Uskyldighetens Museum:

Et unikt museum om kjærlighet og minner

Nobelprisvinner Orhans Pamuks museum i Istanbul er både et museum om en kjærlighetsroman - og en rørende hyllest av 70-tallets hverdagsliv i den tyrkiske millionbyen. Nå kommer utstillingen til Oslo.

ISTANBUL (ABC Nyheter): På nordsiden av Istanbuls Gyldne horn, midt mellom millionbyens berømte Galata-tårn og Taksim-plassen, blant antikvitetshandlere og småbutikker, i bunnen av en brostensbelagt gate så trang og snirklete at du nærmest må være tyrkisk sjåfør for å driste deg til å kjøre på den, ligger et vakkert rødmalt trehus.

Dette er Uskyldighetens Museum. Museet til den prisvinnende tyrkiske forfatteren Orhan Pamuk.

Pamuk kjøpte den karakteristiske tre-etasjers bygningen i 1999. Langsomt gjorde han den 120 år gamle bygården om til et museum om en hjerteskjærende kjærlighetshistorie - samt et historisk vindu til 70- og 80-tallets Istanbul og en tid preget av sosiale forandringer og politiske omveltninger.

Ikke bare et museum

Hvert monter på Uskyldighetens Museum er full av gjenstander inndelt etter kapittel. Det er minner fra et fiktivt liv. Likefullt minner fra noens liv. Og en beretning om et Istanbul som fantes. Stemninger fanget og fortalt. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Hvert monter på Uskyldighetens Museum er full av gjenstander inndelt etter kapittel. Det er minner fra et fiktivt liv. Likefullt minner fra noens liv. Og en beretning om et Istanbul som fantes. Stemninger fanget og fortalt. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Men Uskyldighetens Museum er ikke bare et museum. Det er en roman, den første romanen Pamuk skrev etter at han fikk Nobelprisen i litteratur i 2006.

Historien handler om overklassemannen Kemal som forelsker seg hodestups i sin unge, vakre slektning Füsun. Etter at Füsun gifter seg med en annen, begynner Kemal å samle på gjenstander og objekter som kan knyttes til henne. Alt som kan forbindes med henne tar han vare på:

Hårspenner, saltbøsser, klær, sigarettstumper, lebestiften, porselenshunder fra familien hennes ... Til sammen 700 objekter, alle nevnt i romanen, fordelt på 83 trekasser, samme som antallet kapitler i romanen. Det er disse som stilles ut på det fysiske museet i Istanbuls antikvitetsdistrikt, Cukurcuma.

Tirsdag 23. mai åpner utstillingen også i Oslo. Mer om dette kan du lese nederst i artikkelen.

Les også: Kåring: De beste reisemålene for kulturelskere

Pamuk jobbet med dette museet parallelt med boka. Det gjør stedet til et helt unikt univers, hvor virkelige gjenstander stilles ut fra en uvirkelig fortelling, og skottene mellom fiksjon og realisme viskes ut.

Sagt på en annen måte: Det er et museum om en bok om et museum.

Det er ikke uten grunn til at museet vant prisen som European Museum Of the Year i 2014.

4214 sigarettstumper rører deg

Det første som møter besøkende i dette museet er en stor vegg med 4214 sigarettsneiper som alle skal ha blitt røyket av Füsun i årene mellom 1976 og 1984, samlet av Kemal gjennom åtte år. På museet er de sirlig satt opp som om det skulle være sommerfugler med nål gjennom. Under hver sneip, en liten setning eller ord knyttet til, slik at sigarettstumpene faktisk treffer en emosjonell nerve i deg og berører. Et bevis på hvordan gjenstander, satt i kombinasjoner, kan gi en stemning og vekke en følelse.

Og det fortsetter i etasjene over. I det første monteret blafrer en gardin. Foran gardinen, sommerfugl-øredobben Füsun mistet i senga under sin første elskov med Kemal. Over monteret, de megetsigende ordene «Det var det lykkeligste øyeblikket i livet mitt, men det visste jeg ikke.» Ordene markerer starten på beretningen om 30 år gamle Kemal og Füsun på 18, en ekspeditrise i en moteforretning Kemal møter i det han skal kjøpe en veske til forloveden sin, Sibel.

Datoen er den 26. mai 1975, og livet skal aldri bli det samme igjen for de to. Kemal og Füsun blir hodestups forelsket. Kemal bryter etter hvert forlovelsen med Sibel, og Kemals årelange utholdenhetsprøve starter for å vinne tilbake sin kjære.

Uskyldighetens museum og Orhan Pamuk

Uskyldighetens Museum er både en roman og et virkelig museum i Istanbul, laget av den tyrkiske forfatteren Orhan Pamuk.

