På tuk-tuk-eventyr i India

Fredrik Simonsen, Ole Christian Fjell og Bjarte Lønøy i Trivandrum. Første oppdrag gikk ut på å ta bilde av seg selv og tuk-tuk sammen med tempel. Foto: Privat

Tre venner pakket sekken og tilbakela 1.100 kilometer i indisk autorickshaw-løp. Det de lærte, var at det ikke er noe vits å stresse i India og at fornuften ikke alltid seirer.

Historien starter en høstkveld i Oslo i fjor da Ole Christian Fjell var ute og spiste sammen med noen venner. I løpet av kvelden spurte kameraten Bjarte Lønøy om noen kunne tenke seg å bli med på et tuk-tuk-løp i India – Rickshaw Challenge. Etter en kort forklaring på hva det dreide seg om, meldte Ole Christian sin interesse.

Siden de trehjulte kjøretøyene har for uvane med å bryte sammen, og det faktum at ingen av de to var spesielt bevandret i motorer, ble ballen lagt midlertidig død. Så, i november kom Ole Christian i prat med kompisen Fredrik Simonsen som straks tente på idéen.

– Han har mekket masse på motorer, i tillegg til å ha flylappen og drevet med båtsport. Da sendte jeg en melding til Bjarte og sa jeg hadde fikset en «mekaniker». Etter det gikk det veldig fort og vi meldte oss på løpet i desember, forteller Ole Christian til ABC Nyheter.

Opplevelser fremfor tidspress

Tar du turen til Indias gater, vil du raskt oppdage at det finnes tusenvis av trehjulte taxier kalt autorickshaw, på folkemunne bedre kjent som tuk-tuk. De brukes vanligvis til transport av folk gjennom travle gater for en billig penge, men kjøretøyet har også vist seg egnet til racing.

For 2.400 euro, fikk gutta blant annet «pimpet» opp tuk-tuken etter deres ønsker. Foto: Privat
For 2.400 euro, fikk gutta blant annet «pimpet» opp tuk-tuken etter deres ønsker. Foto: Privat

Rickshaw Challenge kom som følge av den stigende interessen for eventyrturisme i Sør-India, og det første løpet fant sted i 2006. I dag arrangerer Rickshaw Challenge fem løp i løpet av året der det først og fremst handler opplevelsene underveis, snarere enn å være førstemann i mål på best mulig tid.

Mange vil kanskje huske NRK-duoen Team Bachstad som for noen år siden la ut på liknende tur med autorickshaw. Ole Christian Fjell forteller at han hadde sett noe av serien, men den inngikk ikke som et punkt på guttas forberedelsesliste før avreise.

– De forberedelsene vi gjorde var vel ikke så mye. Vi kjøpte med oss litt utstyr som vi trodde kunne være greit å ha med på turen, som for eksempel myggnetting, førtehjelpskrin og duck tape.

Les også: Studie: Reise gir høyere lykkefølelse enn bryllupsdagen

«Pimpet» opp tuk-tuken

Ingen av de tre hadde kjørt tuk-tuk eller satt sin fot på indisk jord før de meldte seg på løpet. Men Ole Christian forteller at de er godt reisevante:

– Jeg kjørte USA på tvers fra New York til San Francisco da jeg var 20 sammen med fire kamerater. I tillegg har jeg kjørt på rundtur i Europa tre ganger, en av gangene sammen med Bjarte.

– Hvor mye koster det å være med på noe slikt som Rickshaw Challenge, og måtte dere skaffe deres egen autorickshaw?

– Det kostet noe slikt som 2.400 euro (cirka 22.500 kroner) per lag, men du kan også kjøpe en billigere pakke til 1.600 euro (litt over 15.000 kroner). Uavhengig av prispakke får man låne en tuk-tuk og diverse utstyr å ha med seg. Ved å betale mer, fikk vi i tillegg hotellpakke med frokost, en mer stylet tuk-tuk som de malte og dekorerte etter våre ønsker, samt bedre seter og anlegg i tuk-tuken.

Les også: – Det er det beste jeg har gjort for meg selv

Troll, arabere og Oktoberfest

Lørdag 8. april gikk startskuddet for Malabar Rampage-etappen der de tre nordmennene kjørte ut som nummer tolv i rekken. De kalte seg Tuk Tuk Trolls, og «fartsvidunderet» var stilfullt dekorert med trollmotiver.

