Kjendisjakt blant gravstøtter og mausoleer

Kjendisgravsteder har til alle tider fungert som rene turistmagneter, som for eksempel Marilyn Monroes siste hvilested. Foto: Alan Light/Flickr
Kjendisgravsteder har til alle tider fungert som rene turistmagneter, som for eksempel Marilyn Monroes siste hvilested. Foto: Alan Light/Flickr
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stjernehimmelen er full av ikoniske storheter som har forlatt oss vanlig dødelige. I dag valfarter turister og fans for å besøke deres siste hvilested i «Englenes by».

Artikkelen fortsetter under annonsen

6. august 1962 kom sjokknyheten om at filmlerretets sensuelle gudinne, Marilyn Monroe, var funnet død i sengen med telefonrør i hånden og tomt pilleglass på nattbordet. Da hun to dager senere ble ført til sitt siste hvilested, var et udødelig ikon allerede født; Krypt nummer 24 i «Corridor of Memories» på Westwood Village Memorial Park Cemetery i Los Angeles blir den dag i dag hyppig besøkt av store mengder fans og turister.

Kjendisgravsteder har til alle tider fungert som rene turistmagneter, og ingen annen amerikansk by kan skilte med flere døde superstjerner og legender enn Los Angeles. Kirkegårdene er store og vakre, frodige og gjerne fylt med forseggjorte marmormonumenter, til minne om de kjente menneskene som ligger begravd under dem.

Gravstedene er for det meste åpne for besøkende, og det kan lønne seg å skaffe et kart på forhånd dersom du vil spare tid når du skal besøke graven til dine fordums idoler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er noen av de mest populære:

Westwood Village Memorial Park Cemetery

Adresse: 1218 Glendon Avenue

Gravlundens beliggenhet er skjult fra utsiden, og du kan risikere å kjøre i ring rundt uten å ane at du befinner deg like ved. Så da det i 1962 ble offentliggjort at Marilyn Monroe skulle legges i en krypt på Westwood Village Memorial, var det mange som hevet øyebrynene.

Joe DiMaggio, baseball-legenden som i en kort stund var gift med Marilyn Monroe i 1954, var med på å arrangere begravelsen. Han valgte Westwood nettopp grunn av dens anonyme plassering, men i kjølvannet av begravelsen ble kirkegården snart et av de fremste gravstedene i Los Angeles.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Westwood Village Memorial Park Cemetery er det siste hvilestedet til flere av underholdningsindustriens mest kjente navn. Foto: Wikimedia

I dag kan Westwood Village Memorial Park skilte med en imponerende liste over avdøde storheter fra den amerikanske underholdningsindustrien: Dean Martin, Natalie Wood, Jack Lemmon, Walter Matthau, John Cassavetes, Rodney Dangerfield, Burt Lancaster, Peggy Lee, Eva Gabor, Eve Arden, Roy Orbison, Donna Reed, Carl Wilson, Frank Zappa, Truman Capote og Billy Wilder. For å nevne noen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan også være verdt å nevne at Playboy-kongen Hugh Hefner har sikret seg krypten ved siden av Marilyn.

Les også: Marilyn Monroe - ikonet som aldri går av moten

Hollywood Forever Cemetery

Adresse: 6000 Santa Monica Blvd

Like ved det legendariske filmstudioet Paramount Pictures ligger en av de eldste gravlundene i Los Angeles. Da den åpnet i 1899 var Hollywood Forever Cemetary den første gravlunden i Hollywood. I dag hviler det en rekke store navn her:

Douglas Fairbanks, Judy Garland, Jayne Mansfield, Peter Lorre, George Harrison, Victor Fleming, Marion Davies, Johnny og Dee Dee Raomone, Clifton Webb, Cecil B. DeMille, Peter Finch, Fay Wray og John Huston.

(Saken fortsetter under)

Inngangen til ligger gravlunden på 6000 Santa Monica Boulevard i Hollywood, like ved Paramount Pictures. Foto: Tyler Merbler/Flickr

Et av de mest besøkte gravstedene, tilhører filmhistoriens første mannlige sexsymbol:

Italiensk-fødte Rudolph Valentino kunne danse som en gud og sjarmerte kvinner (og flere menn) i senk med stumfilmsuksesser som «Sheiken». Dessverre døde han altfor tidlig i en alder av 31, og den dag i dag kler fans seg ut som ørkenprinser eller sortkledde kvinner før de reiser til Valentinos gravsted for å markere årsdagen for hans død 23. august.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Hollywood Forever Cemetery kan by på mer enn graver. Siden 2002 har organisasjonen Cinespia vist filmer på kirkegårdens «Douglas Fairbanks Lawn» i helgene om sommeren. Da kan du hygge deg med vin og mat på medbrakt pledd mens du ser filmer under åpen kveldshimmel.

Les også: Arven etter Walt Disney

Holy Cross Cemetery

Adresse: 5835 West Slauson Avenue

Det befinner seg en rekke store navn på Holy Cross Cemetary som strekker seg over 200 dekar, storheter som hver på sitt vis fikk oppleve medaljens bakside: Rita Hayworth, Bela Lugosi, Bing Crosby, Loretta Young, Rosalind Russel, June Haver, Mario Lanza, Mary Astor, John Ford, Louella Parsons og John Candy.

(Saken fortsetter under)

Holy Cross Cemetery ble åpnet i 1939. Foto: Noelle Gillies/Flickr

Men én av «beboerne» på denne romersk-katolske kirkegården fra 1939 skulle få et endelikt som er som hentet fra en blodig skrekkfilm.

