Meny

Tusenvis av flypassasjerer rammes av streiker i Finland og Tyskland

Det finske flyselskapet Finnairs passasjerer rammes hardt av streiken i Helsingfors. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
Streiker blant bakkepersonell på flyplasser i Helsingfors og Berlin rammer flere tusen reisende fredag. Norske passasjerer merker ikke stort til streiken.

Ved Berlins hovedflyplass Tegel er 455 flygninger innstilt, mens ytterligere 204 avganger er innstilt fra Schönefeld. Årsaken er at 2.000 bakkeansatte i fagforeningen Verdi streiker i ett døgn fra fredag morgen på grunn av en konflikt om lønn.

Over 7.000 av Finnairs passasjerer må belage seg på innstilte fly som følge av en streik i det finske luftfartsforbundet IAU, som starter klokka 15 og varer i fire timer. Det er først og fremst det finske flyselskapet som er rammet av denne streiken.

Selskapet har innstilt rundt hundre flygninger, både innenriks og utenriks, men opplyser at kundene har fått tilbud om nye flyalternativ. Bakgrunnen for streiken og støtteaksjonene i Finland er en tvist om tariffavtaler.

Ekstrafly

Streiken blant bakkepersonalet i Berlin startet klokka 4 fredag morgen og blir avsluttet klokka 5 lørdag morgen.

Blant flyselskapene som berøres, er SAS, Air Berlin, Norwegian, Lufthansa og EasyJet. SAS har fem flygninger til Berlin fra Skandinavia i løpet av den perioden streiken varer.

– Det er én fra Oslo, to fra København og to fra Stockholm. Dette visste vi på forhånd, så vi kontaktet passasjerene torsdag via SMS, og vi har også lagt det ut på hjemmesiden vår. Det vi gjør nå, er å sette opp en ekstraflygning fra Oslo lørdag, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS Norge til NTB.

Den normale flygningen til Berlin går som planlagt lørdag.

– I tillegg setter vi et ekstra fly slik at vi får tatt med oss de passasjerene som vil reise. Flighten går i retur via Arlanda til Oslo slik at de får tatt med alle reisende. For å klare dette setter vi inn større fly, legger Johansen til.

Flyr til Hamburg

Norwegian har omdirigert sine fly fra Berlin fredag til Hamburg som ligger under 30 mil unna den tyske hovedstaden.

– Alle passasjerer har fått SMS om det og i tillegg fått tilbud om ombooking eller avbestilling uten omkostning om de ikke ønsker å fly til Hamburg i stedet. Vi har dessverre ingen andre alternativer siden flyplassen er helt stengt, sier presseansvarlig Charlotte Holmbergh Jacobsson i Norwegian til NTB.

Hun legger til at de ikke har merket noe til den varslede streiken i Helsingfors, men sier at Finnairs trafikk er påvirket.

Les også:

– Norwegian irriterte virkelig på seg forbrukerne i fjor

Reise
Populært