Uskyldighetens Museum:

Et unikt museum om kjærlighet og minner

Nobelprisvinner Orhans Pamuks museum i Istanbul er både et museum om en kjærlighetsroman - og en rørende hyllest av 70-tallets hverdagsliv i den tyrkiske millionbyen. Nå kommer utstillingen til Oslo.

ISTANBUL (ABC Nyheter): På nordsiden av Istanbuls Gyldne horn, midt mellom millionbyens berømte Galata-tårn og Taksim-plassen, blant antikvitetshandlere og småbutikker, i bunnen av en brostensbelagt gate så trang og snirklete at du nærmest må være tyrkisk sjåfør for å driste deg til å kjøre på den, ligger et vakkert rødmalt trehus.

Dette er Uskyldighetens Museum. Museet til den prisvinnende tyrkiske forfatteren Orhan Pamuk.

Pamuk kjøpte den karakteristiske tre-etasjers bygningen i 1999. Langsomt gjorde han den 120 år gamle bygården om til et museum om en hjerteskjærende kjærlighetshistorie - samt et historisk vindu til 70- og 80-tallets Istanbul og en tid preget av sosiale forandringer og politiske omveltninger.

Ikke bare et museum

Hvert monter på Uskyldighetens Museum er full av gjenstander inndelt etter kapittel. Det er minner fra et fiktivt liv. Likefullt minner fra noens liv. Og en beretning om et Istanbul som fantes. Stemninger fanget og fortalt. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Hvert monter på Uskyldighetens Museum er full av gjenstander inndelt etter kapittel. Det er minner fra et fiktivt liv. Likefullt minner fra noens liv. Og en beretning om et Istanbul som fantes. Stemninger fanget og fortalt. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Men Uskyldighetens Museum er ikke bare et museum. Det er en roman, den første romanen Pamuk skrev etter at han fikk Nobelprisen i litteratur i 2006.

Historien handler om overklassemannen Kemal som forelsker seg hodestups i sin unge, vakre slektning Füsun. Etter at Füsun gifter seg med en annen, begynner Kemal å samle på gjenstander og objekter som kan knyttes til henne. Alt som kan forbindes med henne tar han vare på:

Hårspenner, saltbøsser, klær, sigarettstumper, lebestiften, porselenshunder fra familien hennes ... Til sammen 700 objekter, alle nevnt i romanen, fordelt på 83 trekasser, samme som antallet kapitler i romanen. Det er disse som stilles ut på det fysiske museet i Istanbuls antikvitetsdistrikt, Cukurcuma.

Tirsdag 23. mai åpner utstillingen også i Oslo. Mer om dette kan du lese nederst i artikkelen.

Les også: Kåring: De beste reisemålene for kulturelskere

Pamuk jobbet med dette museet parallelt med boka. Det gjør stedet til et helt unikt univers, hvor virkelige gjenstander stilles ut fra en uvirkelig fortelling, og skottene mellom fiksjon og realisme viskes ut.

Sagt på en annen måte: Det er et museum om en bok om et museum.

Det er ikke uten grunn til at museet vant prisen som European Museum Of the Year i 2014.

4214 sigarettstumper rører deg

Det første som møter besøkende i dette museet er en stor vegg med 4214 sigarettsneiper som alle skal ha blitt røyket av Füsun i årene mellom 1976 og 1984, samlet av Kemal gjennom åtte år. På museet er de sirlig satt opp som om det skulle være sommerfugler med nål gjennom. Under hver sneip, en liten setning eller ord knyttet til, slik at sigarettstumpene faktisk treffer en emosjonell nerve i deg og berører. Et bevis på hvordan gjenstander, satt i kombinasjoner, kan gi en stemning og vekke en følelse.

Og det fortsetter i etasjene over. I det første monteret blafrer en gardin. Foran gardinen, sommerfugl-øredobben Füsun mistet i senga under sin første elskov med Kemal. Over monteret, de megetsigende ordene «Det var det lykkeligste øyeblikket i livet mitt, men det visste jeg ikke.» Ordene markerer starten på beretningen om 30 år gamle Kemal og Füsun på 18, en ekspeditrise i en moteforretning Kemal møter i det han skal kjøpe en veske til forloveden sin, Sibel.

Datoen er den 26. mai 1975, og livet skal aldri bli det samme igjen for de to. Kemal og Füsun blir hodestups forelsket. Kemal bryter etter hvert forlovelsen med Sibel, og Kemals årelange utholdenhetsprøve starter for å vinne tilbake sin kjære.

