Meny

Unngå stimen:

Oppdag perlene utenom allfarvei

Marokkanske Ait Benhaddou ligger på den gamle handelsruten mellom Sahara og Marrakech. Den urgamle, befestede bosetningen har vært kulisse for filmer som Gladiator og Babel. Bygningene ser nærmest ut til å være skåret ut av ørkenen, og den jordfargede leirarkitekturen gløder oransje i den afrikanske solsteken. I dag er det kun fire familier som fremdeles bor i gamlebyen. Det å gå på de støvete, solbakte gatene føles som å utforske et utendørs museum, skriver Booking.com i sin gjennomgang. Foto: Donar Reiskoffer/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0).
Marokkanske Ait Benhaddou ligger på den gamle handelsruten mellom Sahara og Marrakech. Den urgamle, befestede bosetningen har vært kulisse for filmer som Gladiator og Babel. Bygningene ser nærmest ut til å være skåret ut av ørkenen, og den jordfargede leirarkitekturen gløder oransje i den afrikanske solsteken. I dag er det kun fire familier som fremdeles bor i gamlebyen. Det å gå på de støvete, solbakte gatene føles som å utforske et utendørs museum, skriver Booking.com i sin gjennomgang. Foto: Donar Reiskoffer/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0).
9 reisemål litt utenom «det vanlige».
Det er vanskelig å argumentere for at Uluru, eller Ayers Rock, i Australia er «mindre kjent». Men noe utenfor allfarvei ligger i hvert fall den hellige steinen, som også står på Unescos verdensarvliste. Foto: Istock.com.
Det er vanskelig å argumentere for at Uluru, eller Ayers Rock, i Australia er «mindre kjent». Men noe utenfor allfarvei ligger i hvert fall den hellige steinen, som også står på Unescos verdensarvliste. Foto: Istock.com.

Ifølge en omfattende spørreundersøkelse gjennomført av Booking.com vil en turisttrend i år være at «de reisende i 2017 er sultne på helt nye destinasjoner». Dette vil bringe dem utenfor allfarvei, til mindre kjente reisemål, ifølge oppsummeringen av undersøkelsen.

Som svar på dette har nettportalen for hotellreservasjon brukt anbefalinger reisende har lagt igjen på nettstedet, til å lage følgende liste over noen spennende, mindre kjente reisemål, særlig med  kulturinteresse for øye:

 1. Recanati, Italia.
 2. Jaisalmer, India.
 3. Viljandi er en fredelig estisk by med pittoreske ruiner og en innsjø med grønne skoger omkring. Kalles ofte Estlands «kulturelle hovedstad» på grunn av det lokale Kulturakademiet. Foto: Istock.com.
  Viljandi er en fredelig estisk by med pittoreske ruiner og en innsjø med grønne skoger omkring. Kalles ofte Estlands «kulturelle hovedstad» på grunn av det lokale Kulturakademiet. Foto: Istock.com.
  Viljandi, Estland.
 4. Aït Benhaddou, Marokko.
 5. Borobudur, Indonesia.
 6. Uluru, Australia.
 7. Barichara, Colombia.
 8. Vézelay, Frankrike.
 9. Flores, Guatemala.

Undersøkelsen omfattet 34.000 turister fra 17 land. 66 prosent oppga at de søker «nye reiseopplevelser» i 2017. Nettstedet anbefaler å lete seg frem til destinasjoner som er mindre kjent blant turister globalt sett, reisemål som ofte havner i skyggen av, for vestlige turister godt kjente, byer som Paris, London og Roma. Øverst på Bookings liste er et slikt «alternativt» reisemål i Italia; Recanati i provinsen Macerata er en liten by ved kysten av Adriaterhavet, med nærmere 22.000 innbyggere. Det har blant annet vært et historisk sentrum for produksjon av trekkspill.

Byen Recanati i Italia er hjem til en overraskende stor samling renessansekunst, ikke minst med tanke på hvor relativt ukjent den er som reisemål. Museet og det lokale galleriet har en stor samling malerier av Lorenzo Lotto. Andre severdigheter inkluderer katedralen og Diokesemuseet for hellig kunst. Foto: Istock.com.
Byen Recanati i Italia er hjem til en overraskende stor samling renessansekunst, ikke minst med tanke på hvor relativt ukjent den er som reisemål. Museet og det lokale galleriet har en stor samling malerier av Lorenzo Lotto. Andre severdigheter inkluderer katedralen og Diokesemuseet for hellig kunst. Foto: Istock.com.

Middelalder-minner

Blant andre av Booking.com-brukernes anbefalinger i Europa er Viljandi i Estland. Byen av et viktig handelssted og trafikknutepunkt i middelalderen. Den ble erobret av den tyske ridderorden i 1211 og senere innlemmet i Hansaforbundet. Man kan fortsatt se ruinene av ridderborgen fra 1224. Viljandi har i dag cirka 20.000 innbyggere. En annen anbefalt spennende kulturby er Vézelay i Frankrike, hvor man blant annet finner en av Frankrikes største romanske kirker, La Madeleine fra cirka 1100.

