Slik forholder flyselskapene seg til Trumps nye innreiseforbud til USA

INNREISEFORBUD: Over 50.000 nordmenn kan rammes av innreiseforbudet til USA som Donald Trump innførte forrige uke. En rekke flyselskaper lover refusjon av billettprisen til kunder som rammes.
INNREISEFORBUD: Over 50.000 nordmenn kan rammes av innreiseforbudet til USA som Donald Trump innførte forrige uke. En rekke flyselskaper lover refusjon av billettprisen til kunder som rammes. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Personer fra syv land nektes innreise til USA. Dette tilbyr flyselskapene reisende som rammes av innreiseforbudet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trumps innreiseforbud

USAs president Donald Trump undertegnet fredag en ordre om omfattende endringer i USAs utlendingspolitikk for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA.

Flyktninger nektes adgang til USA for en periode på 120 dager.

Syriske flyktninger stenges ute på ubestemt tid, eller fram til kontrollrutinene er blitt gode nok til at potensielle terrorister ikke kan utnytte svakheter i systemet.

Innføring av et generelt innreiseforbud på 90 dager for personer fra sju hovedsakelig muslimske land: Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.

Forbudet gjelder også reisende som har dobbelt statsborgerskap, hvis et av dem er fra et av de sju landene.

Presidentordren omfatter også folk som i dag har arbeidstillatelse i USA.

Kun 50.000 flyktninger skal få slippe inn i løpet av budsjettåret. Det er mer enn en halvering av Obamas grense på 110.000.

Forsvarsdepartementet og utenriksdepartementet skal planlegge for sikkerhetssoner i Syria som skal gi beskyttelse til syrere som rømmer fra krig.

(Kilde: AP / NTB)

Fredag signerte USAs ferske president Donald Trump en forordning som forbyr personer fra Irak, Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan og Syria innreise i USA, med visse unntak.

Et anslag fra UDI viser at over 50.000 nordmenn kan være rammet av innreiseforbudet.

De nye reglene gjelder også personer som har dobbelt statsborgerskap, dersom det ene er fra et av de sju landene som er omfattet.

I helgen uttalte både SAS og Norwegian til VG at deres reisende som omfattes av innreiseforbudet, vil få refusjon.

– Hvis du ikke kan reise på grunn av nye regler fra amerikanske myndigheter, har du krav på få tilbake pengene du har betalt for flybilletten, sa informasjonssjef i SAS Knut Morten Johansen til avisa.

– De som blir nektet innreise til USA får refusjon. Vi vil oppfordre dem til å ta kontakt med kundeservice, sa Tonje Næss, kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

AFP Relaxnews har laget en oversikt over hva en rekke andre flyselskaper tilbyr passasjerer som blir rammet av innreiseforbudet.

Les også: Menneskerettsgrupper tar Trumps innreiseforbud for retten

Delta

Det amerikanske flyselskapet Delta har i en uttalelse lovet å gjøre det de kan for å kontakte kunder som har blitt rammet, og tilby dem muligheten til å booke om sine billetter eller gi en refusjon på billettprisen.

Virgin Atlantic

Kunder som direkte rammes av innreiseforbudet vil få mulighet til å endre billetten til en senere dato eller et annet reisemål, eller de kan få refusjon.

British Airways
Reisende som rammes kan enten booke om til en annen destinasjon eller få refusjon.

Emirates

Reisende som rammes av innreiseforbudet og har booket flyreise til eller fra USA mellom 28. januar og 28. februar får tilbud om å endre billetten eller få refusjon.

Etihad og Qatar

Rammede kunder bes ta kontakt med kundeservice for å gjøre endringer.

Air France
Flyselskapet vil ta kontakt med passasjerer som rammes av innreiseforbudet, via SMS eller e-post, ifølge AFP Relaxnews.

Les også: Amerikanernes presidentvalg påvirker nordmenns reiselyst