Meny

Ballong-bonanza over Tyrkias utenomjordiske landskap

En reise med varmluftballong over Cappadocia i Tyrkia er som en orgie i geologi og naturkrefter. Men det skjer på værgudenes og elementenes premisser.

CAPPADOCIA, TYRKIA (ABC Nyheter): Søvnen sitter fortsatt i kroppen i det minibussen svinger foran hotellet og plukker meg opp. Klokken er 04:05 en lørdag i april. Natten er fortsatt skrudd på i det vi fortsetter å samle inn de som skal være med på turen. Fellesfrokost først, så - om et par timer - vil flere titalls fargerike ballonger flyte over det vakre landskapet hvor de unike steinformasjonene fortsatt skjules av mørket.

Landet er Tyrkia og stedet Cappadocia, litt sørøst for hovedstaden Ankara, et område viden kjent for sin særegne geologi og for sine luftige attraksjoner. Gjør et Google-søk med stikkordene Cappadocia og ballonger, så skjønner du hvorfor.

Magi ved morgengry

To timer, enkel fellesfrokost og ubegrensede mengder kaffe senere er vi tilbake i minibussen i det solen så vidt kaster sine første, nølende stråler over horisonten.

Ballongen gjøres klar for sveving over fantastiske Cappadocia. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Ballongen gjøres klar for sveving over fantastiske Cappadocia. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Vi er elleve i bussen, foruten sjåføren. Stemningen er stille, kanskje preget, kanskje andektig. Muligens fordi vi ikke aner hva vi har i vente. Spørsmålene er mange: Kommer vi til å bli godt kjent? Har jeg nok klær på meg? Skal vi høyt opp i luften? Kommer vi til å falle ned? Er det tillatt med selfie-stenger? Og hvordan får man egentlig jobben som ballongfører? Er det en stilling med stort, unnskyld uttrykket, gjennomtrekk?

Les også: Som et luftig sug i magen

Og for å hoppe direkte til svarene: Nei, ja, ja, nei, ja - og, jeg vet ikke. Jeg vet ikke, for jeg spurte aldri. I det vi letter fra bakken som en fjær klokken 06:45 og stille glir ut over det utenomjordiske landskapet, skjønner jeg at dette ikke er en reise hvor jeg får utpreget behov for å slå av småprat om hvordan folk har ervervet sine yrkestitler. Jeg vil bare nyte opplevelsen og åpne sansene.

Det er dette det dreier seg om.

I elementenes makt

På en ballongfull dag kan himmelen over spektakulære Cappadocia inneholde så mange som hundre ballonger i alle forskjellige farger. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
På en ballongfull dag kan himmelen over spektakulære Cappadocia inneholde så mange som hundre ballonger i alle forskjellige farger. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Vi er i elementenes makt. Det ballongføreren kan styre er oppvarmingen av selve ballongen. Ved å klemme inn en spake høres et poff, og ilden fra gassbrenneren slår opp mot den store hvelvingen over oss, noe som jeg gjennom elementær forståelse av temperatur skjønner påvirker om ballongen går opp eller ned. (En varmluftsballong får oppdrift fordi varm luft er lettere enn kald luft).

Les også: Et unikt museum om kjærlighet og minner

Dernest kan føreren, gjennom kløktig trekking i en snor, få ballongen til å snu elegant rundt seg selv. Men når det gjelder horisontal forflytning og tempo, se der er vi i vindens vold. Her ligger muligens litt av spenningen knyttet til opplevelsen. Og skrekken - for oss elleve turistene om bord i kurven under den store, oppblåste ballongduken.

Er jeg redd? Nei. Jeg trodde kanskje at jeg skulle være det. Jeg kjenner det riktignok i magen de gangene varmen fra ilden tar oss opp i de øverste høydene, men utover det er følelsen avslappet og rolig. Værgudene er i godt lune.

Les også: Halfdan var her

Sverm av ballonger

Vi er ikke den eneste ballongen ute på svevetur ved soloppgang denne lørdagen. Cappadocia er nemlig berømt for sine ballongturer. 25 ballongselskaper opererer her med tilsammen 220 registrerte ballonger. Og det tar ikke lang tid før himmelen er full av dem. Det er som om jorden feirer barnebursdag. Vi snakker om en sverm på over 30 ballonger i alle farger, spredt i forskjellige høyder. Det er så vakkert og spektakulært at det nesten blir komisk i all sin uvirkelighet.