Uskyldighetens museum og Orhan Pamuk

Uskyldighetens Museum er både en roman og et virkelig museum i Istanbul, laget av den tyrkiske forfatteren Orhan Pamuk.

Pamuk begynte å samle på objekter til museet på 1990-tallet. Noen av gjenstandene han fant inspirerte til historier, mens de gangene han hadde historien, men ikke objektet, måtte han ut for å lete. Arbeidet med museet skjedde parallelt som han jobbet med ideen til romanen. Det har vært med på å fjerne skottene mellom de to, og gjør at det er vanskelig å skille fiksjon fra virkelighet - ikke helt ulikt den populære NRK-serien Skam, for å dra en norsk parallell.

Så var utfordringen hvilken orden og funksjon hver boks skulle ha. Arbeidet tok mange år. Hver boks skulle ha sin egen identitet, sin egen aura og sjel.

Ifølge boka var det gamle postmuseet i Brevik en av inspirasjonene til utstillingen. Om det er fakta eller fiksjon skal forbli usagt, men i intervjuer har Orhan Pamuk innrømmet at han besøkte en enorm mengde museer verden over i arbeidet.

Gjennom montrene får de besøkende ta del i denne historien via fysiske objekter samlet og presentert, kapittel for kapittel gjennom den 650 sider lange romanen.

Det blir en reise i en kjærlighetshistorie, lavmælt og poetisk fortalt. Men i bakgrunnen til denne, skimtes også beretningen om et dypt splittet tyrkisk samfunn som går gjennom forandringer.

Les også: Nordnorsk Kunstmuseum er årets museum 2017

– Overveldende

– Det er ganske overveldende. Jeg har ventet lenge på at dette museet skulle åpne. Jeg gikk forbi i gaten her mens de jobbet med museet, jeg tror det var i 2011. Dette er første gang jeg er her, og jeg er ikke skuffet. For meg var monteret med ravnen spesielt emosjonelt, av personlige grunner, sier 31 år gamle Maria fra Tyskland, som er i Istanbul som turist og som nå besøker museet for første gang.

Jeg graver ikke videre i svaret hennes. De fleste som besøker museet, vil nok finne et element eller en gjenstand som treffer, gjerne på personlig nivå, noe som de kan identifisere seg med - som kanskje bringer fram egne minner.

Og litt av poenget med museet ligger nok der, i hvordan gjenstander får en emosjonell verdi når de knyttes til en person, en opplevelse, et øyeblikk. Den lille, hjerteformede steinen barnet ditt fant og puttet i lommen på vei hjem fra første skoledag, for eksempel, eller en fergebillett med et nesten uleselig telefonnummer skrevet ned på baksiden, gjenstander som for noen virker likegyldige, men som for andre kan utløse en eksplosjon av følelser.

Det er der Uskyldighetens Museum treffer og rører. Som en vakker og lavmælt påminnelse om hvordan våre liv også består av episoder og øyeblikk.

Les også: Halfdan var her

Slik kommer du gratis inn

Besøkende som har med romanen, kommer gratis inn. En billett til museet er trykket i boka. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Besøkende som har med romanen, kommer gratis inn. En billett til museet er trykket i boka. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Alle som har kjøpt boka Uskyldighetens museum, kommer gratis inn ved første besøk. Det er imidlertid ikke nødvendig å lese boka på forhånd for å la seg bevege. Det bekreftes av Ata, som jobber ved museet. Han har jobbet der i ett og et halvt år, og er personen som stempler gratisbilletten til undertegnede - en billett som finnes på side 635 i boka. Forøvrig et stempel formet som en sommerfugl, lik øredobben til Füsun.

– Nei, dette museet er for alle. Forrige uke var det en franskmann innom. Han visste ingenting om historien på forhånd, og han takket nei til å bruke audioguide. Han gikk bare rundt og tittet på egenhånd, men mente det var en veldig poetisk utstilling. Museet er jo et slags kunstverk i seg selv, men med boka får det en ekstra dimensjon, forteller Ata.

Ifølge Ata lar mange seg berøre emosjonelt av historien som presenteres. Også de som ikke kjenner Orhan Pamuks roman på forhånd.