Pamuk begynte å samle på objekter til museet på 1990-tallet. Noen av gjenstandene han fant inspirerte til historier, mens de gangene han hadde historien, men ikke objektet, måtte han ut for å lete. Arbeidet med museet skjedde parallelt som han jobbet med ideen til romanen. Det har vært med på å fjerne skottene mellom de to, og gjør at det er vanskelig å skille fiksjon fra virkelighet - ikke helt ulikt den populære NRK-serien Skam, for å dra en norsk parallell.

Så var utfordringen hvilken orden og funksjon hver boks skulle ha. Arbeidet tok mange år. Hver boks skulle ha sin egen identitet, sin egen aura og sjel.

Ifølge boka var det gamle postmuseet i Brevik en av inspirasjonene til utstillingen. Om det er fakta eller fiksjon skal forbli usagt, men i intervjuer har Orhan Pamuk innrømmet at han besøkte en enorm mengde museer verden over i arbeidet.

Gjennom montrene får de besøkende ta del i denne historien via fysiske objekter samlet og presentert, kapittel for kapittel gjennom den 650 sider lange romanen.

Det blir en reise i en kjærlighetshistorie, lavmælt og poetisk fortalt. Men i bakgrunnen til denne, skimtes også beretningen om et dypt splittet tyrkisk samfunn som går gjennom forandringer.

Les også: Nordnorsk Kunstmuseum er årets museum 2017

– Overveldende

– Det er ganske overveldende. Jeg har ventet lenge på at dette museet skulle åpne. Jeg gikk forbi i gaten her mens de jobbet med museet, jeg tror det var i 2011. Dette er første gang jeg er her, og jeg er ikke skuffet. For meg var monteret med ravnen spesielt emosjonelt, av personlige grunner, sier 31 år gamle Maria fra Tyskland, som er i Istanbul som turist og som nå besøker museet for første gang.

Jeg graver ikke videre i svaret hennes. De fleste som besøker museet, vil nok finne et element eller en gjenstand som treffer, gjerne på personlig nivå, noe som de kan identifisere seg med - som kanskje bringer fram egne minner.

Og litt av poenget med museet ligger nok der, i hvordan gjenstander får en emosjonell verdi når de knyttes til en person, en opplevelse, et øyeblikk. Den lille, hjerteformede steinen barnet ditt fant og puttet i lommen på vei hjem fra første skoledag, for eksempel, eller en fergebillett med et nesten uleselig telefonnummer skrevet ned på baksiden, gjenstander som for noen virker likegyldige, men som for andre kan utløse en eksplosjon av følelser.

Det er der Uskyldighetens Museum treffer og rører. Som en vakker og lavmælt påminnelse om hvordan våre liv også består av episoder og øyeblikk.

Les også: Halfdan var her

Slik kommer du gratis inn

Besøkende som har med romanen, kommer gratis inn. En billett til museet er trykket i boka. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Besøkende som har med romanen, kommer gratis inn. En billett til museet er trykket i boka. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Alle som har kjøpt boka Uskyldighetens museum, kommer gratis inn ved første besøk. Det er imidlertid ikke nødvendig å lese boka på forhånd for å la seg bevege. Det bekreftes av Ata, som jobber ved museet. Han har jobbet der i ett og et halvt år, og er personen som stempler gratisbilletten til undertegnede - en billett som finnes på side 635 i boka. Forøvrig et stempel formet som en sommerfugl, lik øredobben til Füsun.

– Nei, dette museet er for alle. Forrige uke var det en franskmann innom. Han visste ingenting om historien på forhånd, og han takket nei til å bruke audioguide. Han gikk bare rundt og tittet på egenhånd, men mente det var en veldig poetisk utstilling. Museet er jo et slags kunstverk i seg selv, men med boka får det en ekstra dimensjon, forteller Ata.

Ifølge Ata lar mange seg berøre emosjonelt av historien som presenteres. Også de som ikke kjenner Orhan Pamuks roman på forhånd.

Fortsatt under arbeid

På kvistloftet står et bilde av kvinnen i fortellingen, den vakre Füsun. Bildet er vendt slik at det bare er synlig fra senga. - Noen ganger har jeg sett besøkende være så nysgjerrige at de har gått over sperringen for å se, da blir de stoppet, ler Ata som jobber ved museet. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
På kvistloftet står et bilde av kvinnen i fortellingen, den vakre Füsun. Bildet er vendt slik at det bare er synlig fra senga. - Noen ganger har jeg sett besøkende være så nysgjerrige at de har gått over sperringen for å se, da blir de stoppet, ler Ata som jobber ved museet. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Forfatteren har forøvrig skrevet seg selv inn i romanen og museet. I øverste etasje av bygget står sengen Füsun og Kemal etter sigende elsket i for første gang. Og ved siden av - en stol, hvor Pamuk ifølge beretningene satt og lyttet til Kemals historie da boka skulle lages. På nattbordet ved sengen står et fotografi av Füsun. Vendt slik at besøkende akkurat ikke kan se det. Det andre bildet av Füsun på utstillingen er sertifikatet hennes som er utstilt i etasjen under, men hvor ansiktstrekkene er falmet og ugjenkjennelige.

