Meny

Velkommen til Norges minste festival

Alf Edvard Masternes foran grenseskiltet til Kunes.
Alf Edvard Masternes foran grenseskiltet til Kunes.
Forvent musikk, fjellturer og fisking i sjø og elver – og ingen kø.

Ut på tur

Landing: Nærmeste flyplass: Banak lufthavn ligger i Lakselv, 1,5-timers kjøretur til Kunes. Det tar vel to timer å kjøre til Kjøllefjord, fiskeværet med anløp av Hurtigruta . Kunes ligger innerst i Laksefjorden.

Bo bra: Kunes Camping er bygdas bo-alternativ - i telt eller leie et rom med dusj. Det er også mulig å leie campingvogn og bruke badstue. Telefon: +47 95118700

Spis godt: Coop Matkroken er eneste matbutikk, den ligger ved siden av campingplassen . Mat kan lages på kjøkkenet til campingplassen. Husk at finnmarkinger er hjelpsomme og gjestfrie.

Natteliv: Muligheter for fisking både i elver, ferskvann og i havet. De fleste får både ørret og villaks. Kongekrabbe er en annen delikatesse. Kombiner dette med en fjelltur og bli kjent med bygdas 20-30 fastboende.

Mini-Guide: Fjellområdet innerst i Laksefjorden har mange store vann med ørret og røye. Disse ligger i et lett terreng med høyde opp mot 1000 meter. Kunesdagan avvikles mellom 27 juli til 30 juli med lokale artister. Flere detaljer om programmet kommer snart i King Goya.

KUNES, FINNMARK (King Goya): Mens store festivaler handler om kjente band, mer eller mindre hippe artister, høy billettpris og ofte overfylte campingplasser, dukker det stadig opp mer intime arrangement, satt i gang av en lokalbefolkning opptatt av å få mest mulig ut av små midler og med fokus på litt moro i solen. Det handler om hvor man finner slike mindre og intime festivaler. Her er en variant – med moro og utstrakt lokal profil under midnattsolen.

Sommeren lengst nord i Norge betyr vill natur, masse fisk, litt mygg og lyse dager som aldri tar slutt. Tar du turen nordover, og i tillegg ønsker et eksklusivt møte og feste med lokalbefolkningen under midnattssolen, så er Norges minste festival et alternativ som i tillegg kan minne om en sommerferie.

Fire festivaldager

Men ikke forvent at store festival-navn dukker opp på den lille scenen i festivalteltet, og mest sannsynlig vil du være i stand til å hilse personlig på alle som kommer i løpet av de fire dagene festivalen varer. Normalt er det bare 20-30 fastboende i den lille bygda Kunes, som ligger innerst i Laksefjorden, Lebesby kommune, og temmelig midt i Finnmark. Det mest sentrale med Kunes er at Fylkesvei 98 går forbi bygda. I løpet av Kunesdagan ventes opp mot 400 gjester, i så fall blir det ny rekord.

«Takk til alle som bruker å komme hit, og mange kommer tilbake år etter år. Takk til de 60 frivillige. Jeg blir glad for hver ny gjest, men festivalen kommer sikkert til å forbli liten», mener Alf Edvard Masternes. Som mange andre er han utflytter, men returnerer til Kunes tidlig hver sommer. Masternes bor i Tromsø og leder Kunesdagan som tar til torsdag 27 juli.

Les også:  The Brando – Gudfaren til alle ferieøyer

(Saken fortsetter under)

Skuespiller Mikkel Gaup ledet i fjor en workshop om samisk joik.

Levende musikk

Neste utgave av Kunesdagan vil gå over fire dager, og om ikke så lenge vil programmet være klart. Det sikre er at du kan forvente levende musikk, fjelltur og fiskekonkurranse som en av mange aktiviteter. I fjor avviklet man til og med konkurranse i kasting av melkespann. I tillegg var det workshop om joik, altså om samisk musikk, et seminar ledet av skuespiller Mikkel Gaup.

Villaks

På denne tiden av året skinner midnattssola i Finnmark, samtidig som mange forbereder et sent måltid av villaks og kongekrabbe på grillen, mest sannsynlig godt og vel etter midnatt eller midt på natten. Lokale krefter og kortreist mat er viktig også på den minste festivalen i Norge.

Les også: 

Guide til to varierte dager i Cotswold

Jazz, mat og mye moro i New Orleans

Strømstad er blitt Lille-Norge

Saken er opprinnelig publisert på King Goya

Annonse
Populært