Fortsatt under arbeid

På kvistloftet står et bilde av kvinnen i fortellingen, den vakre Füsun. Bildet er vendt slik at det bare er synlig fra senga. - Noen ganger har jeg sett besøkende være så nysgjerrige at de har gått over sperringen for å se, da blir de stoppet, ler Ata som jobber ved museet. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
På kvistloftet står et bilde av kvinnen i fortellingen, den vakre Füsun. Bildet er vendt slik at det bare er synlig fra senga. - Noen ganger har jeg sett besøkende være så nysgjerrige at de har gått over sperringen for å se, da blir de stoppet, ler Ata som jobber ved museet. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Forfatteren har forøvrig skrevet seg selv inn i romanen og museet. I øverste etasje av bygget står sengen Füsun og Kemal etter sigende elsket i for første gang. Og ved siden av - en stol, hvor Pamuk ifølge beretningene satt og lyttet til Kemals historie da boka skulle lages. På nattbordet ved sengen står et fotografi av Füsun. Vendt slik at besøkende akkurat ikke kan se det. Det andre bildet av Füsun på utstillingen er sertifikatet hennes som er utstilt i etasjen under, men hvor ansiktstrekkene er falmet og ugjenkjennelige.

Et bevisst valg, forteller Ata.

– Pamuk ønsket ikke å vise bilder av menneskene fra historien, han ville at vi heller skulle se dem for oss i fantasien. Men mange, spesielt tyrkere, kommer innom og vil vite mer om de faktiske personene, forteller Ata.

Les også: Istanbuls underverden

For det er ikke fritt for at man stadig vekk må minne seg selv om at det tross alt er en historie det dreier seg om. At det ikke er virkelighet. Den rasjonelle delen av meg er høyst klar over at jeg har tatt steget inn i et fiktivt univers. Men likevel kommer tvilen. Kan Kemal ha levd? Var Füsun også virkelig? Er gjenstandene som presenteres i tablåer beviser på et levd liv og en kjærlighet som en gang var.

12. april

Et gulbrunt kart over en bydel i Istanbul - med Kemals fargekoder som indikerer kjærlighetssorgen han føler i de respektive gatene. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Et gulbrunt kart over en bydel i Istanbul - med Kemals fargekoder som indikerer kjærlighetssorgen han føler i de respektive gatene. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

12. april 2017 er en spesiell dag. Da er det ti år siden bokas hovedperson Kemal skal ha dødd. Og nøyaktig 60 år siden kvinnen i hans liv, Füsun ble født, begge deler ifølge historien.

Jeg spør Ata om de har planer om noen spesielle markeringer i forbindelse med dagen.

– Nei, vi har ikke planlagt noe. Men det arbeides kontinuerlig med utstillingen. Orhan Pamuk jobber fortsatt med å få de siste montrene ferdig. Han er her innimellom. Noen ganger stikker han innom på grunn av ren nysgjerrighet, forteller Ata.

Les også: Forelsket i Istanbul

I et intervju med Financial Times, uttrykket Pamuk at han planlegger å jobbe videre med museet i ytterligere 20 år, eller så lenge han lever.

– Det vil bli underholdende, sier han.

Fra tid til rom

I øverste etasje kan man titte ned gjennom trappeløpet og se gulvet i førsteetasje med sin påmalte spiral, ikke ulik øredobben hele historien begynner med. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
I øverste etasje kan man titte ned gjennom trappeløpet og se gulvet i førsteetasje med sin påmalte spiral, ikke ulik øredobben hele historien begynner med. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

I øverste etasje har Pamuk utstilt flere av originalskissene sine med planer for museet og historien. I samarbeid med en arkitekt, har han også fått laget en sjakt som går gjennom hele bygningen, slik at hver eneste av gjenstandene i samlingen kan sees fra kvistværelset øverst.

I bunn av denne sjakten sees gulvet i første etasje, med sin påmalte spiral, lik øredobben til Füsun. En elegant påminnelse om hvordan tiden beveger seg og knyttet objektene sammen til å bli en historie.

Eller som hovedpersonen Kemal uttrykker det mot slutten av romanen:

«Virkelige museer er steder hvor tid forvandles til rom».

Utstilling i Oslo

Tirsdag 23. mai åpner Historisk museum i Oslo en utstilling basert på Uskyldighetens museum.

