Stemmer:

Trump skremmer turistene – men ikke nordmenn ...

Mørke Trump-skyer truer turismen i USA.
Mørke Trump-skyer truer turismen i USA. Foto: å© / Reuters / Reuters

Har du lyst til å reise til USA nå? Mens andre nasjonaliteter nøler, kjøper vi nordmenn fortsatt USA-reiser i bøtter og spann.

Stemmer: Christine Baglo
Ansvarlig for reise i Dagsavisen.no

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Christine Baglo er reiseansvarlig i Dagsavisen.
Christine Baglo er reiseansvarlig i Dagsavisen.

Christine Baglo er reiseansvarlig i Dagsavisen.no

Det har riktignok murret i gangene på jobben. Over kaffen med venninnene. Og på facebookveggen. «Vi hadde tenkt å reise til Florida i sommer, men….». «Jeg har mistet reiselysten helt!». «Med det nye innreiseforbudet kommer terrortrusselen til å gå rett i taket!». Også noen av mine mexicanske bekjente, som alltid har lagt sin årlige shoppingbonanza til San Diego, sier de vil bestille billetter til Toronto denne gang.

Men hva man sier, og hva man gjør, er som kjent ikke alltid det samme. I høst svarte nesten hver fjerde nordmann at de ville få mindre lyst til å reise til USA om Donald Trump ble president, ifølge en undersøkelse utført for reisebyrået Ticket. Men byrået rapporterer nå at USA-salget kun er gått ned 3,6 prosent de to siste månedene. Hos både hos Norwegian, Ving, og på Finn.nos flysøk meldes det at USA-bestillingene er like mange eller langt flere, enn året før. Men selv om nordmenn foreløpig ikke ser ut til å la seg påvirke av nye krefter, kan det se ut til mange andre gjør det.

På den svenske flysøkemotoren Flygresor.se har antall søk etter USA-reiser nesten halvert seg de siste helgene, i forhold til i fjor. Ifølge avisen The Guardian, gikk de britiske søkene etter flyturer til USA på nettstedet Cheapflights ned 25 prosent i løpet av Trumps første dager, og de rapporterer også at enkelte reiseselskaper har sluttet å selge reiser til landet og med amerikanske flyselskaper. Ifølge en talsperson fra Verdens reise- og turistråd (WTTC) har flysøk fra Europa til USA falt med opptil 30 prosent hos flere tilbydere siden presidentinnsettelsen, skriver The Telegraph.

Hvordan Donald Trump generelle innreiseforbud for folk med statsborgerskap fra sju muslimske land (Iran, Irak, Syria, Sudan, Somalia, Libya og Jemen) vil påvirke de om lag ti prosent muslimske reisende i verden, i tillegg til folk flest, vil også bli interessant å se på framover.

Trumps drømmeturist, den iransk-norske tidligere nakenmodellen og pokerspilleren Aylar Lie, som skulle sklidd rett inn på forretningsmannens blinghoteller i Las Vegas, er blant dem som rammes av forbudet, siden hun ikke kan frasi seg sitt iranske statsborgerskap (myndighetene tillater ikke dette), og derfor er en av mange med dobbelt statsborgerskap som er erklært uønsket.

Grensepassering i USA har heller aldri vært ensbetydende med en varm velkomst, og det hjelper heller ikke at det nå diskuteres om du skal kunne tvinges til å oppgi personlige opplysninger fra kontoene dine på sosiale medier («frivillig» når du søker ESTA-visum i dag) og kontaktlisten på mobiltelefonen din for å få lov til å komme inn i landet, noe som gjør at landet får et stadig grellere skjær av politistat.

Hvem vil ønske å reise til et land som er så fiendtlig innstilt til alle rundt seg?

spør det amerikanske magasinet The Economist betimelig nok denne uka, og undrer seg på hvordan vil Trumps framferd vil påvirke turismen til USA. I en undersøkelse utført i november fant analysebyrået PhocusWright ut at en tredjedel av tyske reisende og en femtedel av britene og franskmennene sa at det var mindre sannsynlig at de ville ønske å besøke USA om Trump ble president. Byrået uttaler til The Economist at de antar at prosentandelen nok ville vært enda høyere om de hadde kjørt undersøkelsen igjen i dag.
Det er også satt i gang store boikottkampanjer som oppfordrer folk til å la være å reise til USA flere steder i verden. Euromonitor, en av de viktigste analysebyråene i Europa, advarer også om at Trumps politikk kan få store følger for turismen til USA. Det er heller ikke bare færre turister som kan ramme USAs reiselivssektor. Proteksjonisme og fremmedfiendtlighet kan også føre til færre forretningsreisende og at store konferanser og kongresser legges til andre land. I et ferskt opprop har over 5000 akademikere og forskere, inkludert 15 norske, forpliktet seg til å boikotte internasjonale konferanser i USA, i solidaritet med dem som rammes av innreiseforbudet, skriver Klassekampen.

Ironisk nok kan landet som er blitt hardest angrepet av Trump, glede seg over turistenes misnøye.

Ifølge britiske Cheapflights har nemlig søkene etter reiser og flyturer til Mexico tatt seg kraftig opp.

Innlegget er først publisert på Dagsavisen.no

Les flere reisesaker:

Verdens lengste flyrute åpnet

Verbier er vinterlekeplass for fiffen

To varierte dager i Cotswold

Disse hotellene har vunnet priser ti år på rad

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden