9 ting du må gjøre i Amsterdam

HOVEDGATEN: Warmoesstraat er gjerne første møte med Amsterdam om du kommer til byen med tog fra flyplassen.
HOVEDGATEN: Warmoesstraat er gjerne første møte med Amsterdam om du kommer til byen med tog fra flyplassen.

Reisejournalist Bjørn Moholdt har besøkt Amsterdam. Her er hans beste tips.

Ble du fristet til å reise til Amsterdam etter å ha lest reportasjen Følg lystene i Amsterdam? Her er ni ting du bør få med deg om du besøker byen.

1. Lei en sykkel

«Alle» sykler i Amsterdam, og det er gode sykkelstier over alt. Det gjør det enkelt å komme frem nær sagt hvor som helst i den flate byen.

Her kan du leie sykkel i Amsterdam

2. Gå på kunstmuseum

Få europeiske byer kan sammenligne seg med Amsterdam når det gjelder museer og gallerier. Museum Van Loon gir ellers et interessant innblikk i Nederlands kolonihistorie. Familien var med og stiftet det mektige Hollandske Øst India-selskapet i 1602, og etterlot seg et typisk «townhouse» midt i sentrum av byen.

I Nieuwe Spiegelstraat ligger det en rekke kunstgallerier.

Du bør få med deg Van Gogh Museum og Museum Van Lon.

3. En tur på kanalen

Navnet Amsterdam betyr «demningen på Amstelelven», og nærheten til vannet er åpenbar. En rekke selskaper tilbyr turer på det 1000 kilometer lange nettverket av kanaler, som er en fin og annerledes måte å oppleve byen på.

Her finner du info om kanalturer

Anne Frank museet er verdt et besøk. Foto: COLOURBOX
Anne Frank museet er verdt et besøk. Foto: COLOURBOX

4. Anne Frank-museet

Museet ligger vegg i vegg med huset der Anne Frank og hennes familie gjemte seg de skjebnesvangre årene under Andre verdenskrig.

5. Gå på kafé

Som innbyggerne bør du unne deg en tur på en av de mange flotte kafeene i byen, om det er på en brun «coffeeshop» eller high tea på Hotel Amrâth Amsterdam.

6. Besøk Red Light District

Ikke så tradisjonelt, kanskje, men strøket har mye annet spennende å by på enn poserende prostituerte. I ellers koselige Rossebuurt (hollandsk for «rødt nabolag») finner du i tillegg mye vakker 1400-tallsarkitektur, blant annet den gamle, gotiske Oudekerk (den gamle kirken).

Her finner du informasjon om Red Light District

Amsterdam er berømt for sine mange kanaler. Foto: COLOURBOX
Amsterdam er berømt for sine mange kanaler. Foto: COLOURBOX

7. Bo i en husbåt

Det finnes mange bra hoteller i byen, men skal du oppleve noe helt spesielt er det en i idé å leie en husbåt, som det finnes mange varianter av på kanalene.

Her finner du et utvalgt av husbåthoteller

8. Opplev byen fra oven

Svært få besøker den gamle kirken Zuiderkerk, som ble bygget mellom 1603 og 1611. Kirken er ikke lenger i aktiv bruk, men anvendes til en utstilling om viser den arkitektoniske utviklingen i og rundt Amsterdam. Du kan også klatre opp i tårnet, der du har en fantastisk utsikt over byen.

9. Besøk Jordaan

Amsterdams vennligste distrikt rett vest for sentrum var tidligere boområde for arbeidsklassen. Navnet stammer trolig fra det franske ordet jardin (hage). I dag er det et sydende kultur- og kaféliv her. Café Spanjer & Van Twist har en herlig terrasse ut mot kanalen. Konsert- og matstedet BIHP Art Food and Drinks og The Pancake Gallery er to andre gode tips.

Les også:

Ti av verdens mest uforglemmelige heisturer

Tips til å spare penger på reise - fra en som har besøkt alle verdens land

Kong Salomos sagnomsuste miner kan være funnet i Israel

Personvernpolicy