Bli med til kunaenes land i Panama

FARGERIKE: Kunaenes kvinner pynter seg gjerne med perlekjeder de tvinner ned langs leggene.
FARGERIKE: Kunaenes kvinner pynter seg gjerne med perlekjeder de tvinner ned langs leggene.

I det paradisiske øyriket på Panamas atlanterhavskyst har et tilflyttet urfolk skapt et unikt samfunn på egne premisser.

Litt om Kuna YalaKuna

  • Yala er et eget comarca (region) på Panamas østlige atlanterhavskyst, som består av nærmere 400 øyer. Øyene kalles også San Blás (navnet ble offisielt endret til Kuna Yala i 2011), og utgjør et 234 kvadratkilometer stort område (inkludert en stripe land på fastlandet) styrt av Kuna-indianerne (Kuna Yala betyr Kuna-land).
  • De oppnådde som det første urfolket i Latin-Amerika selvstyre etter en revolusjon i 1925, og regulerer selv all næringsvirksomhet – inkludert turismen – i denne delen av Panama.Hovedstaden i arkipelet er El Porvenir, som også er den største innfallsporten til øyene.
  • Kunaene er stolte, og er redd for turismens påvirkning på deres kultur. Det gir seg ulike utslag, blant annet at de tar én dollar for hvert bilde du tar av dem. Du bør også dekke deg noenlunde til når du besøker landsbyene deres. Husk at du er i deres land, og deres regler gjelder. For øvrig er kunaene svært imøtekommende for besøkende.
  • Beste besøkstid er perioden mai til ut november. Husk også å ta med kontanter, det er langt mellom minibankene i denne delen av Mellom-Amerika, og mobildekningen er svært variabel.

Turistinformasjon

www.visitpanama.com

Slik kommer du dit

Vi reiste med Jambo Tours, en reise som også kan inkludere Panama City og andre områder i Panama. Flyselskapet KLM har i tillegg forbindelser til Panama City via Amsterdam. Derifra går det fly til Ukupseni eller noen av de andre øyene i San Blás/Kuna Yala-arkipelet.

www.jambotours.no, www.klm.com

Bo bra og spis godt

Yandup-øya er ikke stor, men rommer et fint feriested en kort båtreise fra Ukupseni (10 minutter). Rommene er enkle, men fine. Du får servert tre måltider om dagen, som alle er enkle, men ofte forbausende velsmakende.

www.yandupisland.com

PANAMA (ABC Nyheter): Du vet at du er i sivilisasjonens ytterkant når flyet du skal dra med kanskje kommer, og det i ankomsthallen – som for øvrig bare har én vegg – heller ikke finnes en eneste telefon - eller flytårn, lufthavnbetjent eller sjef. Heller ikke en ordentlig vei ut hit for den del. Nå er det ikke så ille som det kan høres. Snarere tvert imot, for det tok nemlig ikke lang tid å venne seg til Kuna-folkets noe relative forhold til tid og rom. Og skal du se disse idylliske øyene litt på avstand finnes det ikke en bedre måte å gjøre det på enn i et småfly som ved avgang nesten berører palmetoppene.

Les også: På denne paradisøya er det totalforbudt å gå i land

Kokospenger

Kunaene på øyene som tidligere het San Blás skal angivelig ha innvandret til de østlige deler av Panama for rundt 200 år siden. Ingen vet helt sikkert, men ifølge folkets egen historie, muntlig gjenfortalt over generasjoner, ble de fordrevet til nordkysten av Panama på slutten av 1500-tallet.

– De kom etter oss med giftpiler, sier Domicio Grimaldo (52), og gjengir dermed historien om hvordan folket hans angivelig ble presset vestover fra Columbia av fiendtlig innstilte naboer. Det hersker tvil om akkurat den delen av fortellingen, også fordi det i hovedsak var pirater som regjerte i disse traktene helt til slutten av 1700-tallet. Noen spanjoler fant også veien hit, og en og annen eventyrer.

Det skulle vært mer enn nok til å holde inntrengere på avstand, men piratene forsvant, og kunaene overtok. Her har de frem til i dag levd temmelig uforstyrret, noe de – som Domicio mykt insisterer på – har tenkt å fortsette med.

– Store mengder fisk, hummer, krabbe og blekksprut, svarer han på spørsmålet mitt om hvorfor man fant på å slå seg ned ute på disse øde øyene, borte fra fastlandet og sivilisasjonen. De var jo tross alt opprinnelig jegere i regnskogen.

– Og kokosnøtter, gliser mannen, som har syv barn og to barnebarn å holde styr på, og som når han ikke driver med jordbruk eller fisker – som de fleste andre i landsbyen Ukupseni (også kalt Playón Chico) – driver med turisme.

