Taxfree-aktør vil gjenåpne Rygge

Det siste flyet med passasjerer fra Rygge sivile lufthavn utenfor Moss tok av i oktober 2016. Nå forhandler en tidligere taxfree-aktør om å få i gang flytrafikk-driften igjen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Det siste flyet med passasjerer fra Rygge sivile lufthavn utenfor Moss tok av i oktober 2016. Nå forhandler en tidligere taxfree-aktør om å få i gang flytrafikk-driften igjen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Jotunfjell Partners forhandler med eierne av Moss Lufthavn Rygge om å starte opp igjen flytrafikk for vanlige reisende.

Jotunfjell Partners eier selskapet som tidligere drev taxfreebutikken på Rygge.

– Vi kjenner flyplassen godt og ser nå på muligheten for igjen å få flytrafikk på Rygge, sier talsmann i Jotunfjell, Geir Arne Drangeid til NRK.

Drangeid sier selskapet undersøker ulike alternativer, men understreker at dersom de går for overtakelse blir målet å drive en kommersielt interessant flyplass.

Fylkesordfører i Østfold, Ole Haabeth, er fornøyd med at det igjen kan bli aktivitet på den nedlagte flyplassen.

– Jeg må si at det høres utrolig positivt ut. At et selskap som kjenner flyplassen ønsker å gå inn og overta driften og få i gang flyaktiviteten igjen er jeg udelt positiv til, sier Haabeth.

Les også: Olav Thon: – Man kan rett og slett ikke stole på politikerne

Spør kommunene

I kampen om å gjenåpne Moss Lufthavn Rygge for sivil flytrafikk står også Rygge Airport (RA). De mangler 7, 5 millioner for å kunne utvide, men er i gang med å samle inn penger fra kommunene i Østfold.

14 av 18 kommuner i Østfold har innvilget søknad om prosjektstøtte for å få gjenåpnet flyplassen. Etter et styremøte forrige uke sendte RA ut melding om at kapitalutvidelsen så langt er på 2,49 millioner kroner.

Selskapet mener den økonomiske støtten viser et sterkt regionalt ønske og behov for å gjenåpne lufthavnen i april 2018.

Les også: Rygge på gli med pengeinnsamling for flyplassen

Svært omdiskutert

I uttalelsen forrige uke framgår det at Østfold-kommunene har bidratt til at RA nærmer seg målsettingen om én million kroner fra kommunal sektor. Også kommuner i Follo i Akershus skal ha meldt sin interesse. Over 800 personer har støttet prosjektet med til sammen 165.000 kroner, i tillegg til bidrag fra ulike selskaper.

En mulig gjenåpning er svært omdiskutert innad i flere av kommunene i regionen og partier imellom.

Lufthavnen ble åpnet høsten 2007, men avviklet 1. november i fjor etter at Ryanair la ned basen på flyplassen. Flypassasjeravgiften var grunnen til nedleggelsen, ifølge Ryanair.

Personvernpolicy