Meny

Slik unngår du å bli nektet ombordstigning

Det er bittert å måtte bli igjen som følge av fullt fly. Men det finnes gode råd for å unngå dette. Foto: Colourbox
Det er bittert å måtte bli igjen som følge av fullt fly. Men det finnes gode råd for å unngå dette. Foto: Colourbox
Det er flere ting du kan gjøre for å forsikre deg om at du får bli med flyet til reisens mål.

Det vekket sterke reaksjoner på sosiale medier da det tidligere denne måneden ble sluppet en video (se under) der vi ser en politimann som trekker en mannlig passasjer ut av et overbooket United-fly før avgang fra Chicago.

Selv om det hører til sjeldenhetene at enden på visa blir like dramatisk som på videoen fra United-flyet, er det flere selskap som sliter med økende grad av overbookede fly. Ferske tall fra det amerikanske transportdepartementet viser at mer enn 40.000 passasjerer er blitt nektet adgang på fly fra 12 store amerikanske flyselskap.

Les også:   Passasjer havnet på feil fly

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Toppsjefen i United, Óscar Muñoz, har beklaget episoden som inntraff på et United-fly og lovet å ta direkte kontakt med mannen som ble kastet ut.

Som med mye annet når det kommer til reise, er det alltid en fordel å kjenne til de rettigheter du har dersom du skulle bli rammet av overbooking. I den forbindelse har AirHelp satt sammen en liste med tips til hvordan du kan unngå å miste plassen din som følge av overbooking:

  • Meld deg inn i flyselskapets bonusordning

Det er langt mindre mulighet for at du blir rammet av overbooking dersom du er medlem av selskapets bonusordning. Dessuten kan du sikre deg selv fordeler som gratis reise og rabatter.

  • Unngå rushtiden og reis tidligere

Statistikker viser at færre passasjerer flyr om morgenen. Dessuten er det få som ønsker å oppgi plassen sin på et kveldsfly hvis det betyr at de må vente med å fortsette reisen til dagen etter.

  • Invester i reisen din

Jo billigere billetten din er, desto mindre viktig for selskapet at du prioriteres dersom noe skulle skje. I USA tilsier lovverket at selskapene må betale ny billett for de som nektes ombordstigning. Dermed lønner det seg heller å nekte adgang til passasjerer som flyr på rimeligste klasse enn de som sitter på høyere trinn.

  • Sjekk inn tidlig og møtt til tiden ved gaten

Enkelte flyselskaper oppgir på sine hjemmesider at de passasjerene som sjekker inn senest eller er blant de siste til å møte opp ved gaten, er de første som vil kunne bli rammet av overbooking.

  • Sjekk inn bagasjen

Dersom du kun reiser med håndbagasje, er muligheten større for at du kan bli plukket ut til å måtte ta et senere fly siden selskapet ikke trenger å organisere at du får med deg bagasje på neste fly.

  • Enkelte grupper er vernet

Mange selskaper har en egen befordringskontrakt som tilsier at barn som reiser alene, folk med funksjonshemming og barnefamilier skal få reise uavhengig av overbooking.

Les også:

Så mange fly er det i verden akkurat nå

– Elektronikkforbudet på fly er ingen langvarig løsning

Derfor tar det lengre tid å fly i dag enn for 40 år siden

Reise
Populært