I ren begeistring kjenner jeg en overveldende lyst til å invitere til allsang av Arne Bendiksens «Jeg vil ha en blå ballong», men den ideen tas heldigvis av vinden like fort som jeg slo fra meg alternativet: Tyske Nenas superhit «99 Luftballons». Ballongen vår er forøvrig rød - med gule striper. Og tyske 70-tallshits nådde muligens aldri de unge kineserne rundt meg, som begeistret utbrøt Lorway da jeg fortalte at jeg kom fra Norge. Norway, korrigerte jeg. Yes yes, Lorway, gjentok de - før jeg bestemte meg for å drepe min indre barneskolelærer og nikke smilende. Nå skuer jeg utover landskapet mens jeg nynner inni meg.

Les også: Istanbuls underverden

Ubegrenset mengde fotomotiv

Det mangler ikke på fotomotiv i luften rundt oss og på bakken langt under. Det er som en orgie i geologi og naturkrefter. Termitthuleaktige klippeformasjoner, kirker og rom elegant hugget inn i fjellet, juv, elver og byer dominerer landskapet - innrammet av fjellsider som fremstår som et forstenet, bølgete hav.

Hvor mange bilder tar vi på turen? 1.000? 2.000? Japanerne og kineserne i korga sammen med meg trekker nok opp antallet. Ikke for det, jeg sjekket mobilen min etter endt tur. 87 videosnutter tok jeg. Du kan se en redigert versjon av dem øverst i denne artikkelen.

Skål!

Vi er i luften i en time og ti minutter før ballongføreren peiler oss inn mot et jorde på andre siden av en elv. Mens vi sakte daler ned, vokser skyggen fra ballongen vår i størrelse og kommer nærmere etter hvert som bakken kryper mot oss.

Les også: La Gomera - den glemte kanariøya

Rett før vi har bakkekontakt gjør en høyspentkabel meg urolig. Jeg synes rett og slett vi er for nær i det vi svever over den. Så treffer vi bakken, silkemykt. Det er som man formerlig kan høre ens indre Arne Scheie juble stilkarakterene atten og en halv, nitten nitten atten. En gruppe fra ballongselskapet løper til og tar tak i siden på ballongen som menneskelige ballastsekker slik at vi ikke skal sveve videre ved neste vindpust. Vi er trygt nede. Det er bare smil å se. Alle er enige om at det har vært en fin tur, og så videre. Det serveres en drink, flaskekorken spretter høyt opp, så skåles det - og begeistrede passasjerer mottar diplom for bestått ballongtur. Selv får jeg et diplom til en viss Mr Jverre Graff.

Jeg lover å gi ham diplomet dersom våre veier noen gang krysses.

Ulykke

Historien kunne ha sluttet der, med full jubel og skål, hadde det ikke vært for det som skjer dagen etter. En ulykke jeg ikke kommer utenom:

Søndag 9. april krasjer nemlig en av Cappadocias ballonger i en kraftledning. Én fransk turist mister livet i ulykken. 20 andre havner på sykehus.

Dette er dessverre ikke den eneste ulykken som har vært i Cappadocia i år. I midten av mars ble 49 turister skadd da tre luftballonger landet hardt i bakken. Og i februar omkom en dansk turist da han falt ut av kurven under en kraftig landing.

Les også: Forelsket i Istanbul

En ulykke er alltid en ulykke for mye. Samtidig er det greit å vite at det gjennomføres tusener av ballongturer i Cappadocia uten at det går galt. 2016 kom og gikk uten en eneste ulykke. Det er selvsagt slik det bør være. Men man har aldri noen garantier.

Det beste rådet er derfor å bestille en ballongtur direkte gjennom de beste ballongselskapene eller fra et hotell du stoler på.

