Stemmer:Slik får du tilgang til flyplassloungene

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes flere muligheter for å få adgang til loungene. Hvilket alternativ som er best for deg, avhenger av hvor ofte du ønsker tilgang, skriver Kristoffer Gallefoss.

Stemmer: Kristoffer Gallefoss
CEO i Samlino.no.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi kjenner alle til kaoset som ofte tar plass på flyplasser. Reisende haster av gårde for å komme til gaten i tide, og tar gjerne ekstra lett på det å snike i kø. Dersom du har loungetilgang når du er ute og reiser kan du legge støy og folkemengder bak deg så snart du har kommet deg gjennom sikkerhetskontrollen.

En lounge er et perfekt sted å slappe av, strekke ut beina, og nyte god mat og drikke mens du venter på flyets avgang. Loungene, som en gang var forbeholdt forretningsreisende, er i dag åpne for alle passasjerer.

Det finnes flere muligheter for å få adgang til loungene. Hvilket alternativ som er best for deg, avhenger av hvor ofte du ønsker tilgang.

1. Dagspass

Et dagspass gir deg adgang til en spesifikk lounge og kan kun benyttes én gang. Passet koster gjerne rundt 300 kroner per besøk, men prisen vil avhenge av hvor eksklusiv loungen du ønsker tilgang til er. I Quatar må du ut med litt over 600 kroner for et dagspass.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan enten kjøpe et dagspass når du ankommer flyplassloungen eller via internett i forkant, hvor sistnevnte oftest vil være det rimeligste alternativet. Velger du å kjøpe tilgang når du ankommer flyplassen kan du også risikere å bli nektet adgang på grunn av mangel på kapasitet, da reisende med fullprisbilletter eller ulike fordelsprogram vil bli prioritert først.

Ønsker du kun adgang til flyplasslounger et få antall ganger i året vil et dagspass være et godt alternativ for deg. Planlegger du mer enn syv loungebesøk i løpet av et år vil det derimot lønne seg å velge et av de andre alternativene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Priority Pass

Priority Pass er et medlemskap som gir deg tilgang til over 1000 flyplasslounger verden over. Priority Pass tilbyr tre ulike medlemskap: Standard, Standard Plus og Prestige. Disse medlemskapene varierer både i pris og antall inkluderte loungebesøk. Et Standard medlemskap gir deg tilgang til en redusert pris, et Standard Plus Priority Pass gir ti gratis besøk i året, og et Prestige medlemskap gir deg ubegrenset tilgang uten ekstra kostnader.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et Standard Priority Pass-medlemskap koster omlag 880 kroner og vil vanligvis ikke svare seg for noen, ettersom kostnaden per besøk ved syv årlige er godt over 300 kroner. I de fleste tilfeller vil det heller vil svare seg å kjøpe dagspass. Besøker du flyplasslounger oftere enn dette vil et av de andre Priority Pass-medlemskapene være et bedre valg.

Et Standard Plus Priority Pass-medlemskap, er et godt alternativ for deg som planlegger å besøke flyplasslounger mellom 8-16 ganger i året. Dette medlemskapet koster omtrent 2200 kroner, og du betaler da i fra 220 til 280 kroner per besøk - avhengig av hvor mange ganger du benytter deg av medlemskapet.

Et Prestige Priority Pass, som koster rundt 3500 kroner i året, vil lønne seg for deg som ønsker å tilgang til loungene 17 ganger eller mer i året. Med dette medlemskapet betaler du fra 200 kroner per besøk om du benytter deg av medlemskapet 17 ganger, og prisen vil reduseres ytterligere desto flere ganger du benytter deg av passet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

3. Kredittkort

Flere kredittkort - spesielt de mest eksklusive kortene - inkluderer fordeler som gratis loungetilgang . De ulike kortene kommer med et bredt spekter av tilbud, og til svært ulike priser. Mens enkelte kort inkluderer en versjon av Priority Pass, tilbyr andre kort tilgang til spesifikke flyplasslounger. Noen kort er rettet mot privatpersoner, mens andre er firmakort og passer til dem som flyr mest på forretningsreiser. Utvalget er stort, og dersom du er interessert i loungetilgang, vil det være lurt å sammenligne de ulike tilbudene for å finne det som best møter dine behov. Ønsker du også andre fordeler kan du ved å sammenligne alle kredittkort i markedet for å finne det beste kortet for deg.

Til tross for en høy årsavgift, vil kredittkort med loungefordeler vanligvis være et rimeligere alternativ enn et Priority Pass medlemskap. Fordi disse kortene stort sett er blant leverandørenes mest eksklusive kredittkort stilles det imidlertid vanligvis strenge krav til innvilgelse. Dette kan inkludere høye inntektskrav eller at du har et langvarig forhold til banken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. Invitasjon

Reiser du sammen med noen som har tilgang til en flyplasslounge kan du være heldig å bli invitert med. Avhengig av hvilket medlemskap ditt reisefølge har, kommer du som gjest vanligvis enten inn gratis eller for omtrent 200 kroner. Invitasjon er helt klart også et rimelig alternativ - men krever at ditt reisefølge både har loungetilgang og mulighet til å ha med seg en gjest.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er flyplasslounge verdt pengene?

Hvorvidt det lønner seg å investere i loungetilgang fremfor å vente på avreise i en av restaurantene i avgangshallen, vil selvsagt avhenge av hvor mye det er verdt for deg å kunne sitte ned på et roligere sted og slappe av med en avis og WiFi-tilgang. Flere lounger tilbyr gratis mat og drikke, så dersom du likevel har tenkt å spise mens du venter på flyets avgang, vil det kanskje ikke være en dum idé å kjøpe tilgang til loungene. Vær imidlertid oppmerksom på at maten du får servert i loungene ofte er småretter og dersom du ser for deg en ordentlig biffmiddag vil det kanskje heller lønne seg å oppsøke en restaurant utenfor loungeområdet.

Kristoffer Gallefoss er grunder og daglig leder av Samlino.no hvor du kan sammenligne forbrukslån og kredittkort.