Ballong-bonanza over Tyrkias utenomjordiske landskap

En reise med varmluftballong over Cappadocia i Tyrkia er som en orgie i geologi og naturkrefter. Men det skjer på værgudenes og elementenes premisser.

CAPPADOCIA, TYRKIA (ABC Nyheter): Søvnen sitter fortsatt i kroppen i det minibussen svinger foran hotellet og plukker meg opp. Klokken er 04:05 en lørdag i april. Natten er fortsatt skrudd på i det vi fortsetter å samle inn de som skal være med på turen. Fellesfrokost først, så - om et par timer - vil flere titalls fargerike ballonger flyte over det vakre landskapet hvor de unike steinformasjonene fortsatt skjules av mørket.

Landet er Tyrkia og stedet Cappadocia, litt sørøst for hovedstaden Ankara, et område viden kjent for sin særegne geologi og for sine luftige attraksjoner. Gjør et Google-søk med stikkordene Cappadocia og ballonger, så skjønner du hvorfor.

Magi ved morgengry

To timer, enkel fellesfrokost og ubegrensede mengder kaffe senere er vi tilbake i minibussen i det solen så vidt kaster sine første, nølende stråler over horisonten.

Ballongen gjøres klar for sveving over fantastiske Cappadocia. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Ballongen gjøres klar for sveving over fantastiske Cappadocia. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Vi er elleve i bussen, foruten sjåføren. Stemningen er stille, kanskje preget, kanskje andektig. Muligens fordi vi ikke aner hva vi har i vente. Spørsmålene er mange: Kommer vi til å bli godt kjent? Har jeg nok klær på meg? Skal vi høyt opp i luften? Kommer vi til å falle ned? Er det tillatt med selfie-stenger? Og hvordan får man egentlig jobben som ballongfører? Er det en stilling med stort, unnskyld uttrykket, gjennomtrekk?

Les også: Som et luftig sug i magen

Og for å hoppe direkte til svarene: Nei, ja, ja, nei, ja - og, jeg vet ikke. Jeg vet ikke, for jeg spurte aldri. I det vi letter fra bakken som en fjær klokken 06:45 og stille glir ut over det utenomjordiske landskapet, skjønner jeg at dette ikke er en reise hvor jeg får utpreget behov for å slå av småprat om hvordan folk har ervervet sine yrkestitler. Jeg vil bare nyte opplevelsen og åpne sansene.

Det er dette det dreier seg om.

I elementenes makt

På en ballongfull dag kan himmelen over spektakulære Cappadocia inneholde så mange som hundre ballonger i alle forskjellige farger. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
På en ballongfull dag kan himmelen over spektakulære Cappadocia inneholde så mange som hundre ballonger i alle forskjellige farger. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Vi er i elementenes makt. Det ballongføreren kan styre er oppvarmingen av selve ballongen. Ved å klemme inn en spake høres et poff, og ilden fra gassbrenneren slår opp mot den store hvelvingen over oss, noe som jeg gjennom elementær forståelse av temperatur skjønner påvirker om ballongen går opp eller ned. (En varmluftsballong får oppdrift fordi varm luft er lettere enn kald luft).

Les også: Et unikt museum om kjærlighet og minner

Dernest kan føreren, gjennom kløktig trekking i en snor, få ballongen til å snu elegant rundt seg selv. Men når det gjelder horisontal forflytning og tempo, se der er vi i vindens vold. Her ligger muligens litt av spenningen knyttet til opplevelsen. Og skrekken - for oss elleve turistene om bord i kurven under den store, oppblåste ballongduken.

Er jeg redd? Nei. Jeg trodde kanskje at jeg skulle være det. Jeg kjenner det riktignok i magen de gangene varmen fra ilden tar oss opp i de øverste høydene, men utover det er følelsen avslappet og rolig. Værgudene er i godt lune.

Les også: Halfdan var her

Sverm av ballonger

Vi er ikke den eneste ballongen ute på svevetur ved soloppgang denne lørdagen. Cappadocia er nemlig berømt for sine ballongturer. 25 ballongselskaper opererer her med tilsammen 220 registrerte ballonger. Og det tar ikke lang tid før himmelen er full av dem. Det er som om jorden feirer barnebursdag. Vi snakker om en sverm på over 30 ballonger i alle farger, spredt i forskjellige høyder. Det er så vakkert og spektakulært at det nesten blir komisk i all sin uvirkelighet.

I ren begeistring kjenner jeg en overveldende lyst til å invitere til allsang av Arne Bendiksens «Jeg vil ha en blå ballong», men den ideen tas heldigvis av vinden like fort som jeg slo fra meg alternativet: Tyske Nenas superhit «99 Luftballons». Ballongen vår er forøvrig rød - med gule striper. Og tyske 70-tallshits nådde muligens aldri de unge kineserne rundt meg, som begeistret utbrøt Lorway da jeg fortalte at jeg kom fra Norge. Norway, korrigerte jeg. Yes yes, Lorway, gjentok de - før jeg bestemte meg for å drepe min indre barneskolelærer og nikke smilende. Nå skuer jeg utover landskapet mens jeg nynner inni meg.

