Meny

«Bli ny»-ferie

Å vandre er en eldgammel meditasjons- og botsøvelse. Mange, også ikke-religiøse, går pilegrimsleden gjennom Nord-Spania til den hellige byen Santiago de Compostela. FOTO: SPANIAS TURISTKONTOR
Å vandre er en eldgammel meditasjons- og botsøvelse. Mange, også ikke-religiøse, går pilegrimsleden gjennom Nord-Spania til den hellige byen Santiago de Compostela. FOTO: SPANIAS TURISTKONTOR

Her er seks reiser du kan komme hjem fra med et litt annet syn på tilværelsen.

Noen ganger trenger man en time out. Der du kan få ladet batteriene skikkelig, tenkt gjennom livet og kanskje bli motivert til å endre retning og dårlige vaner.

1. Yoga retreat i India

Yoga er blitt en del av hverdagslivet også for mange nordmenn. For å fordype deg i kunsten, er det ypperlig å reise til yogaens hjemland, India, der det finnes hundrevis av ashramer, yogaskoler og -sentre som tilbyr opphold over kortere eller lengre tid, både for nybegynnere og erfarne. Mange tilbringer flere uker eller måneder her, for å få et skikkelig avbrekk fra alt. Husk imidlertid at yoga i India ofte handler om mer enn bare den fysiske utøvelsen som vi ofte fokuserer mer på her i vesten – i India er det også ofte mer fokus på pust, mantrasynging, renselse, meditasjon og det åndelige aspektet. Noen skoler har strenge regler for bruk av digitale duppeditter, kost og sosial omgang, andre er langt mer «vestlige» og liberale. Tenk nøye gjennom hva som passer for deg før du bestiller et opphold. Den britiske avisen The Guardian anbefaler Goas Purple Valley som et bra alternativ for nybegynnere, med noen av verdens beste ashtanga-lærere, WiFi, detoxjuice, svømmebasseng og en avslappet, moderne, vestlig stil ( www.yogagoa.com ). For en litt mer autentisk opplevelse, men med moderne komfort i nye hus, kan du for eksempel prøve deg på Phool Chatti Ashram i Rishikesh, pittoresk beliggende ved foten av Himalaya og ved Ganges nord i landet, kurs for både nybegynnere og viderekomne ( www.phoolchattiyoga.com). Begge har ukesopphold til rundt 7.000 kr.

2. Ayurveda på Sri Lanka

Den tusenårsgamle indiske behandlingsformen ayurveda står fortsatt meget sterkt på Sri Lanka (det er også mange gode tilbydere av dette spesielt i Kerala-området i det sørlige India). Den baserer seg på naturmedisinsk behandling med aromatiske oljer og naturlige ekstrakter, massasje og fokus på persontilpasset, vegetarisk kosthold. Ayurvedatilbudet på øya er stort, men de fleste rene aruyrvedaresortene ligger på sørvestkysten. De fleste større luksushoteller tilbyr dessuten også ayurvedabehandlinger på eget spa. Du kan velge mellom alt fra avslapnings- og velværepakker til mer helseorienterte opphold med legekonsultasjoner og et strengere diettregime. Et av de aller beste stedene er økoturisme-himmelen Ulpotha, som tilbyr to ukers opphold til 2940 dollar, alt inkludert, også to yogaklasser daglig ( www.ulpotha.com ). Barberyn Reef Ayurveda Resort er et annet godt alternativ i Beruwala, fra 155 euro per døgn, inkl. fullpensjon og behandlinger ( www.barberynresorts.com).

Her finner du flere tilbud: www.spadreams.com/ayurveda/ayurveda-in-sri-lanka

Les også: Stor strandguide til Sri Lanka

Ayurveda er en eldgammel naturmedisinsk behandlingsform som er utbredt i Inida og på Sri Lanka Foto: COLOURBOX
Ayurveda er en eldgammel naturmedisinsk behandlingsform som er utbredt i Inida og på Sri Lanka Foto: COLOURBOX

