Nå vurderer Island å begrense antallet turister

I et forsøk på å bevare sine naturskatter, veier Sagaøya for og imot å begrense antallet tilreisende som får besøke noen av de mest populære attraksjonene.

Seljalandsfoss er et populært reisemål for turistene som ankommer Island i stadig større mengder. Foto: Johan Wieland/Flickr

Seljalandsfoss er et populært reisemål for turistene som ankommer Island i stadig større mengder. Foto: Johan Wieland/Flickr

Med sine varme kilder, imponerende fossefall, surrealistiske fjellformasjoner, grønne innsjøer og sovende vulkaner, kan Islands landskap virke som hentet fra en fremmed planet. Dette har en rekke store film- og TV-innspillinger, som «Prometheus», «Oblivion», «Interstellar» og «Game of Thrones», flittig benyttet seg av.

Resultatet har blitt en enorm økning i turisttilstrømmingen de siste årene, til tross for beliggenheten. Dette har gitt gode penger i statskassen, samtidig som flere har begynt å bekymre seg for hvor mye påkjenning de delikate landskapene kan tåle over tid.

(Saken fortsetter under)

Må være modige

Ifølge Bloomberg vurderer nå landets regjering å begrense turismen til noen av de mest populære turiststedene. Turistminister Tordis Kolbrun Reykfjord Gylfadottir forteller i et intervju at de må passe på så de ikke blir offer for egen suksess.

– Noen områder er rett og slett ikke i stand til å legge til rette for en million besøkende hvert år, sier statsråden som samtidig oppfordrer regjeringspartnere og reiselivsnæring til å være «modige».

– Hvis vi lar flere mennesker komme inn i slike områder så mister vi det som gjør dem spesielle - unike perler i naturen som er en del av vårt image og av hva vi selger.

Statsråden oppfordrer sine regjeringspartnere og landets reiselivsnæring til å være «modige».

Les også:  Islands hemmelige naturperler

(Saken fortsetter under)

Vurder innføre ny besøksskatt

Regjeringen vurderer ulike alternativer, deriblant innføring av en ny besøksskatt for å samle inn penger til å bygge bedre infrastruktur og beskytte de naturlige severdighetene med økte midler.

En annen løsning kan være å begrense antallet turister som får tilgang til de mest sårbare områdene. Dette er noe som allerede praktiseres i ulike turistmål rundt om i verden, som for eksempel inkabyen Machu Picchu i Peru, Galápagosøyene og Yosemite nasjonalpark i California, USA.

Ifølge Lonely Planet kom det i fjor flere amerikanere til Island enn landets samlede innbyggertall på 340.000. I år er turismen ventet å øke ytterligere til solide 2,3 millioner.

Last day of winter. Finally saw Get Out. Bought a wedding dress. A+ weekend.

Et innlegg delt av sarah (@sawissinger)

Les også:

Amerikanske tilreisende invaderer Island

Islandsk politi advarer bilister mot nordlyset

Island kåret til det beste reisemålet for luksusreisende

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden