her tok stormen 140 fiskere

Sverresborg: Se en historisk by fra et historisk sted

Lillehammer: Toppen av Lillehammer

Drafnkollen: På en snurr øverst i Drammen

Saken er opprinnelig publisert på Motor.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:18 Putin lover russerne en lysere fremtid21:03 EU forlenger sanksjoner mot Russland21:01 Abbasi-søsknene og moren tilbake i Trondheim20:57 Person knivstukket i Nittedal20:55 Johaug og Skar til topps i Oslo Skishow20:54 Demonstranter forsøker å storme Georgias nasjonalforsamling20:52 EU klarte ikke å nå enighet om nytt klimamål20:17 Kronprinsparet til Oslo Pride19:57 Ny cupbombe: Tromsø slått ut av Kongsvinger19:49 Ingen enighet om ny Klæbo-avtale – gammel avtale gjelder inntil videre19:45 Premier League dropper VAR-bruk ved strafferedninger19:37 Boris Johnson og Jeremy Hunt kjemper om å bli britisk statsminister19:21 Oppretter sak mot utleiegigant: Ser du hva som er galt?18:58 Kalte Jirde Ali «kakerlakk», nå må kvinnen (70) i fengsel18:36 – De har samme følelsesregister som oss18:00 Kristoff sjanseløs på sjette etappe av Tour de Suisse17:59 Jubeldag for Norwegian på børsen17:53 Trossamfunn må opplyse om pengestøtte fra utlandet17:38 Slakter Gildes PR-kampanje etter NRK-dokumentar: - En veldig dårlig vurdering17:24 Finsk politi fant 64 ulovlige ulver og hybrider16:58 Trump: – Iran har gjort en meget stor feil!16:53 Nordkapp-halvøya reguleres til fortsatt privat eierskap16:48 Faren til Varhaug-tiltalt nekter skyld for bevis-ødeleggelse16:47 Stortinget vil ikke heise regnbueflagget under Pride16:22 Ullevål sykehus vedtatt nedlagt – siste slag står i Stortinget16:05 Stortinget vil ikke heise regnbueflagget under Pride15:48 Ordkrig mellom USA og Iran etter nedskyting av drone15:42 Svenskene setter opp ekstra avganger på Dovrebanen15:40 Sp tar Ullevål-nedleggelsen til Stortinget15:04 Kommer med Alexander Kielland-svar høsten 202015:02 Rekordhøyt antall flyktninger i jobb eller utdanning14:53 Henrik Pedersen bekreftet som ny Strømsgodset-trener14:26 Livstidsdom for menneskesmuglere13:58 Anmodning om omgjøring i Abbasi-saken kan ta flere måneder13:55 USA: Irans nedskyting av drone var et uprovosert angrep13:53 MS-syk tapte kamp om uførepensjon i Høyesterett13:43 – Kroner en lang og vanskelig karriere13:41 VM-spillerne husker lite av fjorårets målfest mot Australia13:09 Skarpe reaksjoner på Ullevål-nedleggelse: – Kampen er ikke over13:04 Putin besvarer spørsmål i timevis på russisk TV13:00 Abbasi-søsknene flyr til Trondheim torsdag12:57 Norge best på trafikksikkerhet i Europa for fjerde år på rad12:32 Fotball-VM: Australias giftige oppladning12:22 Stortingspolitikerne nærmer seg millionlønn12:10 Knusende dom: Brennmerket kvinner og gjorde dem til sexslaver11:53 Ullevål sykehus vedtatt nedlagt11:44 Kongen på Askøy: – Vi føler med dere11:43 Vil dømme Polen for diskriminering av dommere11:30 Tyrkia: 24 dømt til livsvarig fengsel for kuppforsøk11:07 WADA har overlevert over 110.000 russiske filer11:06 Flere utlendinger valgte Nord-Norge i vinter10:44 Siv Jensen er sykmeldt10:11 Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum ligger an til rekord10:02 Norges Bank hever renten – varsler nytt hopp før nyttår09:40 Se opp for Kerr, men glem ikke De Vanna09:39 Viking forlenget med Berntsen09:15 Isbreene i Himalaya smelter dobbelt så fort som for 20 år siden09:01 Stor interesse for skattepenger fikk BankID til å knele09:00 Nå kommer skattepengene snart på konto08:29 Rev ulovlig. Bygger ulovlig. Nå må de rive på nytt08:26 Kronprinsparet til Oslo Pride08:21 Tidligere Interpol-sjef for retten i Kina08:04 – Årets utgave blir ikke det samme uten Chris Froome07:47 Xi Jinping på historisk besøk i Nord-Korea07:46 Landbruksministeren om svinedokumentar: – Jeg er opprørt og sint07:25 Svenske kåret til årets nykommer i NHL06:58 Messi