Les også: Istanbuls underverden

Ubegrenset mengde fotomotiv

Det mangler ikke på fotomotiv i luften rundt oss og på bakken langt under. Det er som en orgie i geologi og naturkrefter. Termitthuleaktige klippeformasjoner, kirker og rom elegant hugget inn i fjellet, juv, elver og byer dominerer landskapet - innrammet av fjellsider som fremstår som et forstenet, bølgete hav.

Hvor mange bilder tar vi på turen? 1.000? 2.000? Japanerne og kineserne i korga sammen med meg trekker nok opp antallet. Ikke for det, jeg sjekket mobilen min etter endt tur. 87 videosnutter tok jeg. Du kan se en redigert versjon av dem øverst i denne artikkelen.

Skål!

Vi er i luften i en time og ti minutter før ballongføreren peiler oss inn mot et jorde på andre siden av en elv. Mens vi sakte daler ned, vokser skyggen fra ballongen vår i størrelse og kommer nærmere etter hvert som bakken kryper mot oss.

Les også: La Gomera - den glemte kanariøya

Rett før vi har bakkekontakt gjør en høyspentkabel meg urolig. Jeg synes rett og slett vi er for nær i det vi svever over den. Så treffer vi bakken, silkemykt. Det er som man formerlig kan høre ens indre Arne Scheie juble stilkarakterene atten og en halv, nitten nitten atten. En gruppe fra ballongselskapet løper til og tar tak i siden på ballongen som menneskelige ballastsekker slik at vi ikke skal sveve videre ved neste vindpust. Vi er trygt nede. Det er bare smil å se. Alle er enige om at det har vært en fin tur, og så videre. Det serveres en drink, flaskekorken spretter høyt opp, så skåles det - og begeistrede passasjerer mottar diplom for bestått ballongtur. Selv får jeg et diplom til en viss Mr Jverre Graff.

Jeg lover å gi ham diplomet dersom våre veier noen gang krysses.

Ulykke

Historien kunne ha sluttet der, med full jubel og skål, hadde det ikke vært for det som skjer dagen etter. En ulykke jeg ikke kommer utenom:

Søndag 9. april krasjer nemlig en av Cappadocias ballonger i en kraftledning. Én fransk turist mister livet i ulykken. 20 andre havner på sykehus.

Dette er dessverre ikke den eneste ulykken som har vært i Cappadocia i år. I midten av mars ble 49 turister skadd da tre luftballonger landet hardt i bakken. Og i februar omkom en dansk turist da han falt ut av kurven under en kraftig landing.

Les også: Forelsket i Istanbul

En ulykke er alltid en ulykke for mye. Samtidig er det greit å vite at det gjennomføres tusener av ballongturer i Cappadocia uten at det går galt. 2016 kom og gikk uten en eneste ulykke. Det er selvsagt slik det bør være. Men man har aldri noen garantier.

Det beste rådet er derfor å bestille en ballongtur direkte gjennom de beste ballongselskapene eller fra et hotell du stoler på.

