Jesu blankpussede grav klar for påskeinnrykk

Den hellige gravs kirke i Jerusalems gamleby er kristendommens kanskje helligste sted. Her tror man Jesus ble begravet og lagt på en steinhylle i det innerste gravkammeret. Greske eksperter er nå ferdige med en omfattende restaurering av kirken, som igjen er åpen for besøkende. Men det viser seg at byggverket står på porøs grunn, og nye arbeider må til etter hvert.
Den hellige gravs kirke i Jerusalems gamleby er kristendommens kanskje helligste sted. Her tror man Jesus ble begravet og lagt på en steinhylle i det innerste gravkammeret. Greske eksperter er nå ferdige med en omfattende restaurering av kirken, som igjen er åpen for besøkende. Men det viser seg at byggverket står på porøs grunn, og nye arbeider må til etter hvert. Foto: Sebastian Scheiner / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pilegrimer som denne påsken besøker Den hellige gravs kirke i Jerusalem, får se et gravkammer som skinner. Men over og under dem lurer en potensiell katastrofe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig som kristne over hele verden gjør seg klare for å feire dagen da Jesus ifølge Bibelen sto opp fra de døde, må alle rivaliserende kirkesamfunn erkjenne at helligdommen der det hele skal ha skjedd, står i fare for å rase over hodene på turistene.

Restaureringen av gravkammeret der de kristne anser at Jesus ble lagt etter korsfestelsen, kostet over 30 millioner kroner og tok ti måneder å gjennomføre.

Kan rase sammen

Det lille bygget som rommer den mulige graven, var ikke bare dekket av et 200 år gammelt lag med støv og sot. Hele strukturen var i elendig forfatning. Nå er både skitt og generelt forfall tatt hånd om av eksperter fra det tekniske universitetet i Aten, men under arbeidene avdekket forskerne et langt større problem:

Kirken som omkranser selve gravkammeret er oppført på løse masser, som dessuten er gjennomhullet av tunneler og hulrom. Kort sagt står både gravkammeret og deler av Gravkirken i fare for å rase sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil ikke skje som en langsom kollaps, det vil bli en katastrofe, sier prosjektleder Antonia Moropoulou til National Geographic , som har fulgt restaureringsprosjektet tett.

Les også: Jesus’ grav gjenåpnes for pilgrimer og besøkende

Slåsskamper

Med unntak av et jernskjelett som britene rakk å kle inn gravkammeret med for å hindre kollaps før de trakk seg ut av Jerusalem i 1947, har ikke noe skjedd for å ta vare på verken grav eller Gravkirken de siste 200 årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken er at tre ulike kirkesamfunn gjør krav på og hegner om hver sin del av Gravkirken. Opp gjennom årene har forholdet mellom dem på sitt beste vært iskaldt. Av og til har det brutt ut håndgemeng mellom prester og munker inne i det helligste, gjerne utløst av tilsynelatende bagateller, som når noen glemte å lukke en dør til et av kapellene inne i kirkebygget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rivaliseringen mellom den gresk-ortodokse kirke, den romersk-katolske kirke og den armensk-ortodokse kirke har kort sagt blokkert for helt nødvendige restaureringsarbeider.

Les også : Jesu grav renoveres for første gang på 200 år

Avstengt

Slik kunne det trolig fortsatt i mange år, hadde det ikke vært for at israelske myndigheter av hensyn til turistenes sikkerhet satte foten ned og i fjor vår stengte den delen av Gravkirken der selve gravkammeret ligger.

– Noen måtte presse oss. Dersom ikke israelske myndigheter hadde involvert seg, hadde ingen ting blitt gjort, sa den armenske presten Samuel Aghoyan til New York Times i fjor, ifølge avisa Dagen.

Nå viser det seg altså at ytre press igjen kan tvinge de til tider rivaliserende kirkene til å videreføre den lokale samarbeidsavtalen.

Les også: Åpnet Jesus’ krypt for første gang på århundrer

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mirakel

Under restaureringen ble det avdekket at på stedet der Gravkirken første gang ble oppført, rundt år 325 av keiser Konstantin, var det tidligere et gravsted for de rikeste. Det innebærer at flere av de 22 tonn tunge søylene som holder domen oppe, hviler på porøs og til dels gjennomhullet kalkstein. En storstilt utgraving og drenering og gjenoppretting er nødvendig for å forhindre at et av kristendommens aller helligste steder raser sammen, lyder konklusjonen fra de greske ekspertene.

Arbeidene med å sikre grunnen under Gravkirken er ifølge National Geographic beregnet å koste 55 millioner kroner og ta ytterligere ti måneder. Tiden vil vise om nye hemmeligheter kan avdekkes under dette arbeidet.

Enkelte har hevdet at det var et lite mirakel da katolikker, armenere og gresk-ortodokse klarte å bli enige om å restaurere gravkammeret. Nå krysses fingrene for at miraklenes tid ennå ikke er forbi.