Ballong-bonanza over Tyrkias utenomjordiske landskap

En reise med varmluftballong over Cappadocia i Tyrkia er som en orgie i geologi og naturkrefter. Men det skjer på værgudenes og elementenes premisser.

CAPPADOCIA, TYRKIA (ABC Nyheter): Søvnen sitter fortsatt i kroppen i det minibussen svinger foran hotellet og plukker meg opp. Klokken er 04:05 en lørdag i april. Natten er fortsatt skrudd på i det vi fortsetter å samle inn de som skal være med på turen. Fellesfrokost først, så - om et par timer - vil flere titalls fargerike ballonger flyte over det vakre landskapet hvor de unike steinformasjonene fortsatt skjules av mørket.

Landet er Tyrkia og stedet Cappadocia, litt sørøst for hovedstaden Ankara, et område viden kjent for sin særegne geologi og for sine luftige attraksjoner. Gjør et Google-søk med stikkordene Cappadocia og ballonger, så skjønner du hvorfor.

Magi ved morgengry

To timer, enkel fellesfrokost og ubegrensede mengder kaffe senere er vi tilbake i minibussen i det solen så vidt kaster sine første, nølende stråler over horisonten.

Ballongen gjøres klar for sveving over fantastiske Cappadocia. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Ballongen gjøres klar for sveving over fantastiske Cappadocia. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Vi er elleve i bussen, foruten sjåføren. Stemningen er stille, kanskje preget, kanskje andektig. Muligens fordi vi ikke aner hva vi har i vente. Spørsmålene er mange: Kommer vi til å bli godt kjent? Har jeg nok klær på meg? Skal vi høyt opp i luften? Kommer vi til å falle ned? Er det tillatt med selfie-stenger? Og hvordan får man egentlig jobben som ballongfører? Er det en stilling med stort, unnskyld uttrykket, gjennomtrekk?

Les også: Som et luftig sug i magen

Og for å hoppe direkte til svarene: Nei, ja, ja, nei, ja - og, jeg vet ikke. Jeg vet ikke, for jeg spurte aldri. I det vi letter fra bakken som en fjær klokken 06:45 og stille glir ut over det utenomjordiske landskapet, skjønner jeg at dette ikke er en reise hvor jeg får utpreget behov for å slå av småprat om hvordan folk har ervervet sine yrkestitler. Jeg vil bare nyte opplevelsen og åpne sansene.

Det er dette det dreier seg om.

I elementenes makt

På en ballongfull dag kan himmelen over spektakulære Cappadocia inneholde så mange som hundre ballonger i alle forskjellige farger. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
På en ballongfull dag kan himmelen over spektakulære Cappadocia inneholde så mange som hundre ballonger i alle forskjellige farger. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Vi er i elementenes makt. Det ballongføreren kan styre er oppvarmingen av selve ballongen. Ved å klemme inn en spake høres et poff, og ilden fra gassbrenneren slår opp mot den store hvelvingen over oss, noe som jeg gjennom elementær forståelse av temperatur skjønner påvirker om ballongen går opp eller ned. (En varmluftsballong får oppdrift fordi varm luft er lettere enn kald luft).

Les også: Et unikt museum om kjærlighet og minner

Dernest kan føreren, gjennom kløktig trekking i en snor, få ballongen til å snu elegant rundt seg selv. Men når det gjelder horisontal forflytning og tempo, se der er vi i vindens vold. Her ligger muligens litt av spenningen knyttet til opplevelsen. Og skrekken - for oss elleve turistene om bord i kurven under den store, oppblåste ballongduken.

Er jeg redd? Nei. Jeg trodde kanskje at jeg skulle være det. Jeg kjenner det riktignok i magen de gangene varmen fra ilden tar oss opp i de øverste høydene, men utover det er følelsen avslappet og rolig. Værgudene er i godt lune.

Les også: Halfdan var her

Sverm av ballonger

Vi er ikke den eneste ballongen ute på svevetur ved soloppgang denne lørdagen. Cappadocia er nemlig berømt for sine ballongturer. 25 ballongselskaper opererer her med tilsammen 220 registrerte ballonger. Og det tar ikke lang tid før himmelen er full av dem. Det er som om jorden feirer barnebursdag. Vi snakker om en sverm på over 30 ballonger i alle farger, spredt i forskjellige høyder. Det er så vakkert og spektakulært at det nesten blir komisk i all sin uvirkelighet.

