Elektronikkforbudet på fly kan gi skader som ikke dekkes av forsikringen

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

To danske forsikringsselskap gjør om på vilkårene for å bedre «en håpløs situasjon for kunden». Europeiske Reiseforsikring i Norge følger saken nøye og vil behandle eventuelle skader individuelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det såkalte elektronikkforbudet som gjelder på direkteflyvninger til USA og Storbritannia fra visse land, betyr at passasjerer må sende kostbart elektronisk utstyr som laptop eller nettbrett i innsjekket bagasje.

Normalt dekker ikke reiseforsikringen skader på eller tyveri av elektronisk utstyr som er sendt i kofferten.

To danske forsikringsselskaper har nå besluttet å utvide sin dekning, slik at de også gir erstatning for slike skader som oppstår på elektronikk som er sjekket inn, skriver Politiken.dk.

– Vi har innført den nye ordningen som en reaksjon på de amerikanske og britiske regler. Vi vet godt at det ikke er relevant for alle passasjerer, slik situasjonen er nå, men vi vet jo ikke hva som kan komme, sier direktør Ole Ærthøj fra forsikringsselskapet Safeway til Politiken.

Han mener reglene skaper en håpløs situasjon for kunden, fordi de så langt har fått høre fra forsikringsselskapene at de ikke må sende elektronikk i innsjekket bagasje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Europæiske Rejseforsikring i Danmark har besluttet å tilby en tilsvarende dekning for innsjekket elektronikk på noen av de berørte rutene, skriver avisa.

Bakgrunn: Elektronikkforbud på fly innføres av terrorfrykt

– Skader vil bli behandlet individuelt

For dem som skal ut og reise på en av rutene som rammes av forbudet, kan det være lurt å sjekke med forsikringsselskapet hvilke regler som gjelder.

Her hjemme har Europeiske Reiseforsikring ikke så langt fått henvendelser fra noen av sine kunder i forbindelse med det nye elektronikkforbudet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi følger saken nøye, men har foreløpig ikke gjort endringer i vilkårene i reiseforsikringen, sier administrerende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland til ABC Nyheter.

Hun sier videre at de er er innforstått med at kunder som rammes av forbudet ikke har annet alternativ enn å sende PC, nettbrett som innsjekket bagasje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Eventuelle skader som inntreffer på bakgrunn av forbudet vil bli behandlet individuelt her i Europeiske Reiseforsikring, sier Vennesland.

Heller ikke Storebrand har fått henvendelser fra kunder i forbindelse med de nye amerikanske og britiske reglene.

– Vi har ikke endret våre vilkår på reiseforsikring på grunn av elektronikkforbudet som USA og Storbritannia har innført. Vi har ikke fått forespørsel om det fra noen kunder heller, sier kommunikasjonssjef Bjørn Erik Sættem i Storebrand til ABC Nyheter.

Selskapet dekker dermed ikke skader på datautstyr og annet elektronisk utstyr i innsjekket bagasje.

Les også: Analytiker: Elektronikkforbud er et ekstremt tiltak

Ni flyselskaper rammet

Det var i forrige uke amerikanske myndigheter la ned forbud mot elektronisk utstyr som er større enn en mobiltelefon, på direkteflyvninger til USA fra ti flyplasser i syv flyplasser i Midtøsten og Tyrkia. Det gjelder de internasjonale lufthavnene i Kairo, Amman, Kuwait by, Casablanca, Doha, Riyadh, Jeddah, Istanbul, Abu Dhabi og Dubai.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannia fulgte med et lignende forbud fra Tyrkia, Libanon, Jordan, Egypt, Tunisia og Saudi-Arabia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til sammen ni flyselskaper rammes av forbudet som gjelder på ubestemt tid.

Bransjen er kritisk til tiltaket:

– Tiltakene som er satt inn nå, er ikke akseptable som en langvarig løsning på den trusselen de skal være satt inn mot, sa Alexandre de Juniac, sjefen for International Air Transport Association (IATA), tidligere denne uken.

– Selv på kort sikt er det vanskelig å forstå hvordan de kan være effektive. Og de kommersielle forstyrrelsene de skaper er alvorlige, fortsatte han under en tale i Montreal.

Les mer: – Elektronikkforbudet på fly er ingen langvarig løsning

Det norske Luftfartstilsynet har uttalt at det ikke er aktuelt å innføre et tilsvarende forbud for flyvninger til Norge.