Den vakre skuespillerinnen og fotomodellen Sharon Tate ser lyst på fremtiden; filmkarrieren går i riktig retning, hun er gift med den kjente regissøren Roman Polański og hun er åtte måneder på vei. Men eventyret får en brutal slutt 9. august 1969 da Tate og fire venner blir drept av medlemmer av Charles Mansons klan i Tate og Polanskis hjem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sharon Tate trygler for seg selv og sitt ufødte barn, men til ingen nytte - morderne hogger henne ned med seksten knivstikk. I dag hviler Tate på Holy Cross sammen med sin mor, søster og sønn.

Les også: 12 måneder i 12 amerikanske delstater

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hillside Memorial Park Cemetary

Adresse: 6001 W Centinela Avenue

Los Angeles stjernefylte kirkegårder byr på en rekke imponerende minnesmerker. Men ingen kan måle seg med det som befinner seg i Hillside Memorial Park Cemetery, reist til minne om mannen som i sin tid ble omtalt som «verdens største entertainer».

Al Jolsons steinmonument er synlig fra lang avstand der det troner på toppen av en ås, komplett med vannfall og en skulptur av Jolson selv i kjent positur fra verdens første helaftens lydfilm, «The Jazz Singer».

(Saken fortsetter under)

Al Jolsons gravsted er lett synlig; 22 meter høy, skinnende hvit og med tilhørende vannfll. Foto: Hillside Memorial Park Cemetery

Like bak monumentet ligger et ruvende mausoleum som inneholder tusenvis av krypter. Hillside Memorial Park Cemetery er først og fremst et jødisk gravsted, hvilket kommer til syne i blant annet detaljer som taklamper formet som davidstjerner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I motsetning til mange andre gravlunder, der du må gå fra den ene kanten til den andre i jakten på avdøde celebriteter, er de fleste kjendisene samlet i den hvite hovedbygningen: Shelley Winters, Leonard Nimoy, Michael Landon, Jack Benny, Max Factor, Milton Berle, Lorne Greene og Hank Greenberg.

Les også: Fire reisemål inspirert av årets Oscar-nominerte filmer

Forest Lawn - Hollywood Hills

Adresse: 6300 Forest Lawn Dr.

Når det kommer til kjendis-dødsfall, gikk 2016 over i historien som et «annus horribilis». Det hele ble avsluttet på særdeles tragisk vis da skuespillerlegenden Debbie Reynolds døde dagen etter datteren og «Star Wars»-stjernen Carrie Fisher. Mens generasjoner av filmfans sørget, ble mor og datter gravlagt sammen i Forest Lawn - Hollywood Hills Cemetery 6. januar i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gravstedet ligger i den østlige delen Santa Monica Mountains der den med sine velstelte grønne plener og hvite statuer har utsikt til filmstudioene til Disney, Warner Bros. og Universal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Utsikt over Forest Lawn Memorial Park (Hollywood Hills) fra Griffin Park. Foto: Wikimedia

Gravlunden er av Los Angeles Magazine beskrevet som et «fornøyelsesnekropolis» og viet til bevaring av USAs historie. I løpet av året finner ulike arrangementer sted her, blant annet markeringen av den årlige veterandagen. Stedet der gravstedet er bygget, var tidligere hyppig benyttet som innspillingssted for universalgrunnleggeren Carl Laemmle og regipionér Cecil B. DeMille.

Blant kjendisene som hviler her, er Bette Davis, Lucille Ball, Buster Keaton, Stan Laurel, Liberace, Ricky Nelson, Telly Savalas, Brittany Murphy, Rod Steiger og David Carradine.

Området er stort, men går du til «Court of Remembrance» så kommer du til en samling mausoleumsvegger der kryptene er nummeret med små plaketter i bunnen av hver rad. Her finner du de fleste av gravlundens storheter.

Inglewood Park Cemetery

Adresse: 720 E Florence Ave, Inglewood

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under andre verdenskrig var Betty Grable den ultimate amerikanske pinup. Fotografiet der hun står med ryggen til oss og smiler flørtende, kun iført en badedrakt, er regnet som et av historiens 100 mest innflytelsesrike. Soldater bar bildet på innerlomma, piloter malte det på bombefly, og bena hennes var så berømte at de ble forsikret for én million dollar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pinup-piken ligger på Inglewood Park Cemetery. Nabolaget har muligens sett bedre dager, men den 102 år gamle gravlunden har bevart sin fordums eleganse med monumenter, majestetiske statuer og en innsjø.

(Saken fortsetter under)

Inglewood Park Cemetery ble opprettet i 1905. Foto: Wikimedia

Denne kirkegården har kanskje ikke det største antallet kjendiser, men har du kartet med deg kan du finne Etta James, Gypsy Rose Lee, Edgar Bergen, Richard Berry, Tom Bradley og Sugar Ray Robinson.

I likhet med de andre gravlundene, har også Inglewood Park Cemetery ulike mausoleer. Grable hviler i «Mausoleum of the Golden West» i nordenden. Her finner du også Ray Charles' krypt. Vest for hovedinngangen ligger «Sunset Mission Mausoleum», der jazzlegenden Ella Fitzgerald er lagt til evig hvile.

Kilder: Wikipedia, Seeing Stars in Hollywood , Find a Grave , Curbed Los Angeles

Les også:

Jesus' grav gjenåpnes for pilgrimer og besøkende

Nå vurderer Island å begrense antallet turister

Verdens mest ensomme tre