«Bli ny»-ferie

Å vandre er en eldgammel meditasjons- og botsøvelse. Mange, også ikke-religiøse, går pilegrimsleden gjennom Nord-Spania til den hellige byen Santiago de Compostela. FOTO: SPANIAS TURISTKONTOR
Å vandre er en eldgammel meditasjons- og botsøvelse. Mange, også ikke-religiøse, går pilegrimsleden gjennom Nord-Spania til den hellige byen Santiago de Compostela. FOTO: SPANIAS TURISTKONTOR

Her er seks reiser du kan komme hjem fra med et litt annet syn på tilværelsen.

Noen ganger trenger man en time out. Der du kan få ladet batteriene skikkelig, tenkt gjennom livet og kanskje bli motivert til å endre retning og dårlige vaner.

1. Yoga retreat i India

Yoga er blitt en del av hverdagslivet også for mange nordmenn. For å fordype deg i kunsten, er det ypperlig å reise til yogaens hjemland, India, der det finnes hundrevis av ashramer, yogaskoler og -sentre som tilbyr opphold over kortere eller lengre tid, både for nybegynnere og erfarne. Mange tilbringer flere uker eller måneder her, for å få et skikkelig avbrekk fra alt. Husk imidlertid at yoga i India ofte handler om mer enn bare den fysiske utøvelsen som vi ofte fokuserer mer på her i vesten – i India er det også ofte mer fokus på pust, mantrasynging, renselse, meditasjon og det åndelige aspektet. Noen skoler har strenge regler for bruk av digitale duppeditter, kost og sosial omgang, andre er langt mer «vestlige» og liberale. Tenk nøye gjennom hva som passer for deg før du bestiller et opphold. Den britiske avisen The Guardian anbefaler Goas Purple Valley som et bra alternativ for nybegynnere, med noen av verdens beste ashtanga-lærere, WiFi, detoxjuice, svømmebasseng og en avslappet, moderne, vestlig stil ( www.yogagoa.com ). For en litt mer autentisk opplevelse, men med moderne komfort i nye hus, kan du for eksempel prøve deg på Phool Chatti Ashram i Rishikesh, pittoresk beliggende ved foten av Himalaya og ved Ganges nord i landet, kurs for både nybegynnere og viderekomne ( www.phoolchattiyoga.com). Begge har ukesopphold til rundt 7.000 kr.

2. Ayurveda på Sri Lanka

Den tusenårsgamle indiske behandlingsformen ayurveda står fortsatt meget sterkt på Sri Lanka (det er også mange gode tilbydere av dette spesielt i Kerala-området i det sørlige India). Den baserer seg på naturmedisinsk behandling med aromatiske oljer og naturlige ekstrakter, massasje og fokus på persontilpasset, vegetarisk kosthold. Ayurvedatilbudet på øya er stort, men de fleste rene aruyrvedaresortene ligger på sørvestkysten. De fleste større luksushoteller tilbyr dessuten også ayurvedabehandlinger på eget spa. Du kan velge mellom alt fra avslapnings- og velværepakker til mer helseorienterte opphold med legekonsultasjoner og et strengere diettregime. Et av de aller beste stedene er økoturisme-himmelen Ulpotha, som tilbyr to ukers opphold til 2940 dollar, alt inkludert, også to yogaklasser daglig ( www.ulpotha.com ). Barberyn Reef Ayurveda Resort er et annet godt alternativ i Beruwala, fra 155 euro per døgn, inkl. fullpensjon og behandlinger ( www.barberynresorts.com).

Her finner du flere tilbud: www.spadreams.com/ayurveda/ayurveda-in-sri-lanka

Les også: Stor strandguide til Sri Lanka

Ayurveda er en eldgammel naturmedisinsk behandlingsform som er utbredt i Inida og på Sri Lanka Foto: COLOURBOX
Ayurveda er en eldgammel naturmedisinsk behandlingsform som er utbredt i Inida og på Sri Lanka Foto: COLOURBOX