Gutta i ferd med å løse ev av løpets underholdende oppgaver: Ta bilde hvor de plukker opp en lokal og kjører taxi med vedkommende. Foto: Privat
Gutta i ferd med å løse ev av løpets underholdende oppgaver: Ta bilde hvor de plukker opp en lokal og kjører taxi med vedkommende. Foto: Privat

– Man fikk ekstra poeng for kostymer, så vi kjøpte en araberdrakt hver da vi mellomlandet i Qatar på vei til India. I tillegg tok vi med oss tre «carry me»-kostymer i Oktoberfest-tema, forteller Ole Christian.

Etappen på 1.100 kilometer varer åtte dager og strekker seg mellom byene Trivandrum og Panaji. Underveis går ferden gjennom de indiske delstatene Kerala, Karnataka og Goa. Strekningen byr på historiske byer og naturskjønne utsikter.

– Hver dag fikk vi tildelt minst to utfordringer. Disse oppgavene var veldig morsomme og gjorde at folk ikke bare kjørte fortest mulig fra A til B. Dette kunne være alt fra å ta bilde med hele laget med tuk-tuken foran kjente landemerker, plukke opp en lokal og kjøre taxi med vedkommende, eller ta bilde med hellige menn, politi, eller elefant.

Les også: Reisebyrå: – Alle kan ha godt av å reise alene

– Ikke tenk logisk

Hver morgen sto trioen opp rundt klokken 06.00 og hoppet mer eller mindre rett inn i Rickshawene, klare for ny etappe og oppgaver.

– Vi kjørte som regel til 16-18 tiden. Så var det ut å spise middag og ta noen øl med alle som var med. Det er ikke tvil om at vi har skaffet oss noen nye venner på turen og det indiske folket er veldig hyggelige. I løpet av de tre ukene vi var der, opplevde vi ikke antydning til noe negativt hos lokalbefolkningen.

Ole Christian skryter av opplegget underveis i løpet. Blant annet hadde de et godt støtteapparat med følgebiler hele veien for samtlige deltakere hvis det skulle bli problemer underveis.

– En lastebil kjørte bagasjen for alle og det var seks mekanikere som fulgte løpet nordover. Disse gikk også over tuk-tukene hver kveld så vi slapp å tenke på det selv. Hele løpet var veldig bra organisert og alle lagene kom seg helskodd igjennom løpet. På tross av den helt ville trafikken det er på de indiske veier.

(Saken fortsetter under)

Bildet er på veien til Goa, i forbindelse med oppgaven der det handlet om å ta bilde av seg selv i kostymer sammen med hellige menn. Foto: Privat
Bildet er på veien til Goa, i forbindelse med oppgaven der det handlet om å ta bilde av seg selv i kostymer sammen med hellige menn. Foto: Privat

Besetningen på Tuk Tuk Trolls lærte fra dag én at det ikke finnes logikk i India.

– Det er ikke vits å tenke logisk. Det er veldig mye dårlige veier, og lite firefelts motorvei opp langs hovedveien fra sør til nord-vest, forklarer Ole Chrisitan til ABC Nyheter.

– De verste trafikantene er overraskende nok bussene, de presser seg fram og kjører forbi i svinger og der de vil. Det er forventet at man bremser når du møter trafikken i ditt kjørefelt, vi måtte også kjøre godt ut av veien et par ganger for ikke kollidere.

Les også: Dette er ekte reiselyst – solgte ALT for å se verden

Pensjonister og barnefamilier

Ole Christian er tydelig på at alle i utgangspunktet kan melde seg på Rickshaw Challenge, uavhengig av alder eller erfaring fra liknende løp.

– Rickshaw Challenge er virkelig noe alle kan melde seg på, men det kan være tøft fordi det var varmt og mye kjøring. Men det var barn ned i 10-12 årsalderen som var der med foreldrene og de storkoste seg.

– Det var også med fire damer i 50-årene fordelt på to tuk-tuker, og det var to tuk-tuker med mannlige pensjonister. Ett av mine favorittnavn på tuk-tukene, tilhørte to av pensjonistene fra England; Retired, Not Expired.

Her poserer 18 av de 24 tuk-tukene som deltok i årets utgave av Malabar Rampage. Som vi ser er det god variasjon i både kjønn og alder på deltakerne. Foto: Privat
Her poserer 18 av de 24 tuk-tukene som deltok i årets utgave av Malabar Rampage. Som vi ser er det god variasjon i både kjønn og alder på deltakerne. Foto: Privat

Les også:

Stan (58) søkte og vant jobb som østerriksk eneboer

Gjestmildt og ektefølt på reise

Slik unngår du å bli nektet ombordstigning

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 NHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Karin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor
Siste nytt
07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19VerdenTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23VerdenBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28VerdenDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54NorgeFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseNHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportKarin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor
Populært