Vézelay en middelalderby i den franske regionen Bourgogne. Byen ligger på en åskam, og er kjent for god vin, den romanske basilikaen La Madeleine, og hus fra det 15., 16. og 17. århundret. Foto: Istock.com
Vézelay en middelalderby i den franske regionen Bourgogne. Byen ligger på en åskam, og er kjent for god vin, den romanske basilikaen La Madeleine, og hus fra det 15., 16. og 17. århundret. Foto: Istock.com
Synet av Jaisalmer-fortet som reiser seg fra sanden i sentrum av Rajasthan-ørkenen er imponerende, skriver Booking.com i sin pressemelding. Byen er kjent som «Den gyldne stad», og dens antikke gater og honningfargede sandsteinbygninger forteller en utrolig historie og er en fryd å vandre omkring i. Her kan man utforske prangende havelier (villaer og palasser) i gamlebyen, og lære om Jaisalmers religiøse og militære historie. Foto: Istock.com.
Synet av Jaisalmer-fortet som reiser seg fra sanden i sentrum av Rajasthan-ørkenen er imponerende, skriver Booking.com i sin pressemelding. Byen er kjent som «Den gyldne stad», og dens antikke gater og honningfargede sandsteinbygninger forteller en utrolig historie og er en fryd å vandre omkring i. Her kan man utforske prangende havelier (villaer og palasser) i gamlebyen, og lære om Jaisalmers religiøse og militære historie. Foto: Istock.com.

Til oasen

Lenger unna for norske turister ligger reisemål som den indiske byen Jaisalmer, en oaseby i Tharørkenen i delstaten Rajasthan. Turister viser økende interesse for denne befestede byen ved grensen til Pakistan, skriver AFP Relaxnews i sin omtale av Booking-listen. Den gamle bydelen er omgitt av murer, og domineres av en festning fra 1100-tallet samt templer og palasser. Den strategiske beliggenheten mellom India, Persia og Vesten gjør byen (som hadde omkring 65.000 innbyggere i 2011), ytterligere appellerende for historisk interesserte turister.

Les også: Åtte romantiske steder utenfor allfarvei

Borobudur på øya Java i Indonesia er verdens største buddhistiske monument, 300 år eldre enn det mer kjente Angkor Wat i Kambodsja. I en region med rismarker og jungel tårner denne formidable strukturen som et tredimensjonalt mandala (et kart over universet). Monumentet ble gjenoppdaget i 1814, og har siden blitt en viktig destinasjon for buddhistiske pilegrimer. Intrikate utskjæringer dekker byggesteiner av lava, hundrevis av Buddha-statuer utstråler ro, og er særlig vakre i morgentåken fra fjellene. Foto: Istock.com.
Borobudur på øya Java i Indonesia er verdens største buddhistiske monument, 300 år eldre enn det mer kjente Angkor Wat i Kambodsja. I en region med rismarker og jungel tårner denne formidable strukturen som et tredimensjonalt mandala (et kart over universet). Monumentet ble gjenoppdaget i 1814, og har siden blitt en viktig destinasjon for buddhistiske pilegrimer. Intrikate utskjæringer dekker byggesteiner av lava, hundrevis av Buddha-statuer utstråler ro, og er særlig vakre i morgentåken fra fjellene. Foto: Istock.com.

Buddhistisk helligdom

Et annet historisk interessant mål på listen er Borobudur, et buddhistisk monumentalbygg sentralt på den indonesiske øya Java, trolig fra 700-tallet e.Kr. Byggverket symboliserer i form og utsmykning hele det buddhistiske verdensbildet. Dette et kanskje noe mindre kjent buddhistisk pilegrimsmål som også vil kunne interessere reisende som leter etter et alternativ til Bali. Borobudur står på Unescos verdensarvliste.

Barichara i Colombia har også kommet med på listen, på et tidspunkt da landet er i ferd med å vinne terreng som reisemål på en rekke rangeringer.

Les også: Verdensarvsteder - Unike underverk

Colombianske Barichara byr på tiltalende spansk arkitektur i kolonistil, historie og et bedagelig tempo. Det er en liten by, og en av Colombias vakreste. Brolagte gater i kuppert terreng, kranset av trær og blomster. Bygningene har gjerne takstein av leire og hvitkalkede vegger. Foto: Istock.com.
Colombianske Barichara byr på tiltalende spansk arkitektur i kolonistil, historie og et bedagelig tempo. Det er en liten by, og en av Colombias vakreste. Brolagte gater i kuppert terreng, kranset av trær og blomster. Bygningene har gjerne takstein av leire og hvitkalkede vegger. Foto: Istock.com.
Flores er en knøttliten landsby ved Petén Itzá-innsjøen i Guatemala. Den er gjerne startpunkt for besøk til Maya-ruinene ved Tikal, men også et spennende reisemål i seg selv når du har fått din dose mayakultur. Synet av de fargerike kubistiske husene reflektert i vannet er vakkert, på samme måte som utsikten over området fra de skranglete bygningene. Foto: Istock.com.
Flores er en knøttliten landsby ved Petén Itzá-innsjøen i Guatemala. Den er gjerne startpunkt for besøk til Maya-ruinene ved Tikal, men også et spennende reisemål i seg selv når du har fått din dose mayakultur. Synet av de fargerike kubistiske husene reflektert i vannet er vakkert, på samme måte som utsikten over området fra de skranglete bygningene. Foto: Istock.com.


Øvrige kilder: AFP Relaxnews, pressemelding fra Booking.com, SNL.no, Wikipedia.

Annonse
Populært