I det ABC Nyheter forlater Cappadocia ved soloppgang mandag 10. april, er himmelen igjen full av ballonger.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:54 Dales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53 Pave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07 Ecuador tok bronse i U20-VM23:06 Japan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51 Franske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43 250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54 Carlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42 Ivanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55 Guterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46 Lokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14 Ap hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58 Dette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31 Politiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19 Setter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50 Mysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41 Bombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00 Ap-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39 Avdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17 Lege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56 Passasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53 Vinmonopolet kan få holde åpent senere15:43 Milan-legender får toppjobber i klubben15:42 Trollstigen får mobildekning15:36 Trump: – Iran er en terror-nasjon14:50 Soldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48 EU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38 Bjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26 Listhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03 Sudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01 Vil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18 Reagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07 Nytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06 Varaordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06 Fire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31 Boris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30 Fafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27 Emilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27 Frontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35 Røykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47 Nå er det lov med produktplassering på radio10:47 Maradona måtte gi seg i mexicansk klubb10:15 Kraftig advarsel fra Bush-stabsjef: – USA ville ikke nøle med å ofre Norge10:13 Ellingsruddrapet behandles på nytt10:10 Det blir ikke VAR i Eliteserien i 202010:10 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen09:09 Medlemsfallet i Den norske kirke fortsetter09:06 Færre ulver skutt08:32 Reiten synes det er kult med stilfloraen i VM08:20 Kvinnestreik i Sveits08:18 Mann omkom i trafikkulykke i Halden08:15 Cohens kjærlighetsbrev til norske Marianne solgt for 7,6 millioner kroner08:13 Pelsdyrnæringen vedtatt avviklet08:12 Ukjen helt da Toronto Raptors vant sitt første NBA-sluttspill08:09 Sola vår kan få et superutbrudd07:59 – Uaktuelt for NRKs programledere å bruke den typen ord07:59 Regjeringen vil hindre tvangsekteskap ved å ta fra barn pass07:58 Sjögrens største jobb er med hodene, ikke beina07:52 Trøndelag erklærer klimakrise07:38 Besetningen på tankskip så «flygende objekter»07:35 Dennis Olsen får drømmen oppfylt på Le Mans07:21 Rolig i Hongkong – enn så lenge07:17 – Å stoppe norsk oljeproduksjon er galskap07:03 – Klokken begynner å tikke for Messi06:45 Regjeringen åpner lommeboka – 100 millioner kroner til innovasjonsprosjekter06:44 Siktede nekter skyld etter terror i Christchurch06:30 Herlovsen sparer ikke feiringene til egne mål06:16 Ny studie skal granske sykdom fra norsk drikkevann06:15 Overbooking i Real Madrid06:14 Ida Marcussen legger opp06:01 Dette skjedde i natt06:00 Jakob Ingebrigtsen: – Vil ikke være pysete05:50 Askøy skal gå gjennom kokevarsler05:50 Dette skjer i dag04:52 Minst 61 døde og 356.000 evakuert etter flom i Kina04:34 Lysbakken krever lavere lønnsøkning for politikere04:26 Hovland med sterk start i US Open03:50 Nytt angrep mot flyplass i Saudi-Arabia03:26 Bistandsadvokat vil ansvarliggjøre koranskole i Marokko-saken03:21 Iran avviser anklager om tankskipsangrep02:35 USA: Iran fjernet udetonert mine fra tankskip02:27 Historisk abortinnstramming vedtatt02:24 Mann dømt for 30 overgrep mot jente01:32 Cuba Gooding jr. anklaget for beføling på bar23:46 Neymar i nytt politiavhør i voldtektssak23:43 Vannskandalen på Askøy kan ha kostet millioner23:25 Warholm danset inn til Bislett-triumf på Europa-rekord23:15 Flere asylsøkere til EU i løpet av årets fire første måneder23:05 Kritisk for kvinne etter frontkollisjon på Strynefjellet22:28 Trumps pressetalskvinne går av22:08 Tilsynsorgan ber Trump sparke Conway21:49 Sopranos-huset selges - slik ser det ut nå21:36 Warholm danset inn til Oslo-triumf uten Samba til start21:20 Pompeo: Iran angrep tankskip21:00 Lørenskog-saken: Politiet mer sikre på hvor mange som var i huset på forsvinningsdagen20:40 Sterk Henrik Ingebrigtsen knuste den norske rekorden20:29 Carlsen vant Norway Chess20:12 Amalie Iuel sjanseløs på topplass under Bislett Games19:40 – Ville betale 250.000 kroner for å ta meg19:16 SAS-ansatt truffet av lyn – tilstanden er stabil19:08 Motorsyklist alvorlig skadd i Skjåk
Siste nytt