3. Meditasjonsferie i Thailand

Mange ønsker å komme bort fra alt i en periode, rense, tanker, sinn og kropp. Og å lære teknikker for å få din indre gnålefant til å holde munn, i alle fall en liten, hellig stund. Da kan et opphold i et buddhistisk kloster i Thailand være det rette. Buddhismen er ikke egentlig en religion, men en filosofi som tar for seg mange av utfordringene vi alle møter i livet. Meditasjon og stillhet er en viktig del av en buddhistisk retreat, og tempelvariantene er nok for de litt mer seriøse. Her er det ofte ganske strenge leveregler man må følge. Det er to hovedvarianter av buddhistisk meditasjon, smatha – som fokuserer på ro og konsentrasjon, og vipassana – som fokuserer på innsikt og mindfulness, eller «oppmerksomt nærvær». Oppholdene og klassene i templene er som oftest «gratis», men en donasjon er forventet. Det finnes hundrevis av templer, der man kan delta på alt fra daglige meditasjonsklasser til lengre opphold der du bor og lever i tempelområdet. Det beste for en nybegynner er å starte i et tempel som tilbyr vestlige instruksjon på engelsk. Wat Suan Mokkh tilbyr for eksempel et ti dagers retreat i stillhet i et skogkloster i det nordlige Bangkok (www.suanmokkh-idh.org ). Nær Chiang Mai i nord er Wat Rampoeng et annet alternativ, minimum ti dagers opphold. ( www.watrampoeng.net/watrampoeng).

Ellers er det mange meditasjonssentre landet rundt som tilbyr en mer vestlig tilnærming til buddhistisk meditasjonsteknikker, og tilbyr «retreats» av ulik lengde og med ulikt innhold, ofte i kombinasjon med yoga.

Her finner du flere alternativer: www.sawadee.com/thailand/meditation/

Les også: Første reise til Thailand

Lær deg buddhistisk meditasjon i Thailand. FOTO: CHRISTINE BAGLO
Lær deg buddhistisk meditasjon i Thailand. FOTO: CHRISTINE BAGLO


4. Gå i kloster

Mange kristne klostre er også åpne for alle mennesker som ønsker å trekke seg litt tilbake for en periode – eller bare ønsker rolig og hyggelig overnatting til en ofte svært hyggelig penge. Det lille, svenske reiseselskapet Klosterresor ( www.kosterresor.se ) har spesialisert seg på denne type reiser og retreats gjennom mange år, og har et bredt tilbud av klosteropphold i Italia, Frankrike, Spania og Storbritannia. Oppholdet kan være i alt fra elegante, palassaktige etablissementer med full service til spartanske klostre som kan ha et mer meditativt preg. Enkelte steder kan du, om ønskelig, også delta aktivt i klosterarbeidet og messer. Noen få kan ha ordensregler. De fleste av stedene er imidlertid mer som et «vanlig» overnattingssted eller vandrerhjem. På nettstedet www.monasterystays.com finner du også tilbud om hundrevis av klostre du kan overnatte på i Italia, og på www.goodnightandgodbless.com kan du finne informasjon om klosteropphold i hele Europa, USA og Australia.

Saken fortsetter under bildet

Du trenger ikke være kristen for å finne roen i et kloster, som her på Montserrat i Spania. FOTO: CHIRSTINE BAGLO
Du trenger ikke være kristen for å finne roen i et kloster, som her på Montserrat i Spania. FOTO: CHIRSTINE BAGLO

Les også: Toppen av hellighet

5. Pilegrimsvandring

Å vandre er kanskje nordmenns mest brukte «meditasjonsform». Og du trenger ikke være kristen for å gå på leting etter sjelefred og en form for spirituell ro, ved å følge en av de mange pilegrimsledene som finnes rundt omkring i Europa.

Et alternativ er den kjente pilegrimsleden El Camino de Santiago, fra Le Puy i Frankrike til Santiago de Compostela i Nord-Spania, en tur som hvert år gås av flere hundre tusen mennesker. Å gå hele leden tar rundt elleve uker, men de fleste nøyer seg med å ta de siste etappene gjennom ulike deler av Nord-Spania. Det finnes en rekke reiseselskaper som tilbyr ferdigpakkede pilegrimsturer både for individuelle og grupper, om du ikke vil planlegge og gjøre alt på egen hånd. Oliven Reiser har for eksempel ferdigpakkede individuelle sykkelturer (www.olivenreiser.no), og Merlot Reiser har vandrepakker (www.merlot.no). Ellers er det enkelt å gå på egen hånd, losjitilbudet er stort og godt. Finn tips på nettsteder som www.caminoadventures.com eller www.caminosantiagodecompostela.com. April, mai, juni og september regnes som de beste månedene for å gå turen.

Her hjemme er det pilegrimsledene som går fra ulike utgangspunkt rundt i landet og til Nidaros i Trondheim, som er de mest kjente. På nettstedet www.pilegrimsleden.no finner du en meget god turplanlegger med kart, turbeskrivelser, forslag til forberedelser og overnattingsalternativer. Mange steder tilbyr dessuten rimelig ly og mat for pilegrimsvandrere. Gudbrandsdalsleden fra Oslo til Trondheim, som var hovedleden mellom byene i gamle dager, er den lengste og mest kjente, og skal kunne gjennomføres på en drøy måned. Du kan også være med på forhåndsorganiserte vandringer.