I ren begeistring kjenner jeg en overveldende lyst til å invitere til allsang av Arne Bendiksens «Jeg vil ha en blå ballong», men den ideen tas heldigvis av vinden like fort som jeg slo fra meg alternativet: Tyske Nenas superhit «99 Luftballons». Ballongen vår er forøvrig rød - med gule striper. Og tyske 70-tallshits nådde muligens aldri de unge kineserne rundt meg, som begeistret utbrøt Lorway da jeg fortalte at jeg kom fra Norge. Norway, korrigerte jeg. Yes yes, Lorway, gjentok de - før jeg bestemte meg for å drepe min indre barneskolelærer og nikke smilende. Nå skuer jeg utover landskapet mens jeg nynner inni meg.

Les også: Istanbuls underverden

Ubegrenset mengde fotomotiv

Det mangler ikke på fotomotiv i luften rundt oss og på bakken langt under. Det er som en orgie i geologi og naturkrefter. Termitthuleaktige klippeformasjoner, kirker og rom elegant hugget inn i fjellet, juv, elver og byer dominerer landskapet - innrammet av fjellsider som fremstår som et forstenet, bølgete hav.

Hvor mange bilder tar vi på turen? 1.000? 2.000? Japanerne og kineserne i korga sammen med meg trekker nok opp antallet. Ikke for det, jeg sjekket mobilen min etter endt tur. 87 videosnutter tok jeg. Du kan se en redigert versjon av dem øverst i denne artikkelen.

Skål!

Vi er i luften i en time og ti minutter før ballongføreren peiler oss inn mot et jorde på andre siden av en elv. Mens vi sakte daler ned, vokser skyggen fra ballongen vår i størrelse og kommer nærmere etter hvert som bakken kryper mot oss.

Les også: La Gomera - den glemte kanariøya

Rett før vi har bakkekontakt gjør en høyspentkabel meg urolig. Jeg synes rett og slett vi er for nær i det vi svever over den. Så treffer vi bakken, silkemykt. Det er som man formerlig kan høre ens indre Arne Scheie juble stilkarakterene atten og en halv, nitten nitten atten. En gruppe fra ballongselskapet løper til og tar tak i siden på ballongen som menneskelige ballastsekker slik at vi ikke skal sveve videre ved neste vindpust. Vi er trygt nede. Det er bare smil å se. Alle er enige om at det har vært en fin tur, og så videre. Det serveres en drink, flaskekorken spretter høyt opp, så skåles det - og begeistrede passasjerer mottar diplom for bestått ballongtur. Selv får jeg et diplom til en viss Mr Jverre Graff.

Jeg lover å gi ham diplomet dersom våre veier noen gang krysses.

Ulykke

Historien kunne ha sluttet der, med full jubel og skål, hadde det ikke vært for det som skjer dagen etter. En ulykke jeg ikke kommer utenom:

Søndag 9. april krasjer nemlig en av Cappadocias ballonger i en kraftledning. Én fransk turist mister livet i ulykken. 20 andre havner på sykehus.

Dette er dessverre ikke den eneste ulykken som har vært i Cappadocia i år. I midten av mars ble 49 turister skadd da tre luftballonger landet hardt i bakken. Og i februar omkom en dansk turist da han falt ut av kurven under en kraftig landing.

Les også: Forelsket i Istanbul

En ulykke er alltid en ulykke for mye. Samtidig er det greit å vite at det gjennomføres tusener av ballongturer i Cappadocia uten at det går galt. 2016 kom og gikk uten en eneste ulykke. Det er selvsagt slik det bør være. Men man har aldri noen garantier.

Det beste rådet er derfor å bestille en ballongtur direkte gjennom de beste ballongselskapene eller fra et hotell du stoler på.

I det ABC Nyheter forlater Cappadocia ved soloppgang mandag 10. april, er himmelen igjen full av ballonger.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Ny studie understøtter gammel teori: Livet på jorda kan ha oppstått på ismåne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti
Siste nytt
18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenNy studie understøtter gammel teori: Livet på jorda kan ha oppstått på ismåne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti
Populært