I det ABC Nyheter forlater Cappadocia ved soloppgang mandag 10. april, er himmelen igjen full av ballonger.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:32 NISO-heder til Johaug og Warholm21:19 SV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02 Kvinne påkjørt i Hønefoss20:59 Biler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15 Uvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03 Drapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47 Fotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25 Havarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20 Macrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46 19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27 Rundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18 Hegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15 Rapperen Juice Wrld (21) er død17:10 Olsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37 Mann fant slange i eske med underbukser16:15 Skyt ikke på pianisten. Vi er alle medskyldige15:28 Maren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11 Viking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10 Mulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00 Bjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM14:51 Babcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst14:50 Over 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø14:46 Arrangørene mener 800.000 demonstrerte i Hongkong14:09 Riiber vant igjen - tok sin femte strake kombinert-seier14:06 Engerdal-ordfører (51) død13:59 Norge med viktig VM-seier13:27 Russisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02 Trygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56 Sea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød12:39 Veien videre etter Trump-valget: – Jeg er veldig bekymret12:07 Brasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59 172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44 Arbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34 Politiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23 Enkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21 Johaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19 Klart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15 Et halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04 Norske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46 Magnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36 Helleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26 Mann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00 Pelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56 To personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:47 Uvær og glatte veier skaper utfordringer i trafikken i Sør-Norge08:34 Titall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29 Serbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25 Mann (45): – Jeg føler så mye skam08:01 Rouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36 Malta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31 Hergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23 Minst 43 døde i brann i India06:20 Biler brant i Oslo06:18 Enebolig brant i Sykkylven06:00 Sjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58 Dette skjer i dag05:49 Dette skjedde i natt05:04 Israel besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12 Zuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04 Ansatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35 Nord-Korea sier de har gjennomført en «veldig viktig test»03:02 Utvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52 To regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36 Ousland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28 Ukraina og IMF enige om nye milliarder i bistand00:56 Anthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene etter seier over Andy Ruiz jr.00:23 Fylkesordfører krever at regjeringen tar grep i luftambulansesaken22:57 Fall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54 Tåregass mot demonstranter i Paris22:20 Støre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38 Pallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24 Sundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57 Carlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24 Solskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56 Nedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59 Haaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47 SOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46 Brødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37 Kvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58 Liverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44 Grete Roede er død17:31 Stjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29 Nedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17 Mistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47 Gravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38 Fem ambulansefly satt på bakken16:11 Lillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53 Israel: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49 Droneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11 Putin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02 Riiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40 Miljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38 Mann omkom i snøscooterulykke i Gauldal14:37 Polfarer Mike Horn falt ned i råk14:11 Overlegen Maren Lundby-seier i sesongens første renn14:08 Vitne har meldt seg i Tromsø14:00 Bolsjunov vant i Lillehammer - norsk duo på pallen13:46 Spektakulært syn: Her setter fansen verdensrekord13:43 Ronny Johnsen og John Arne Riise møtes til trenerduell i 202013:36 Nobelprisvinnere: Det er utrolig viktig å håndtere klimaendringene
Siste nytt
21:32SportNISO-heder til Johaug og Warholm21:19PolitikkSV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02NorgeKvinne påkjørt i Hønefoss20:59NorgeBiler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15NorgeUvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03VerdenDrapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47NorgeFotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25NorgeHavarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20PolitikkMacrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46Sport19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27VerdenRundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18SportHegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15KulturRapperen Juice Wrld (21) er død17:10SportOlsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37NorgeMann fant slange i eske med underbukser16:15VerdenSkyt ikke på pianisten. Vi er alle medskyldige15:28SportMaren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11SportViking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10SportMulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00SportBjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM14:51NorgeBabcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst14:50NorgeOver 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø14:46VerdenArrangørene mener 800.000 demonstrerte i Hongkong14:09SportRiiber vant igjen - tok sin femte strake kombinert-seier14:06NorgeEngerdal-ordfører (51) død13:59SportNorge med viktig VM-seier13:27SportRussisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02Helse og livsstilTrygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56NorgeSea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød12:39PolitikkVeien videre etter Trump-valget: – Jeg er veldig bekymret12:07SportBrasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59Penger172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44PolitikkArbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34NorgePolitiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23SportEnkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21SportJohaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19NorgeKlart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15VerdenEt halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04VerdenNorske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46SportMagnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36SportHelleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26NorgeMann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00NorgePelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56NorgeTo personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:47NorgeUvær og glatte veier skaper utfordringer i trafikken i Sør-Norge08:34VerdenTitall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29SportSerbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25PengerMann (45): – Jeg føler så mye skam08:01VerdenRouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36VerdenMalta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31SportHergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23VerdenMinst 43 døde i brann i India06:20NorgeBiler brant i Oslo06:18NorgeEnebolig brant i Sykkylven06:00SportSjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58NorgeDette skjer i dag05:49NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenIsrael besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12SportZuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04NorgeAnsatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35VerdenNord-Korea sier de har gjennomført en «veldig viktig test»03:02NorgeUtvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52VerdenTo regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36NorgeOusland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28VerdenUkraina og IMF enige om nye milliarder i bistand00:56SportAnthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene etter seier over Andy Ruiz jr.00:23NorgeFylkesordfører krever at regjeringen tar grep i luftambulansesaken22:57SportFall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54VerdenTåregass mot demonstranter i Paris22:20PolitikkStøre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38SportPallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24SportSundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57SportCarlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24SportSolskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56SportNedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59SportHaaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47VerdenSOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46SportBrødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37NorgeKvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58SportLiverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44NorgeGrete Roede er død17:31SportStjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29SportNedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17PolitikkMistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47NorgeGravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38NorgeFem ambulansefly satt på bakken16:11SportLillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53VerdenIsrael: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49VerdenDroneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11VerdenPutin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02SportRiiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40PolitikkMiljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Gauldal14:37PolitikkPolfarer Mike Horn falt ned i råk14:11SportOverlegen Maren Lundby-seier i sesongens første renn14:08NorgeVitne har meldt seg i Tromsø14:00SportBolsjunov vant i Lillehammer - norsk duo på pallen13:46SportSpektakulært syn: Her setter fansen verdensrekord13:43SportRonny Johnsen og John Arne Riise møtes til trenerduell i 202013:36VerdenNobelprisvinnere: Det er utrolig viktig å håndtere klimaendringene
Populært