EU utløser Brexit onsdag:Vil mitt europeiske helsekort fortsatt gi helsehjelp i Storbritannia?

HVA SKJER? Storbritannia starter prosessen for utmeldingen av EU onsdag 29. mars 2017. Hva skjer da med våre rettigheter til legehjelp i London og eller i øyriket?
HVA SKJER? Storbritannia starter prosessen for utmeldingen av EU onsdag 29. mars 2017. Hva skjer da med våre rettigheter til legehjelp i London og eller i øyriket? Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag ble det kjent at britiske velferdsgoder ikke lenger vil gjelde for EU-borgere fra 27. mars av. Også nordmenns bruk av europeisk helsetrygdkort kan komme i spill.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men nå forsikrer den britiske ambassaden i Oslo overfor ABC Nyheter at de europeiske helsetrygdkortene vi som EØS-borgere kan sikre oss akutt helsehjelp med i EU-landene, fortsatt vil gjelde.

De viser til at det britiske Helsedepartementet har gjort det klart at EØS-borgere fortsatt vil få bruke dette kortet, på engelsk kalt European Health Insurance Cards (EHIC) inntil videre.

Kortet gir adgang til de samme ikke-planlagte helsetjenestene som for innbyggerne i landet du besøker.

Hva som på sikt vil skje med denne rettigheten for tilreisende til Storbritannia, blir en del av Brexit-forhandlingene med EU, ifølge en egen nettside for EHIC.

Her viser britiske myndigheter faktisk til Norge, Island og Sveits som land med avtale om å bli delaktig i denne europeiske helseforsikringen, selv om de ikke er medlem av EU. Det blir dermed ett av mange temaer i de vanskelige Brexit-forhandlingene som starter etter hvert.

Så inntil videre - pakk med deg helsetrygdkortet i tilfelle det skulle skje noe på reise i EU, Sveits eller Island.

Les også: Fra onsdag får ikke nye EU-innvandrere velferdsgoder i Storbritannia