Et bevisst valg, forteller Ata.

– Pamuk ønsket ikke å vise bilder av menneskene fra historien, han ville at vi heller skulle se dem for oss i fantasien. Men mange, spesielt tyrkere, kommer innom og vil vite mer om de faktiske personene, forteller Ata.

Les også: Istanbuls underverden

For det er ikke fritt for at man stadig vekk må minne seg selv om at det tross alt er en historie det dreier seg om. At det ikke er virkelighet. Den rasjonelle delen av meg er høyst klar over at jeg har tatt steget inn i et fiktivt univers. Men likevel kommer tvilen. Kan Kemal ha levd? Var Füsun også virkelig? Er gjenstandene som presenteres i tablåer beviser på et levd liv og en kjærlighet som en gang var.

12. april

Et gulbrunt kart over en bydel i Istanbul - med Kemals fargekoder som indikerer kjærlighetssorgen han føler i de respektive gatene. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Et gulbrunt kart over en bydel i Istanbul - med Kemals fargekoder som indikerer kjærlighetssorgen han føler i de respektive gatene. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

12. april 2017 er en spesiell dag. Da er det ti år siden bokas hovedperson Kemal skal ha dødd. Og nøyaktig 60 år siden kvinnen i hans liv, Füsun ble født, begge deler ifølge historien.

Jeg spør Ata om de har planer om noen spesielle markeringer i forbindelse med dagen.

– Nei, vi har ikke planlagt noe. Men det arbeides kontinuerlig med utstillingen. Orhan Pamuk jobber fortsatt med å få de siste montrene ferdig. Han er her innimellom. Noen ganger stikker han innom på grunn av ren nysgjerrighet, forteller Ata.

Les også: Forelsket i Istanbul

I et intervju med Financial Times, uttrykket Pamuk at han planlegger å jobbe videre med museet i ytterligere 20 år, eller så lenge han lever.

– Det vil bli underholdende, sier han.

Fra tid til rom

I øverste etasje kan man titte ned gjennom trappeløpet og se gulvet i førsteetasje med sin påmalte spiral, ikke ulik øredobben hele historien begynner med. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
I øverste etasje kan man titte ned gjennom trappeløpet og se gulvet i førsteetasje med sin påmalte spiral, ikke ulik øredobben hele historien begynner med. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

I øverste etasje har Pamuk utstilt flere av originalskissene sine med planer for museet og historien. I samarbeid med en arkitekt, har han også fått laget en sjakt som går gjennom hele bygningen, slik at hver eneste av gjenstandene i samlingen kan sees fra kvistværelset øverst.

I bunn av denne sjakten sees gulvet i første etasje, med sin påmalte spiral, lik øredobben til Füsun. En elegant påminnelse om hvordan tiden beveger seg og knyttet objektene sammen til å bli en historie.

Eller som hovedpersonen Kemal uttrykker det mot slutten av romanen:

«Virkelige museer er steder hvor tid forvandles til rom».

Utstilling i Oslo

Tirsdag 23. mai åpner Historisk museum i Oslo en utstilling basert på Uskyldighetens museum.

Utstillingen inneholder tjueni vitriner fra The Museum of Innocence i Istanbul.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:09 Oljeprisen opp nesten 15 prosent etter droneangrepet02:02 Utenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28 Rødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13 Trump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02 LO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27 Ung mann i god behold, påført stikkskader i Oslo23:21 Mellom-Amerika rammet av strømbrudd22:51 Flygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 De døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt05:33 Demokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30 Mohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03 Uværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34 Opposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27 Historisk maktskifte i Modum etter valget03:27 Analyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget
Siste nytt
02:09VerdenOljeprisen opp nesten 15 prosent etter droneangrepet02:02NorgeUtenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28NorgeRødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13VerdenTrump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02NorgeLO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27NorgeUng mann i god behold, påført stikkskader i Oslo23:21VerdenMellom-Amerika rammet av strømbrudd22:51NorgeFlygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenDe døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt05:33VerdenDemokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30NorgeMohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03NorgeUværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34VerdenOpposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27NorgeHistorisk maktskifte i Modum etter valget03:27NorgeAnalyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget
Populært