Utstillingen inneholder tjueni vitriner fra The Museum of Innocence i Istanbul.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:42 «Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37 Kina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35 Slik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30 Støre vil gjøre Ap til fredsparti06:02 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:32 NRK: Frp kaller inn til krisemøte05:09 Frp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00 Ruud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39 Prins Harry: – Det var ikke noe annet alternativ04:35 Forskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23 Kansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48 Mahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45 Høie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42 Rapport: Oljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31 Arbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58 Varsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40 76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17 Intern strid i LO om lakseskatten00:51 Tre menn bekreftet drept i London00:36 Fylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47 Unge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30 Thorstvedt scoret i Genk-debuten23:14 Messi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58 Brennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57 Flere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48 Mann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41 Fransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38 De norske langt bak i europacupstorslalåm22:05 Nærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05 Thorstvedt scoret i Genk-debuten22:05 Mann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41 En mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25 Partitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50 Schiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45 Fire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25 21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24 DN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01 Keepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38 Van Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09 Terrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47 Regjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03 Eriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55 Frankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55 Lyon og Hegerberg avga poeng17:53 Finsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48 Ungarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45 Jarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44 Bilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42 Reiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36 Utviklingsministeren besøker Malawi17:32 Kubacki med andre hoppseier på rad17:19 Skjebneuke for Solberg-regjeringen17:17 Rashford ute flere uker med ryggproblemer17:16 Straffemiss fra Vardy da Leicester tapte16:32 Meghans far kritiserer paret16:20 Nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand16:19 Danmark tar enda et skritt mot kjempebru over Kattegat16:19 Tybring-Gjedde med ny bredside mot regjeringskolleger15:58 Island stoppet Portugal i EM, gunstig for Norge15:58 Brannen i kjemibygget på Blindern er slukket15:57 Merk deg datoene: Slik får du med deg årets heftigste stjerneskudd15:47 Politiet gir klarsignal for dusør i Hagen-saken15:31 Brann i kjemibygget på Blindern15:15 Fourcade i kanonform vant igjen – Christiansen på pallen15:10 Terrorsiktet kvinne kastet straks nikaben14:16 Noel ble for sterk for Kristoffersen14:13 Nordhus: Overbeviste myndighetene i oktober14:08 Bolsjunov sikret seieren på jaktstarten – Klæbo og Krüger på pallen13:38 Jente falt fra skiheis – luftambulanse på vei13:10 Israel bygger underjordisk forsvar ved grensen til Libanon12:50 Eckhoff holdt unna for konkurrentene og vant overlegent12:48 Døde ukrainere sendt hjem etter nedskytingen av fly12:31 Oransje farevarsel i Nordland – ventes svært mye regn11:59 Tåregass mot protest i Hongkong11:43 Johaug i ensom majestet til nok en verdenscupseier11:14 Tyskland: Libya må ikke bli et nytt Syria10:49 To menn tiltalt for drapsforsøk med hagle10:33 Nær 400 skadd under protester i Libanon10:12 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner10:11 Hopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao09:04 Mor fikk problemer med bilen. Da lot hun sønnen kjøre den08:48 Redningspersonell: Nær 400 skadd under protester i Libanon08:46 Hopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao08:40 Innbruddstyv tatt på fersk gjerning i Porsgrunn – stupte ut av lukket vindu08:35 Minst 70 soldater drept i angrep i Jemen08:12 Full overtenning i bolighus i Roa på Hadeland08:10 Britiske medier: Dronningen har straffet Harry og Meghan hardt08:07 Bent Høie: – Du får hjelp, men det er ikke sikkert det er akkurat den hjelpen du hadde ønsket08:06 Spektakulær oppdagelse på Saturn: – Har omskrevet lærebøkene07:34 McGregor tilbake med et smell, knocket ut konkurrenten etter 40 sekunder07:16 Mann ranet i Trondheim, sju personer innbrakt06:40 Mexico har stanset migrantkaravane på vei mot USA06:39 Mann til sykehus etter knivstikking i Oslo06:13 Zuccarello-scoring sikret sterk hjemmeseier for Wild06:00 Dette skjer i dag05:47 Dette skjedde i natt05:31 Mann i retten tiltalt for tre drapsforsøk i Oslo i 201204:44 Fjøs og låve brant i Indre Salten
Siste nytt
