Unntak i flypassasjeravgiften bryter ikke med EØS-regler

<p>ESA har fastslått at flypassasjeravgiften ikke utgjør ulovlig statsstøtte. Foto: Colourbox.com.</p>
ESA har fastslått at flypassasjeravgiften ikke utgjør ulovlig statsstøtte. Foto: Colourbox.com.

Avgiftsunntakene utgjør ikke ulovlig statsstøtte i henhold til EØS-reglementet, slår ESA fast.

Desember 2015 vedtok Stortinget flypassasjeravgiften, som ligger på 80 kroner per passasjer. Avgiften, som trådte i kraft 1. juli 2016, er ilagt samtlige kommersielle flyvninger fra norske flyplasser. Men det fulgte med et aldri så lite unntak.

For transitt- og transferpassasjerer betyr fritaket at den første flygningen i en transitt- eller transferreise er avgiftspliktig når avgangslufthavnen er norsk, mens alle påfølgende flyginger er fritatt for avgift.

Les også: Ingen kjapp løsning for flypassasjeravgiften

Dette mente NHO Luftfart var ulovlig statsstøtte og sendte inn klage til EFTAs overvåkingsorgan ESA. Klagen gikk ut på unntaket gir fordeler for flyselskaper som opererer flere nettverk, har mange reisemål og har booking-samarbeid med andre flyselskaper.

<