Falske ferieminner utgjør risiko for sikkerhet og helse

Se hvordan du kan skille mellom ekte og falske varer.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det handler om å være litt mer reflektert rundt de valgene man tar når det kommer til shopping og at det billige ikke alltid er god vare, mener seniorrådgiver i Tolldirektoratet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
5 grunner til å unngå piratkopier

1. Ikke lek med helsen din

For de som piratkopierer andres produkter og legemidler er det kortvarig profitt som teller. De behøver ikke tenke på renommé eller kvalitet, og bruker gjerne billige, men helseskadelig stoffer.

2. Ikke støtt kriminelle

Sammnehengen mellom piratkopier og organisert kriminalitet blir stadig bedre dokumentert. Ifølge FN er piratkopiering nå regnet for å være en av de største inntektskildene til organiserte kriminelle.

3. Ikke ødelegg jobbmarkedet

Piratvirksomhet betyr enorme inntektstap for mange bedrifter. Samfunnet mister store skatte- og avgiftsinntekster. De lovlige virksomhetene blir utsatt for urettferdig konkurranse fra virksomheter som lever av å stjele andres ideer.

4. Vern om miljøet

Enorme mengder piratkopierte varer må kastes hvert år. Bruk av giftstoffer og usikkerhet knyttet til kjemikalier i ulovlige produkter gjør resirkulering vanskelig.

5. Ikke utnytt sårbar arbeidskraft

Fordi piratkopier ofte blir produsert ulovlig i den svarte økonomien, finnes ingen kontroll av arbeidsforholdene der piratkopiene lages. Dette setter arbeiderne i disse produksjonslokalene i en sårbar situasjon, og faren for utnyttelse er enda større enn ellers.

Kilde: Velgekte.no

Mange av oss har besøkt et marked eller en lokal butikk når vi har vært ute på reise og kjøpt med oss ett eller flere produkter som vi innerst inne vet er falske, men prisen var såpass lav at vi likevel valgte å slå til.

Men det å for eksempel kjøpe et sett falske Gucci-briller eller en kopiert versjon av Gucci-vesken som har stått på ønskelisten i årevis, er ikke uten følger.

– Det vi ser her i Norge, er at folk kjøper med seg falske produkter hjem fra ferie fordi de ikke tenker gjennom hva de kjøper. Eller de tenker det var en god pris og at det er morsomt å ha en stund. Men det er jo ikke spesielt miljøvennlig ettersom varen fort går i stykker og må kastes, forteller seniorrådgiver Elisabeth Nettum i Tolldirektoratet til ABC Nyheter.

Vanskelig å navigere

Da årets Reiselivsmesse gikk av stabelen på Telenor Arena utenfor Oslo, var Tolldirektoratet til stede for å fortelle om nettsiden Velgekte.no der du kan finne informasjon om piratkopiering og varemerkeforfalskning

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reiselystne kunne samtidig teste om de klarte å se forskjell på ekte og uekte produkter, deriblant to mini-høyttalere.

– De er ganske like i utformingen, men den ene er CE-merket. Det er en indikator på at den andre er en falsk vare. Men det er vanskelig å navigere i jungelen av piratkopier der det er mye som er lett tilgjengelig, forklarer Nettum til ABC Nyheter.

Les også: Kjøpte nettbrett på ferie – ble svindlet for 100.000 kroner

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kopiert garanti-merke

CE-merking finner du på en rekke ulike produkter og skal ifølge Nettum fungere som et trygghetsstempel som forteller deg at varen oppfyller krav fra myndighetene om å ikke være til skade for menneskers sikkerhet og helse eller fare for miljøet.

Men selv her kan du risikere å bli lurt. Seniorådgiveren løfter opp et par rettetenger som begge er merket med CE.

– Det betyr at de her har kopiert CE-merkingen og de har kopiert hologrammet produsenten har laget for at varen ikke skal bli etterliknet. Da er det vanskelig å vite hva som er hva. Det man da må tenke på er prisen på det produktet man kjøper, forklarer hun før hun fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis du får tilbud om en luksusvare der prisen er en brøkdel av hva den normalt skal koste, så bør det ringe noen bjeller. Da bør du tenke deg litt om i forhold til hvorvidt dette er en god vare.

Les også: Sydenturister rundlurt av falske utleiere

(Saken fortsetter under)

Elektronikk kopieres i stort omfang, og utgjør en alvorlig fare for helse og sikkerhet. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Livsfarlig bestilling

På den falske rettetangen ser vi tydelige tegn på at plasten er begynt å smelte. Elisabeth Nettum forklarer at det gjør den brannfarlig og at man kan risikere å ødelegge hårpryden.

Også leker piratkopieres i stort omfang. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter
Også leker piratkopieres i stort omfang. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

– Utfordringen med falske produkter, er at de inneholder materiale som ikke holder god kvalitet. Du risikerer at du får produkter som kan være skadelig og som du egentlig ikke ønsker å kjøpe hvis du bare tenker deg om.

Tolldirektoratet hadde tatt med seg en rekke ulike produkter for å vise bredden i hva som blir kopiert, deriblant en falsk Nissan bremsekloss.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den kom i en innpakning fra Nissan, men det er ikke Nissan som har produsert den. Det betyr at den er laget med materialer som ikke holder samme kvalitet som de Nissan benytter. Originale bremseklosser er skapt for å holde en viss fart og kunne fungere riktig, og det vil ikke den falske kunne gjøre. Det er livsfarlig å bestille slikt, fastslår Nettum.

Les også: Slik unngår du å bli ID-svindlet

Stor tilgang i middelhavsland

Skulle uhellet først være ute med produktet du har kjøpt, har du ingen forsikring i ryggen som kan gi deg pengene tilbake.

– Når man går til den man tror er produsent og sier at varen man har kjøpt ikke er forsvarlig å bruke, så vil du ikke få igjen noen penger siden det ikke er produsenten som står bak.

– Er det land dere ser går igjen der flest folk tar med seg piratvarer hjem i bagasjen?

– I de tradisjonelle sydenlandene selges det en god del, alle middelhavslandene har mye tilgang på falske varer. I Egypt og Tyrkia er det mye kosmetikk og matvarer som går igjen som ikke er ekte. Store anerkjente produsenter sliter med at de blir kopiert der nede.

I følge Europols risikoanalyse fra 2013 brukes pengene som tjenes på falske merkevarer til å finansiere andre illegale aktiviteter og organisert kriminalitet, slik som menneskehandel og narkotikasmugling. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter
I følge Europols risikoanalyse fra 2013 brukes pengene som tjenes på falske merkevarer til å finansiere andre illegale aktiviteter og organisert kriminalitet, slik som menneskehandel og narkotikasmugling. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Les også:

Aldersgrense på reiseforsikring

Slik finner du de beste reiseforsikringene

Fire av ti tror reiseforsikringen dekker skader på mobiltelefonen