3. Meditasjonsferie i Thailand

Mange ønsker å komme bort fra alt i en periode, rense, tanker, sinn og kropp. Og å lære teknikker for å få din indre gnålefant til å holde munn, i alle fall en liten, hellig stund. Da kan et opphold i et buddhistisk kloster i Thailand være det rette. Buddhismen er ikke egentlig en religion, men en filosofi som tar for seg mange av utfordringene vi alle møter i livet. Meditasjon og stillhet er en viktig del av en buddhistisk retreat, og tempelvariantene er nok for de litt mer seriøse. Her er det ofte ganske strenge leveregler man må følge. Det er to hovedvarianter av buddhistisk meditasjon, smatha – som fokuserer på ro og konsentrasjon, og vipassana – som fokuserer på innsikt og mindfulness, eller «oppmerksomt nærvær». Oppholdene og klassene i templene er som oftest «gratis», men en donasjon er forventet. Det finnes hundrevis av templer, der man kan delta på alt fra daglige meditasjonsklasser til lengre opphold der du bor og lever i tempelområdet. Det beste for en nybegynner er å starte i et tempel som tilbyr vestlige instruksjon på engelsk. Wat Suan Mokkh tilbyr for eksempel et ti dagers retreat i stillhet i et skogkloster i det nordlige Bangkok (www.suanmokkh-idh.org ). Nær Chiang Mai i nord er Wat Rampoeng et annet alternativ, minimum ti dagers opphold. ( www.watrampoeng.net/watrampoeng).

Ellers er det mange meditasjonssentre landet rundt som tilbyr en mer vestlig tilnærming til buddhistisk meditasjonsteknikker, og tilbyr «retreats» av ulik lengde og med ulikt innhold, ofte i kombinasjon med yoga.

Her finner du flere alternativer: www.sawadee.com/thailand/meditation/

Les også: Første reise til Thailand

Lær deg buddhistisk meditasjon i Thailand. FOTO: CHRISTINE BAGLO
Lær deg buddhistisk meditasjon i Thailand. FOTO: CHRISTINE BAGLO


4. Gå i kloster

Mange kristne klostre er også åpne for alle mennesker som ønsker å trekke seg litt tilbake for en periode – eller bare ønsker rolig og hyggelig overnatting til en ofte svært hyggelig penge. Det lille, svenske reiseselskapet Klosterresor ( www.kosterresor.se ) har spesialisert seg på denne type reiser og retreats gjennom mange år, og har et bredt tilbud av klosteropphold i Italia, Frankrike, Spania og Storbritannia. Oppholdet kan være i alt fra elegante, palassaktige etablissementer med full service til spartanske klostre som kan ha et mer meditativt preg. Enkelte steder kan du, om ønskelig, også delta aktivt i klosterarbeidet og messer. Noen få kan ha ordensregler. De fleste av stedene er imidlertid mer som et «vanlig» overnattingssted eller vandrerhjem. På nettstedet www.monasterystays.com finner du også tilbud om hundrevis av klostre du kan overnatte på i Italia, og på www.goodnightandgodbless.com kan du finne informasjon om klosteropphold i hele Europa, USA og Australia.

Saken fortsetter under bildet

Du trenger ikke være kristen for å finne roen i et kloster, som her på Montserrat i Spania. FOTO: CHIRSTINE BAGLO
Du trenger ikke være kristen for å finne roen i et kloster, som her på Montserrat i Spania. FOTO: CHIRSTINE BAGLO

Les også: Toppen av hellighet

5. Pilegrimsvandring

Å vandre er kanskje nordmenns mest brukte «meditasjonsform». Og du trenger ikke være kristen for å gå på leting etter sjelefred og en form for spirituell ro, ved å følge en av de mange pilegrimsledene som finnes rundt omkring i Europa.

Et alternativ er den kjente pilegrimsleden El Camino de Santiago, fra Le Puy i Frankrike til Santiago de Compostela i Nord-Spania, en tur som hvert år gås av flere hundre tusen mennesker. Å gå hele leden tar rundt elleve uker, men de fleste nøyer seg med å ta de siste etappene gjennom ulike deler av Nord-Spania. Det finnes en rekke reiseselskaper som tilbyr ferdigpakkede pilegrimsturer både for individuelle og grupper, om du ikke vil planlegge og gjøre alt på egen hånd. Oliven Reiser har for eksempel ferdigpakkede individuelle sykkelturer (www.olivenreiser.no), og Merlot Reiser har vandrepakker (www.merlot.no). Ellers er det enkelt å gå på egen hånd, losjitilbudet er stort og godt. Finn tips på nettsteder som www.caminoadventures.com eller www.caminosantiagodecompostela.com. April, mai, juni og september regnes som de beste månedene for å gå turen.

Her hjemme er det pilegrimsledene som går fra ulike utgangspunkt rundt i landet og til Nidaros i Trondheim, som er de mest kjente. På nettstedet www.pilegrimsleden.no finner du en meget god turplanlegger med kart, turbeskrivelser, forslag til forberedelser og overnattingsalternativer. Mange steder tilbyr dessuten rimelig ly og mat for pilegrimsvandrere. Gudbrandsdalsleden fra Oslo til Trondheim, som var hovedleden mellom byene i gamle dager, er den lengste og mest kjente, og skal kunne gjennomføres på en drøy måned. Du kan også være med på forhåndsorganiserte vandringer.