og Argentina på bunn av gruppa etter svak 1-1-kamp mot Paraguay06:45 Fagermo om forbildet Eggen: – Stemmen hans vil absolutt bli sårt savnet når den en gang blir borte06:33 Streng rasjonering av sol og strand for VM-laget06:30 Norskpakistanere hyller sitt eget miljø06:20 Dette skjer i dag06:15 Verdensmester Røthe lurte på om løpet var kjørt06:00 Iran: Nedskyting av drone er en klar beskjed til USA06:00 Flere studieplasser for spesialsykepleiere06:00 Ekspert: Vanskelig humanitær situasjon i Iran05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Vi må ikke vingle om elbilfordelene05:08 Ny dekan ved Høyskolen Kristiania04:56 Trump vil møte Putin i Japan04:04 Ber om 600 nye fengselsstillinger for å redusere isolasjon04:02 Russisk ambassadebil i dødsulykke i Oslo03:45 USA ber Russland sørge for at MH17-siktede stilles for retten03:33 Den internasjonale olympiske komité vil ha pengegaranti fra Sverige03:06 Thon mener Nordkapp-platået bør være gratis for turister03:01 Benekter komplott for å dømme Lula02:33 Oslo øst sier nei til ny bomring01:57 Mann funnet bevisstløs i Oslo01:54 SOHR: 28 drept av regjeringsstyrker i Syria01:19 Datatilsynet bekymret for overvåking på arbeidsplassen00:48 22 mennesker fryktes druknet utenfor Spania00:22 Jihadister skal ha drept 17 sivile i Burkina Faso23:53 Mann pågrepet etter alvorlige trusler i Larvik23:10 Rosenborg mot Aalesund i cupen22:33 TV-dokumentar om svineprodusenter ryster politikerne22:10 Profilert Hareide-tilhenger melder seg ut av KrF22:03 Drama i danske regjeringsforhandlinger21:40 Meningsmåling for Kristiansand: Demokratene større enn Frp21:39 Stjernen døde i flystyrt, nå er det mistanke om drap21:19 Myggsmitte sprer skrekk rundt populære feriemål20:57 Fylkesledere i Frp kan godt vente til august på bomløsning
Siste nytt
21:18PolitikkPutin lover russerne en lysere fremtid21:03PolitikkEU forlenger sanksjoner mot Russland21:01PolitikkAbbasi-søsknene og moren tilbake i Trondheim20:57NorgePerson knivstukket i Nittedal20:55SportJohaug og Skar til topps i Oslo Skishow20:54PolitikkDemonstranter forsøker å storme Georgias nasjonalforsamling20:52PolitikkEU klarte ikke å nå enighet om nytt klimamål20:17NorgeKronprinsparet til Oslo Pride19:57SportNy cupbombe: Tromsø slått ut av Kongsvinger19:49SportIngen enighet om ny Klæbo-avtale – gammel avtale gjelder inntil videre19:45SportPremier League dropper VAR-bruk ved strafferedninger19:37PolitikkBoris Johnson og Jeremy Hunt kjemper om å bli britisk statsminister19:21PengerOppretter sak mot utleiegigant: Ser du hva som er galt?18:58NorgeKalte Jirde Ali «kakerlakk», nå må kvinnen (70) i fengsel18:36Penger– De har samme følelsesregister som oss18:00SportKristoff sjanseløs på sjette etappe av Tour de Suisse17:59Børs og finansJubeldag for Norwegian på børsen17:53PolitikkTrossamfunn må opplyse om pengestøtte fra utlandet17:38NæringslivSlakter Gildes PR-kampanje etter NRK-dokumentar: - En veldig dårlig vurdering17:24VerdenFinsk politi fant 64 ulovlige ulver og hybrider16:58PolitikkTrump: – Iran har gjort en meget stor feil!16:53PengerNordkapp-halvøya reguleres til fortsatt privat eierskap16:48NorgeFaren til Varhaug-tiltalt nekter skyld for bevis-ødeleggelse16:47NorgeStortinget vil ikke heise regnbueflagget under Pride16:22Helse og livsstilUllevål sykehus vedtatt nedlagt – siste slag står i Stortinget16:05PolitikkStortinget vil ikke heise regnbueflagget under Pride15:48VerdenOrdkrig mellom USA og Iran etter nedskyting av drone15:42ReiseSvenskene setter opp ekstra avganger på Dovrebanen15:40PolitikkSp tar Ullevål-nedleggelsen til Stortinget15:04NorgeKommer med Alexander Kielland-svar høsten 202015:02NorgeRekordhøyt antall flyktninger i jobb eller utdanning14:53SportHenrik Pedersen bekreftet som ny Strømsgodset-trener14:26VerdenLivstidsdom for menneskesmuglere13:58NorgeAnmodning om omgjøring i