Meny

Hainan er i ferd med å bli Kinas svar på Florida

Hainan har langt finere strender enn resten av Kina. Foto: COLOURBOX
Hainan har langt finere strender enn resten av Kina. Foto: COLOURBOX
Øyprovinsen har gått fra å være en utpost for kriminelle til å bli omtalt som «Kinas Florida». Overgangen har ikke bare vært enkel.

Hainan skiller seg litt ut fra resten av Kina. Øyprovinsen har et tropisk klima, palmetrær og flotte strender. Interessen blant kinesiske pensjonister som ønsker å overvintre i Hainan har eksplodert, og øyprovinsen har derfor fått kallenavnet «Kinas Florida».

– Hjemme i Harbin kan det bli 30 minusgrader. Det er uutholdelig! Her er klimaet perfekt, sier Wang (71), som kun ønsket å oppgi fornavnet sitt til nyhetsbyrået AFP Relaxnews.

Wang og ektemannen kommer fra Heilongjiang-provinsen som grenser mot Sibir, hvor de ofte opplever ekstremkulde. I åtte år har ekteparet tilbragt vinteren i resortområdet Sanya i Hainan. 

Qi Ningxia (60) trives også godt i Sanya om vinteren:

– Her kan vi puste, og det varme været er mye bedre for helsen vår, sier Ningxia (60) til AFP.

Hun kommer fra samme provins som Wang og ektemannen. Én av grunnene til at hun tilbringer vintrene i Hainan er at hun sliter med astma, som forverres av vinterkulde.

Ningxia synes også det er veldig hyggelig å møte mange andre pensjonister fra hjemprovinsen i Sanya.

– Vi kommer garantert ikke til å kjede oss, sier hun.

Les også: Fort Lauderdale: En forandring som fryder

Innbyggertallet dobles i vintermånedene

Hver vinter reiser mellom 600.000 og 700.000 kinesiske pensjonister til Sanya. Dermed dobles innbyggertallet i øyprovinsen, ifølge Huang Cheng, sosiolog ved Sanya University.

Nesten halvparten av pensjonistene reiser fra provinsene Heilongjiang, Jilin og Liaoning, hvor vintrene kan bli veldig harde.

Migrasjonstrenden startet i 2000, da flere pensjonister i provinsene begynte å kjøpe opp leiligheter i Sanya. Siden 2000 har Sanya opplevd en økt tilstrømning ettersom ryktet om fordelaktig klima har spredd seg blant eldre kineseresom ønsker å rømme fra vinterkulden.

Antallet pensjonister i vintermånedene har også ført til en oppblomstring i tilbud rettet mot eldre.

Les også: Dette må du få med deg i Fort Lauderdale

Saken fortsetter under bildet

Kinesiske pensjonister trives godt i Hainan. Foto: AFP Relaxnews
Kinesiske pensjonister trives godt i Hainan. Foto: AFP Relaxnews

Utpost og fiskerlandsby

Tidligere var Hainan en slags kinesisk utpost, hvor kriminelle og vanærede akademikere bosatte seg. Sanya var kun en enkel fiskerlandsby.

I dag ønsker lokale turistmyndigheter å tiltrekke seg velstående kinesiske og utenlandske turister. Dermed har det blitt etablert både et Club Med Resort, havner for luksus-yachter og luksuriøse leilighetskomplekser i Sanya.

Men pensjonistene fra provinsene i nord passer ikke denne profilen. De handler på lokale markeder og foretrekker å spille kort i stedet for golf.

Mange av dem er pensjonerte stål- og kullarbeidere. En tredjedel av dem får utbetalt en månedlig pensjon på mellom 2500 og 3700 kroner, mens andre får enda mindre, ifølge Huan ved Universitetet i Sanya.

Les også: Guangzhou - Kinas økonomiske hurtigtog

Saken fortsetter under bildet

Sanya var tidligere en enkel fiskelandsby. Foto: COLOURBOX
Sanya var tidligere en enkel fiskelandsby. Foto: COLOURBOX

Skaper trøbbel for lokalbefolkningen

Tilstrømningen har ikke bare vært fordelaktig for lokalbefolkningen. Ifølge AFP Relaxnews øker prisene på matvarer drastisk i vintermånedene. I tillegg har eiendomsprisene steget merkbart.

I 2015 hadde kun 30 prosent av boligkjøpere på Hainan hjemmeadresse på øya.

Sykehusene sliter også med å takle økt etterspørsel fra aldrende trekkfugler.

– Situasjonen har utviklet seg så plutselig at vi trenger tid for at lokal infrastruktur skal kunne tilpasse seg, sier An Honglian, direktør for Yihe servicesenter.

Sanya-baserte frivillige budistiske hjelpeorganisasjoner hjelper pensjonister med alt fra rørleggerarbeid, andre praktiske problemer til helserealterte bekymringer.

En hjelpearbeider sier til AFP at han tror flommen av pensjonsiter til Hainan bare vil øke når Kinas befolkning blir eldre.

I Kina bor det mer enn 212 millioner mennesker som er over 60 år, og innen 2030 vil personer over 60 år utgjøre mer enn 25 prosent av Kinas befolkning.

Oversatt og tilrettelagt av Kathleen Buer / ABC Nyheter

Les også:

Kinesisk selskap kjøper Skyscanner for 15 milliarder

Kinas nye glasstoalett er ikke for de sjenerte

Kinas blodrøde strand

Annonse
Populært