Begge de omtalte ledene er i utgangspunktet svært lange, men det er også «lov» å bare gå deler av turen, eller å ta dem i forskjellige etapper. Flere tips til pilegrimsvandringer finner du på www.pilegrim.no.

Les også: Ferie hos fjellfolket i Vietnam

6. Livsstilsendringer

En rekke norske reiseselskaper tilbyr reiser som har som formål at du skal endre vaner og helsetilstand. Det bugner av yoga-, mindfulness- og treningsturer i inn- og utland. Her er et knippe tilbud:

Jomfrureiser tilbyr blant annet en yoga og mindfulnessreise til byen Viareggio i Toscana, eller til Kroatia, med coach og instruktør Mette Slinning. De har også en yoga- og helsereise til den kinesiskinspirerte tempelet Yangtorp Sanctuary, en liten bit av Kina i svenske Skåne (!), i tillegg til yogaturer til blant annet Spania, Marokko, Vietnam og Sverige. Du kan også lære pilates eller pusteteknikk i Italia, eller dra på en «virgin detox»-reise til Sverige med råkost og helsefokus. Eller lære litt om alt på en «zen»-reise til Algarve i Portugal.

Havfruereiser har tilbud om yogaferie i Hellas. Og med Apollo kan du trene pilates og garuda på Kreta i august. Også Turistforeningen har tilbud om yoga, pilates og mindfulness i den norske fjellheimen.

Mange yogasentre har også tilbud om yogaturer i Norge og Europa, for eksempel www.yogasenteret.com.

Les også: Norges beste hotellfrokost

Saken er først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:07 Hissig ordskifte om fødselstilbud på folkemøte i Lofoten21:56 FN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28 Kvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10 VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59 Sør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45 Hjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36 Italias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28 Rettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24 Siv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15 Ny måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12 Orkla tilbakekaller kyllingrett20:08 Pentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07 Valg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02 Verdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05 Fem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33 Mann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27 Fire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23 Macron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36 Norges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50 Utrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46 – Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02 Sjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01 Innfører rabattkort for personreiser på ferger15:32 Død person funnet i bekk – stort område sperret av15:24 Nordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08 Håper på snarlig bompengeløsning14:18 Enova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14 Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55 300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54 VIF-profil ute med brudd i armen13:46 Beskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44 Tyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15 Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15 Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10 Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42 Italiensk mafiatopp pågrepet12:22 72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21 Brann på elvebåt i St. Petersburg12:17 Irans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49 Kosovos nasjonalforsamling oppløst11:49 Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29 Kallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26 Trailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10 Vil øke fartsgrensene på flere veier10:36 Blindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14 VAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13 Tause om mulige nye bommøter09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 IS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 – Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen
Siste nytt
22:07Helse og livsstilHissig ordskifte om fødselstilbud på folkemøte i Lofoten21:56VerdenFN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28Helse og livsstilKvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10KulturVG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59VerdenSør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45NorgeHjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36VerdenItalias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28NorgeRettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24PolitikkSiv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15PolitikkNy måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12Mat og drikkeOrkla tilbakekaller kyllingrett20:08VerdenPentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07PolitikkValg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02SportVerdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05VerdenFem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33NorgeMann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27NorgeFire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23PolitikkMacron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36SportNorges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50VerdenUtrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46Verden– Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02Helse og livsstilSjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01ReiseInnfører rabattkort for personreiser på ferger15:32NorgeDød person funnet i bekk – stort område sperret av15:24VerdenNordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08PolitikkHåper på snarlig bompengeløsning14:18NæringslivEnova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14VerdenTrump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55Helse og livsstil300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54SportVIF-profil ute med brudd i armen13:46VerdenBeskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44VerdenTyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15VerdenSvenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15NorgeReligiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10MotorHer får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42VerdenItaliensk mafiatopp pågrepet12:22Norge72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21VerdenBrann på elvebåt i St. Petersburg12:17PolitikkIrans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49PolitikkKosovos nasjonalforsamling oppløst11:49VerdenIndonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29PolitikkKallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26MotorTrailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10MotorVil øke fartsgrensene på flere veier10:36Helse og livsstilBlindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14SportVAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13PolitikkTause om mulige nye bommøter09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenIS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55PolitikkTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35Politikk– Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47Helse og livsstilNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58Helse og livsstilAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56ReiseFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20ReiseFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01Helse og livsstilWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41PengerTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42PolitikkKan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36PolitikkVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen
Populært