Det er ikke mange årene siden kokosnøtter var kunaenes eneste «myntenhet». I gode år ble det høstet mer enn 30 millioner av dem på øyene. De ble i hovedsak byttet mot alt fra klær, kaffe, ris, solbriller, melk, batterier og andre nødvendigheter.

Bytteøkonomien har tjent dem vel helt frem til i dag, men den moderne tid kryper sakte, men sikkert innpå. At vi befinner oss her står som et symbol på den nye tid, og andre betalingsmidler.

Besøkende utenfra er blitt en stadig viktigere inntektskilde, og flyet som har fraktet oss ut hit hadde knapt plass til håndbagasjen. Penger har likevel ikke forandret nevneverdig på kunaenes kultur, og i Ukupsenis eneste ordentlige kai ligger en større fraktebåt fra Columbia og laster inn kokosnøtter, mens det bæres brett på brett med øl inn på land. Vekslingskursen mellom øl og kokosnøtter er jeg dog usikker på.

– Det er noe høvdingene bestemmer, er Domicios diplomatiske svar. Selv rører han knapt alkohol.

Les også: Meteora er grekernes vanvittige klosterfjell

Saken fortsetter under bildet

BARNELEK: Det er skolefri, og barna i Kuna Yala nyter dagene ute på øyene. Foto: Bjørn Moholdt
BARNELEK: Det er skolefri, og barna i Kuna Yala nyter dagene ute på øyene. Foto: Bjørn Moholdt

I paradiset

Indianernes dagligliv er interessant nok, men det er øyparadiset og strendene der de fleste kommer ut hit for å oppleve. I Kuna Yala, det 226 km brede beltet av øyer fra øst til vest langs Panamas atlanterhavskyst, er det ifølge kunaene én øy for hver dag i året, de fleste med gylne strender og knapt rørt av mennesker.

Når Blanco (33) tar oss med ut til en av øyene et par sjømil vest for Yandup (griseøya) der vi bor, er det som å seile rett inn i et postkort. Vannet er krystallklart mot den hvite skjellsanden som av og til kjæler kjølen under båten, og på stranden vi etter hvert sikter oss inn mot leker små barn ubekymret i vannkanten som om det hele var iscenesatt.

De små er på en liten utflukt med sine foreldre får vi etter hvert vite, og barnelatteren legger seg som et lydspor oppå suset over palmene og havets søvdyssende pulsslag inn over stranden.

– Det er sommerferie, sier Blanco når jeg hinter om at de kanskje burde vært på skolen, at paradiset bør vente. Like bortenfor driver mor og far med en innvendig vask av den slanke båten deres som har fraktet familien ut i havgapet, og vi ankrer opp like ved. Kunaene er avhengige av sine båter, både for å kunne nå ut til øyene og å skaffe mat.

Cayucoen, deres tradisjonelle kano, er uthult fra en trestamme, men over større farvann som det vi har krysset nå – og med flere passasjerer – bruker de større og mer moderne båter. Ute på havet står flere fiskere oppreist i cayukene sine og drar opp garn. Solen over oss er intens, men den svake brisen gjør det høyst levelig på stranden. I tillegg har Blanco klatret opp i et av palmetrærne og hentet ned noen kokosnøtter. De vinner klart over kjølebagen proppet med europeisk øl.

Les også: Landene som ikke lenger eksisterer

TRANSPORT: Kuna-indianernes kanoer er enkle skrog, hugget ut av tømmer som de finner inne på fastlandet (i bakgrunnen). Det er relativt kort avstand fra fastlandet ut til øyene.
TRANSPORT: Kuna-indianernes kanoer er enkle skrog, hugget ut av tømmer som de finner inne på fastlandet (i bakgrunnen). Det er relativt kort avstand fra fastlandet ut til øyene.

Sosiale vesener

Kuna-indianerne har vært i kontakt med europeere helt siden Columbus i 1502 seilte i disse farvannene. Det faktum har i forbausende liten grad påvirket deres tradisjoner og levesett.

Faktisk var kunaene den første urbefolkningen i Latin-Amerika som oppnådde fullt selvstyre, og i dag regjerer de bokstavelig talt over Kuna Yala uten særlig innblanding fra myndighetene. Domicio og Blanco bestemmer med andre ord over seg selv, men klantilhørigheten er sentral, og familiebåndene sterke.

Den indre justisen reguleres gjennom et innfløkt system der lokale høvdinger styrer forretningene, og regjerer innenfor et politisk system uavhengig av Panamas parlament. Kunaene er samtidig naturmennesker, som anser at menneske og natur har samme opphav. Det er med andre ord naturlovene som til slutt bestemmer over deres dagligliv, fra krybbe til grav.

– Lykken er mine syv barn, at jeg våkner hver dag og er en del av kunasamfunnet, forklarer Domicio dagen etter. Da slapper han av i en hengekøye mens vi trasker rundt på en annen av øyene lengere ut i havgapet.

