«Den fryktløse jenta» får fortsette å stirre på oksen i ett år

Så langt har over 24.000 personer signert en underskriftskampanje for å la "Den fryktløse jenta" bli stående permanent i New York. Foto: Mark Lennihan / AP / NTB scanpix
Så langt har over 24.000 personer signert en underskriftskampanje for å la "Den fryktløse jenta" bli stående permanent i New York. Foto: Mark Lennihan / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Underskriftkampanje vil la «Den fryktløse jenta» bli et permanent symbol for Wall Street.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Fearless girl», eller «Den fryktløse jenta», er en statue av en liten jente i motvind som stirrer rett på den kjente statuen «Charging Bull» på Wall Street, New York. «Fearless girl» ble satt opp i forbindelse med kvinnedagen 8. mars for å oppfordre firmaer på Wall Street til å ansette flere kvinnelige ledere og styremedlemmer, men mange har tolket statuen som en kommentar til president Donald Trumps kvinnefientlige innstilling. I løpet av valgkampen ble det kjent at Trump hadde skrytt av å ha trakassert flere kvinner.

«Fearless girl», som ble laget av den kjente kunstneren Kristen Visbal, skulle egentlig stå på Wall Street fram til 2. april, men grunnet stor oppmerksomhet har myndighetene bestemt at hun får bli stående fram til kvinnedagen neste år.

Så langt har flere enn 24.000 personer signert en underskriftskampanje for å la statuen bli stående permanent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Feministisk statue i New York skaper debatt

– Hun snakket til et øyeblikk

De Blasio,en frittalende Trump-kritiker, forteller til nyhetsbyrået AFP Relaxnews at statuen betyr mye for innbyggerne i New York, spesielt kvinner.

– Hun snakket til et øyeblikk, sier han.

Statuen av den lille trassige jenta ble installert av forvaltere i State Street Global Advisor, etter avtale med Rådhuset i New York. Hun markerte starten på firmaets kampanje for å øke antallet kvinner i styrer på Wall Street. En fersk undersøkelse viser nemlig at kun 20 prosent av styremedlemmene i selskapene på Standard & Poors topp-500- liste var kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristen Visbal har uttalt at hun ønsket å skildre en ung jente for å vise at det er mulig for kvinner å gjøre karriere på mannsdominerte Wall Street.

– Har endret oksen for alltid

«Charging Bull» ble opprinnelig installert i desember 1989. Oksen ble også reist midlertidig, og skulle symbolisere styrken og kraften i det amerikanske folk. Den har siden blitt et symbol på Wall Street og en velkjent turistattraksjon.

David Levi Strauss, foreleser ved Manhattan's School of Visual Arts, uttalte tidligere denne uken at jenta har endret symbolikken bak oksen for alltid.

– Med offentlig kunst som dette, vet man aldri hva som vil skje. Det er en psykologisk test som lar folk danne sine egne meninger og følelser, sa Strauss.