06:42Verden«Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37VerdenKina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35SportSlik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30NorgeStøre vil gjøre Ap til fredsparti06:02NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:32NorgeNRK: Frp kaller inn til krisemøte05:09NorgeFrp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00SportRuud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39VerdenPrins Harry: – Det var ikke noe annet alternativ04:35VerdenForskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23SportKansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48SportMahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45NorgeHøie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42VerdenRapport: Oljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31NorgeArbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58NorgeVarsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40Verden76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17NorgeIntern strid i LO om lakseskatten00:51VerdenTre menn bekreftet drept i London00:36NorgeFylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47NorgeUnge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30SportThorstvedt scoret i Genk-debuten23:14SportMessi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58SportBrennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57NorgeFlere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48NorgeMann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41VerdenFransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38SportDe norske langt bak i europacupstorslalåm22:05VerdenNærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05SportThorstvedt scoret i Genk-debuten22:05NorgeMann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41NorgeEn mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25PolitikkPartitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50PolitikkSchiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45PolitikkFire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25Norge21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24PolitikkDN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01SportKeepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38SportVan Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09NorgeTerrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47PolitikkRegjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03VerdenEriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55VerdenFrankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55SportLyon og Hegerberg avga poeng17:53NorgeFinsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48SportUngarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45SportJarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44NorgeBilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42SportReiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36NorgeUtviklingsministeren besøker Malawi17:32SportKubacki med andre hoppseier på rad17:19PolitikkSkjebneuke for Solberg-regjeringen17:17SportRashford ute flere uker med ryggproblemer17:16SportStraffemiss fra Vardy da Leicester tapte16:32VerdenMeghans far kritiserer paret16:20NorgeNekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand16:19VerdenDanmark tar enda et skritt mot kjempebru over Kattegat16:19NorgeTybring-Gjedde med ny bredside mot regjeringskolleger15:58SportIsland stoppet Portugal i EM, gunstig for Norge15:58NorgeBrannen i kjemibygget på Blindern er slukket15:57VerdenMerk deg datoene: Slik får du med deg årets heftigste stjerneskudd15:47NorgePolitiet gir klarsignal for dusør i Hagen-saken15:31NorgeBrann i kjemibygget på Blindern15:15SportFourcade i kanonform vant igjen – Christiansen på pallen15:10NorgeTerrorsiktet kvinne kastet straks nikaben14:16SportNoel ble for sterk for Kristoffersen14:13NorgeNordhus: Overbeviste myndighetene i oktober14:08SportBolsjunov sikret seieren på jaktstarten – Klæbo og Krüger på pallen13:38NorgeJente falt fra skiheis – luftambulanse på vei13:10VerdenIsrael bygger underjordisk forsvar ved grensen til Libanon12:50SportEckhoff holdt unna for konkurrentene og vant overlegent12:48VerdenDøde ukrainere sendt hjem etter nedskytingen av fly12:31NorgeOransje farevarsel i Nordland – ventes svært mye regn11:59VerdenTåregass mot protest i Hongkong11:43SportJohaug i ensom majestet til nok en verdenscupseier11:14VerdenTyskland: Libya må ikke bli et nytt Syria10:49NorgeTo menn tiltalt for drapsforsøk med hagle10:33VerdenNær 400 skadd under protester i Libanon10:12NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner10:11SportHopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao09:04NorgeMor fikk problemer med bilen. Da lot hun sønnen kjøre den08:48VerdenRedningspersonell: Nær 400 skadd under protester i Libanon08:46SportHopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao08:40NorgeInnbruddstyv tatt på fersk gjerning i Porsgrunn – stupte ut av lukket vindu08:35VerdenMinst 70 soldater drept i angrep i Jemen08:12NorgeFull overtenning i bolighus i Roa på Hadeland08:10VerdenBritiske medier: Dronningen har straffet Harry og Meghan hardt08:07Helse og livsstilBent Høie: – Du får hjelp, men det er ikke sikkert det er akkurat den hjelpen du hadde ønsket08:06VerdenSpektakulær oppdagelse på Saturn: – Har omskrevet lærebøkene07:34SportMcGregor tilbake med et smell, knocket ut konkurrenten etter 40 sekunder07:16NorgeMann ranet i Trondheim, sju personer innbrakt06:40VerdenMexico har stanset migrantkaravane på vei mot USA06:39NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Oslo06:13SportZuccarello-scoring sikret sterk hjemmeseier for Wild06:00NorgeDette skjer i dag05:47NorgeDette skjedde i natt05:31NorgeMann i retten tiltalt for tre drapsforsøk i Oslo i 201204:44NorgeFjøs og låve brant i Indre Salten
Populært