Begge de omtalte ledene er i utgangspunktet svært lange, men det er også «lov» å bare gå deler av turen, eller å ta dem i forskjellige etapper. Flere tips til pilegrimsvandringer finner du på www.pilegrim.no.

Les også: Ferie hos fjellfolket i Vietnam

6. Livsstilsendringer

En rekke norske reiseselskaper tilbyr reiser som har som formål at du skal endre vaner og helsetilstand. Det bugner av yoga-, mindfulness- og treningsturer i inn- og utland. Her er et knippe tilbud:

Jomfrureiser tilbyr blant annet en yoga og mindfulnessreise til byen Viareggio i Toscana, eller til Kroatia, med coach og instruktør Mette Slinning. De har også en yoga- og helsereise til den kinesiskinspirerte tempelet Yangtorp Sanctuary, en liten bit av Kina i svenske Skåne (!), i tillegg til yogaturer til blant annet Spania, Marokko, Vietnam og Sverige. Du kan også lære pilates eller pusteteknikk i Italia, eller dra på en «virgin detox»-reise til Sverige med råkost og helsefokus. Eller lære litt om alt på en «zen»-reise til Algarve i Portugal.

Havfruereiser har tilbud om yogaferie i Hellas. Og med Apollo kan du trene pilates og garuda på Kreta i august. Også Turistforeningen har tilbud om yoga, pilates og mindfulness i den norske fjellheimen.

Mange yogasentre har også tilbud om yogaturer i Norge og Europa, for eksempel www.yogasenteret.com.

Les også: Norges beste hotellfrokost

Saken er først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:50 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA01:16 Kvinne alvorlig skadd i trafikkulykke i Svolvær00:37 Politiet: Mannen trolig ikke et tilfeldig offer00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Politivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56 Melania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37 Algerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31 Mann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16 Trumps advokat på tur til Ukraina11:09 Zlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04 Nortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03 New Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01 Fransk storstreik utvides09:24 Japan la fram økonomisk redningspakke09:23 Stabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53 SAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53 Nordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52 Over 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27 Utslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17 Bil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15 Mourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11 Forsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11 Russland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08 Flere fjelloverganger stengt06:30 Nær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24 To døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11 Frankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00 FN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00 Drømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57 Huawei saksøker USA igjen05:53 Tidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Trettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04 Skitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03 Marineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00 Frp ypper til oljestrid med Høyre04:52 Presidentvalget i Bolivia var manipulert03:39 40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18 Full meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12 Taus veidirektør vil først snakke i januar02:39 Stavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13 Hevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59 Skredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18 58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07 De rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15 En person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04 Telenor gransker svindel i pakistansk bank23:54 Mané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53 Dropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47 Abraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45 Fire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44 Åtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30 Rashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40 Mann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14 Norsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00 Stor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58 Mann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44 200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33 Kolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på
Siste nytt
01:50VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23VerdenBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA01:16NorgeKvinne alvorlig skadd i trafikkulykke i Svolvær00:37NorgePolitiet: Mannen trolig ikke et tilfeldig offer00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23VerdenFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenPolitivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14NorgeKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56VerdenMelania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37PengerAlgerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31NorgeMann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16VerdenTrumps advokat på tur til Ukraina11:09SportZlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04PengerNortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03VerdenNew Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01PengerFransk storstreik utvides09:24PengerJapan la fram økonomisk redningspakke09:23Helse og livsstilStabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53PengerSAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53Helse og livsstilNordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52PengerOver 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27NorgeUtslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17NorgeBil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15SportMourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11NorgeForsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11NorgeRussland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08NorgeFlere fjelloverganger stengt06:30PengerNær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24VerdenTo døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11VerdenFrankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00VerdenFN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00SportDrømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57VerdenHuawei saksøker USA igjen05:53PengerTidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30KulturTrettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04VerdenSkitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03VerdenMarineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00NorgeFrp ypper til oljestrid med Høyre04:52PolitikkPresidentvalget i Bolivia var manipulert03:39Verden40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18Helse og livsstilFull meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12NorgeTaus veidirektør vil først snakke i januar02:39NorgeStavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13VerdenHevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59NorgeSkredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18Verden58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07NorgeDe rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04PengerTelenor gransker svindel i pakistansk bank23:54SportMané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53KulturDropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47SportAbraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45NorgeFire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44VerdenÅtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30SportRashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40NorgeMann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14NorgeNorsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00NorgeStor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58VerdenMann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44Penger200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33PengerKolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på
Populært