00:54NorgeDales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53VerdenPave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07SportEcuador tok bronse i U20-VM23:06SportJapan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51VerdenFranske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43Verden250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54SportCarlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42VerdenIvanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55VerdenGuterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46NorgeLokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14PolitikkAp hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58VerdenDette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31NorgePolitiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19NorgeSetter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50PengerMysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41VerdenBombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00PolitikkAp-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39NorgeAvdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17ReiseLege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56NorgePassasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53Helse og livsstilVinmonopolet kan få holde åpent senere15:43SportMilan-legender får toppjobber i klubben15:42ReiseTrollstigen får mobildekning15:36VerdenTrump: – Iran er en terror-nasjon14:50VerdenSoldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48PengerEU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38PengerBjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26NorgeListhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03VerdenSudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01PolitikkVil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18NorgeReagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07VerdenNytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06NorgeVaraordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06NorgeFire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31PolitikkBoris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30NorgeFafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27SportEmilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27VerdenFrontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35NorgeRøykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47KulturNå er det lov med produktplassering på radio10:47SportMaradona måtte gi seg i mexicansk klubb10:15PolitikkKraftig advarsel fra Bush-stabsjef: – USA ville ikke nøle med å ofre Norge10:13NorgeEllingsruddrapet behandles på nytt10:10SportDet blir ikke VAR i Eliteserien i 202010:10SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen09:09NorgeMedlemsfallet i Den norske kirke fortsetter09:06NorgeFærre ulver skutt08:32SportReiten synes det er kult med stilfloraen i VM08:20VerdenKvinnestreik i Sveits08:18NorgeMann omkom i trafikkulykke i Halden08:15KulturCohens kjærlighetsbrev til norske Marianne solgt for 7,6 millioner kroner08:13PolitikkPelsdyrnæringen vedtatt avviklet08:12SportUkjen helt da Toronto Raptors vant sitt første NBA-sluttspill08:09VerdenSola vår kan få et superutbrudd07:59Kultur– Uaktuelt for NRKs programledere å bruke den typen ord07:59PolitikkRegjeringen vil hindre tvangsekteskap ved å ta fra barn pass07:58SportSjögrens største jobb er med hodene, ikke beina07:52NorgeTrøndelag erklærer klimakrise07:38VerdenBesetningen på tankskip så «flygende objekter»07:35SportDennis Olsen får drømmen oppfylt på Le Mans07:21VerdenRolig i Hongkong – enn så lenge07:17Penger– Å stoppe norsk oljeproduksjon er galskap07:03Sport– Klokken begynner å tikke for Messi06:45PolitikkRegjeringen åpner lommeboka – 100 millioner kroner til innovasjonsprosjekter06:44VerdenSiktede nekter skyld etter terror i Christchurch06:30SportHerlovsen sparer ikke feiringene til egne mål06:16Helse og livsstilNy studie skal granske sykdom fra norsk drikkevann06:15SportOverbooking i Real Madrid06:14SportIda Marcussen legger opp06:01NorgeDette skjedde i natt06:00SportJakob Ingebrigtsen: – Vil ikke være pysete05:50NorgeAskøy skal gå gjennom kokevarsler05:50NorgeDette skjer i dag04:52VerdenMinst 61 døde og 356.000 evakuert etter flom i Kina04:34PengerLysbakken krever lavere lønnsøkning for politikere04:26SportHovland med sterk start i US Open03:50VerdenNytt angrep mot flyplass i Saudi-Arabia03:26NorgeBistandsadvokat vil ansvarliggjøre koranskole i Marokko-saken03:21VerdenIran avviser anklager om tankskipsangrep02:35VerdenUSA: Iran fjernet udetonert mine fra tankskip02:27NorgeHistorisk abortinnstramming vedtatt02:24NorgeMann dømt for 30 overgrep mot jente01:32KulturCuba Gooding jr. anklaget for beføling på bar23:46SportNeymar i nytt politiavhør i voldtektssak23:43NorgeVannskandalen på Askøy kan ha kostet millioner23:25SportWarholm danset inn til Bislett-triumf på Europa-rekord23:15VerdenFlere asylsøkere til EU i løpet av årets fire første måneder23:05NorgeKritisk for kvinne etter frontkollisjon på Strynefjellet22:28VerdenTrumps pressetalskvinne går av22:08VerdenTilsynsorgan ber Trump sparke Conway21:49VerdenSopranos-huset selges - slik ser det ut nå21:36SportWarholm danset inn til Oslo-triumf uten Samba til start21:20VerdenPompeo: Iran angrep tankskip21:00NorgeLørenskog-saken: Politiet mer sikre på hvor mange som var i huset på forsvinningsdagen20:40SportSterk Henrik Ingebrigtsen knuste den norske rekorden20:29SportCarlsen vant Norway Chess20:12SportAmalie Iuel sjanseløs på topplass under Bislett Games19:40Norge– Ville betale 250.000 kroner for å ta meg19:16VerdenSAS-ansatt truffet av lyn – tilstanden er stabil19:08NorgeMotorsyklist alvorlig skadd i Skjåk
Populært