Dette er Londons mest populære restaurant!

Dishoom har oppnådd en enorm popularitet med sin Bombay-meny. Det er ikke bare maten, men atmosfæren og historien som trekker.

Filialen i Kings Rd. er som de andre i klassisk Bombay Cafè stil.
Filialen i Kings Rd. er som de andre i klassisk Bombay Cafè stil.
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

LONDON, ENGLAND (ABC Nyheter): Fem år etter etableringen i 2010, danket Dishoom ut Michelinrestauranter på popularitetstopper i London. I år er de igjen kåret til Londons mest attraktive restaurant blant både lokale og turister.

På 1800-tallet flyktet en rekke iranske zoroastere til India. De samlet seg på sine kafeer, og mange av dem lå i Bombay. I glansperioden talte de over 400, nå er det under 30 igjen av dem. En av de mest legendariske er, ifølge Dishoom, B. Merwan i Bombay’s Grant Road, fra 1914 og fortsatt i drift.

Disse kafeene er på mange måter Indias svar på Europas Wienerkafeer.

Bacon naan er en hit!
Bacon naan er en hit!

Høyt under taket

– Dishoom er en hyllest til disse legendariske kafeene, der alt fra rike forretningsmenn til svermende par og svette taxisjåfører møttes på tvers av kaster og andre klasseskiller. Alle var velkomne, og menyen på disse kafeene spenner fra store mettende måltider til billig snacks, eller bare en chai-pause fra den hete gaten, forteller presseansvarlig Priya Roy til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Maten vi serverer er vedlig lik den autentiske «Bombay comfort food», komponert av vår sjefskokk Naved Nasir, legger hun til.

Zoroastrismen er en videreutvikling av en gammel iransk religion, stiftet av Zarathustra, som vi blant annet kjenner fra Nietzsche. Rus er en del av religionens mytiske innhold. Uansett er Dishoom et sted med høyde under taket for filosofering, romantikk, latter eller «people-watching», for klientellet er typisk kosmopolitisk Londonsk. Det er varmt lys fra messinglamper, kul eklektisk musikk og ulike sitteplasser. Her er det rom for han som vil sitte i ro med avisen, til barnefamilier og vennegjenger under store vifter i taket. Gulvene har gamle fliser, og møblene er i slitt, mørk kolonistil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Chai, krydder og tandoori

Menyen varierer fra sort dhal (linsegrøt) til byriani og svært smakfulle tandooriretter. På bordet kommer det alltid et lite utvalg diper, som en himmelsk, mynte- og korianderpaste og tomatbasert chilisaus. Og, du drikker så mye perfekt krydret varm chai du ønsker, ved siden av en rikholdig drikkemeny med alle rettigheter. Chaien får du allerede i køen utenfor, for regn med kø.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg har spist på Dishoom flere ganger, og alltid opplevd at køen går raskere enn forventet. Du får en beeper, og henvises til baren, som i Covent Garden har italienske bartendere, som sørger for at du ønsker ventetiden ble lengre. Veggene er fylt av sepiafargede fotografier og reklameplakater fra et India få nordmenn kjenner.

Det urbane kafè-India.

London er kjent for sine svært gode indiske restauranter, men få av dem har den særegne atmosfæren og klientellmiksen som Dishoom har blitt så kjent for. Selv om interiøret er en slags gjenskaping av de gamle post-koloniale Bombaykafèene, er det noe retromoderne over det, som trekker designinteresserte. Indere kommer for å spise nan-ruller med pølse og chilisyltetøy. Iranere får sine pau bhaji (ristet hvitt brød med krydret grønnsaksfyll) og turister får en smakebit av det beste det indiske kjøkken har å by på, uten at hverken krydderet eller prisene skremmer, tvert imot.

Les om: Lokale og turister velger ulikt i verdensbyene

Siden etableringen i Covent Garden har Dishoom åpnet flere filialer, i Shoredich, King’s Cross, Carnaby og Edinburgh.