Bare rundt 50 av øyene i Kuna Yala er bebodd, de resterende er overlatt til kokosnøttpalmer, havskilpadder og iguanaer.

– Vi er nok utpreget sosiale, og trives ikke alene ute på øyene, forklarer Blanco når jeg stiller det åpenbare spørsmål om hvorfor så mange har valgt å klemme seg sammen i Ukupseni. Uansett hvor du krysser den lille øya tar turen i underkant av ti minutter, og her klemmer mer enn 3000 mennesker seg sammen i primitive hus i tre eller enkle murhus. Samtidig er øya bundet sammen med en 200 meter lang gangvei til fastlandet og flyplassen, men der er det bare skolen, en liten misjonsstasjon og gårdsbruk å finne. Folket foretrekker å bo omtrent oppå hverandre på den lille øya.

– En store, lykkelig familie, sier Blanco og ler. Han skjønner at vi ikke skjønner, og gir opp å utdype nærmere. Noen ganger er tingene bare som de er.

Les også: Topp 10: Her er landene med de tryggeste veiene

Sterk vilje

Fra hengekøya kommer det noen lettere filosofiske betraktninger fra Domicio, om livet på øyene, og turistenes ankomst. Ingen andre enn kunaene kan eie land her, alle ferieanlegg i Kuna Yala eies og drives av indianere. Det samme gjør all virksomhet knyttet til turisme.

Slik håper kunaene å holde på paradiset i noen år til.

– I Panama City handler alt om penger, mener Domicio, og går til kjernen av det han mener det innebærer å være kuna.– Det er så dyrt der – husleie, elektrisitet, bil og parkering. Det tar aldri slutt. Her er alt gratis, kanskje betaler jeg noe for maten, det er alt.

Et godt liv, et trygt liv, nesten hvisker han.

– Jeg vil aldri dra til Panama City. Men Domicio innser at noen av barna etter hvert reiser dit, om ikke annet for å gå på skole.

– Livet er bedre her, på alle vis, jeg håper de kommer tilbake om de drar, sier Domicio og det får et noe sørgmodig drag over det vakre, meislete ansiktet. Samtidig gir han uttrykk for en utfordring for de små samfunnene ute på øyene.

Barna utgjør 60 prosent av befolkningen, og mange av dem går ikke en gang på skolen, fordi foreldrene heller vil ha dem i arbeid eller er redd for at de skal dra. Samhørigheten er sterk, og barna gjør ofte som foreldrene vil.

Senere på dagen er vi vitne til en basketballtrening på Ukupsenis ruglete, asfalterte idrettsplass ved havna. De unge guttene er forbausende atletiske og raske på foten, teknisk dyktige og utholdende i den intense varmen. Basket er mennenes ”nasjonalsport”, til tross for at folkegruppens gjennomsnittshøyde er nest lavest i verden.

– Det er ikke høyden, men vilje det handler om under kurven, gliser Blanco og flekser musklene som for å understreke kunaenes egenrådige styrke. Med vilje og kløkt har de skapt sitt paradis i sivilisasjonens ytterkant. Vi som kommer dit må følge deres regler. Det er herlig befriende, flyturen inkludert.

Les også:

«Solens fødeplass» er full av froskelik

Mange Portugisisk krigsskip observert på Gran Canaria


Visste du at

……Kuna-indianerne har den høyeste tetthet av albinoer (1 av 100) i verden?

Visste du at
……kunaene opprinnelig var jegere, og lærte seg å fiske først etter at de emigrerte til Panama?

Visste du at
……det er totalt er ca. 70 000 Kuna-indianere i Panama? Rundt 32 00 av disse bor på øyene. 8 000 bor i tillegg langs kyststripen vis a vis.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:10 Bilbrann i Oslo02:27 Høyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27 VG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53 Fotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29 Polfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09 Ericsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46 Elon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker00:24 Pilene peker nedover for Ap23:53 Lie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40 Trump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33 Politiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07 Listhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40 Pearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23 Mann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10 Christiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07 Kilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05 Drapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09 Aktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07 Hvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57 Lørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27 Mann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19 Forsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09 Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 Saudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris
Siste nytt
03:10NorgeBilbrann i Oslo02:27VerdenHøyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27NorgeVG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53NorgeFotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29NorgePolfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09VerdenEricsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46VerdenElon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker00:24NorgePilene peker nedover for Ap23:53SportLie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40VerdenTrump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33NorgePolitiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07PolitikkListhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40SportPearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23NorgeMann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10SportChristiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07SportKilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05NorgeDrapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09VerdenAktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07SportHvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57NorgeLørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19VerdenForsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09VerdenGreta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenSaudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37Helse og livsstilVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23PolitikkBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23KulturFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris
Populært