Abbasi-saken kan ta flere måneder13:55VerdenUSA: Irans nedskyting av drone var et uprovosert angrep13:53Helse og livsstilMS-syk tapte kamp om uførepensjon i Høyesterett13:43Sport– Kroner en lang og vanskelig karriere13:41SportVM-spillerne husker lite av fjorårets målfest mot Australia13:09PolitikkSkarpe reaksjoner på Ullevål-nedleggelse: – Kampen er ikke over13:04PolitikkPutin besvarer spørsmål i timevis på russisk TV13:00NorgeAbbasi-søsknene flyr til Trondheim torsdag12:57MotorNorge best på trafikksikkerhet i Europa for fjerde år på rad12:32SportFotball-VM: Australias giftige oppladning12:22PengerStortingspolitikerne nærmer seg millionlønn12:10VerdenKnusende dom: Brennmerket kvinner og gjorde dem til sexslaver11:53NorgeUllevål sykehus vedtatt nedlagt11:44NorgeKongen på Askøy: – Vi føler med dere11:43VerdenVil dømme Polen for diskriminering av dommere11:30VerdenTyrkia: 24 dømt til livsvarig fengsel for kuppforsøk11:07SportWADA har overlevert over 110.000 russiske filer11:06ReiseFlere utlendinger valgte Nord-Norge i vinter10:44PolitikkSiv Jensen er sykmeldt10:11PolitikkSenterpartileder Trygve Slagsvold Vedum ligger an til rekord10:02PengerNorges Bank hever renten – varsler nytt hopp før nyttår09:40SportSe opp for Kerr, men glem ikke De Vanna09:39SportViking forlenget med Berntsen09:15VerdenIsbreene i Himalaya smelter dobbelt så fort som for 20 år siden09:01PengerStor interesse for skattepenger fikk BankID til å knele09:00PengerNå kommer skattepengene snart på konto08:29PengerRev ulovlig. Bygger ulovlig. Nå må de rive på nytt08:26KulturKronprinsparet til Oslo Pride08:21VerdenTidligere Interpol-sjef for retten i Kina08:04Sport– Årets utgave blir ikke det samme uten Chris Froome07:47VerdenXi Jinping på historisk besøk i Nord-Korea07:46NorgeLandbruksministeren om svinedokumentar: – Jeg er opprørt og sint07:25SportSvenske kåret til årets nykommer i NHL06:58SportMessi og Argentina på bunn av gruppa etter svak 1-1-kamp mot Paraguay06:45SportFagermo om forbildet Eggen: – Stemmen hans vil absolutt bli sårt savnet når den en gang blir borte06:33SportStreng rasjonering av sol og strand for VM-laget06:30NorgeNorskpakistanere hyller sitt eget miljø06:20NorgeDette skjer i dag06:15SportVerdensmester Røthe lurte på om løpet var kjørt06:00VerdenIran: Nedskyting av drone er en klar beskjed til USA06:00NorgeFlere studieplasser for spesialsykepleiere06:00VerdenEkspert: Vanskelig humanitær situasjon i Iran05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Vi må ikke vingle om elbilfordelene05:08NorgeNy dekan ved Høyskolen Kristiania04:56VerdenTrump vil møte Putin i Japan04:04NorgeBer om 600 nye fengselsstillinger for å redusere isolasjon04:02NorgeRussisk ambassadebil i dødsulykke i Oslo03:45VerdenUSA ber Russland sørge for at MH17-siktede stilles for retten03:33SportDen internasjonale olympiske komité vil ha pengegaranti fra Sverige03:06PengerThon mener Nordkapp-platået bør være gratis for turister03:01PolitikkBenekter komplott for å dømme Lula02:33NorgeOslo øst sier nei til ny bomring01:57NorgeMann funnet bevisstløs i Oslo01:54VerdenSOHR: 28 drept av regjeringsstyrker i Syria01:19NorgeDatatilsynet bekymret for overvåking på arbeidsplassen00:48Verden22 mennesker fryktes druknet utenfor Spania00:22VerdenJihadister skal ha drept 17 sivile i Burkina Faso23:53NorgeMann pågrepet etter alvorlige trusler i Larvik23:10SportRosenborg mot Aalesund i cupen22:33ForbrukerTV-dokumentar om svineprodusenter ryster politikerne22:10PolitikkProfilert Hareide-tilhenger melder seg ut av KrF22:03PolitikkDrama i danske regjeringsforhandlinger21:40PolitikkMeningsmåling for Kristiansand: Demokratene større enn Frp21:39SportStjernen døde i flystyrt, nå er det mistanke om drap21:19ReiseMyggsmitte sprer skrekk rundt populære feriemål20:57PolitikkFylkesledere i Frp kan godt vente til august på bomløsning
Populært