– Elektronikkforbudet på fly er ingen langvarig løsning

FORBUDT: Flypassasjerer i USA får ikke lov til å ha med elektronisk utstyr i håndbagasjen. Foto: Colourbox.com
FORBUDT: Flypassasjerer i USA får ikke lov til å ha med elektronisk utstyr i håndbagasjen. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det britiske og amerikanske forbudet mot å ha med elektronisk utstyr i håndbagasjen, er ingen god løsning på lang sikt, mener sjefen for International Air Transport Association.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tiltakene som er satt inn nå, er ikke akseptable som en langvarig løsning på den trusselen de skal være satt inn mot, sa Alexandre de Juniac, sjefen for International Air Transport Association (IATA), ifølge nyhetsbyrået AFP Relaxnews.

– Selv på kort sikt er det vanskelig å forstå hvordan de kan være effektive. Og de kommersielle forstyrrelsene de skaper er alvorlige, fortsatte han under en tale i Montreal.

De Juiac fortsatte med å be myndighetene jobbe sammen med bransjen om å finne en måte å sikre at det er trygt å fly, uten at passasjerene må være på flyet uten sitt elektroniske utstyr.

Terrorfrykt

Det var i forrige uke amerikanske myndigheter la ned forbud mot elektronisk utstyr som er større enn en mobiltelefon, på direkteflyvninger til USA fra ti flyplasser i syv flyplasser i Midtøsten og Tyrkia. Det gjelder de internasjonale lufthavnene i Kairo, Amman, Kuwait by, Casablanca, Doha, Riyadh, Jeddah, Istanbul, Abu Dhabi og Dubai.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannia fulgte med et lignende forbud fra Tyrkia, Libanon, Jordan, Egypt, Tunisia og Saudi-Arabia.

Det amerikanske forbudet ble forklart med at det skal hindre mulige angrep på fly med små, eksplosive enheter som er gjemt i vanlig elektronisk utstyr.

I teorien skal det være vanskeligere å gjemme en bombe i bagasje som er sjekket inn, fordi denne vanligvis skannes med mer avansert utstyr.

Bakgrunn: Elektronikkforbud innføres på fly på grunn av terrorfrykt

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Må være mulig å sjekke i sikkerhetskontrollen

De Juniac beklaget seg over at myndighetene ikke hadde diskutert saken med flybransjen i forkant, og at det hadde vært lite koordinering i forbindelse med innføringen av det nye forbudet.

Han viste til at både flyselskaper og passasjerer stiller spørsmål ved forbudet, i og med at andre vestlige land har valgt ikke å innføre lignende tiltak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvorfor har ikke USA og Storbritannia den samme listen med flyplasser? Og hvordan kan laptop'er være trygge å ta med i håndbagasjen på noen flyvninger, men ikke andre? Og det må da finnes en måte å undersøke elektronisk utstyr tilstrekkelig i sikkerhetskontrollen på flyplassen, sa de Juniac ifølge AFP Relaxnews.

Les også: Analytiker: Elektronikkforbud er et ekstremt tiltak

Ikke aktuelt i Norge

Til sammen ni flyselskaper rammes av forbudet som gjelder på ubestemt tid.

Det norske Luftfartstilsynet uttalte forrige uke til VG at det ikke er aktuelt å innføre et tilsvarende forbud for flygninger til Norge.

– Vi har ikke fått noe informasjon som gjør at dette er aktuelt å innføre i Norge, sa kommunikasjonsdirektør Frank Gøran Nordheim i Luftfartstilsynet til avisen.