Politiet: Nye pass og nasjonale ID-kort kommer 1. april 2018

Vi har ventet lenge på de nye passene og ID-kortene, og vi må vente enda litt lengre. Foto: Politiet / NTB scanpix
Vi har ventet lenge på de nye passene og ID-kortene, og vi må vente enda litt lengre. Foto: Politiet / NTB scanpix
Etter gjentatte forsinkelser har politiet endelig satt en dato for når de nye passene og nasjonale ID-kortene skal tas i bruk.

Den opprinnelige planen var at passene og ID-kortene skulle være operative i løpet av 2017. I august fortalte politiet at de nye passene og nasjonale ID-kortene ikke kom før medio 2018.

Nå har de satt en dato:

– Nasjonale id-kort og pass i nytt design vil etter planen komme 1. april 2018. Årsaken til forsinkelsene er blant annet nye sikkerhetskrav og en omfattende anskaffelsesprosess, sier fagdirektør Atle Roll-Matthiesen i Politidirektoratet til ABC Nyheter.

Slik vil de nye ID-kortene se ut. Foto: Politiet / NTB scanpix
Slik vil de nye ID-kortene se ut. Foto: Politiet / NTB scanpix

Erstatter pass i Schengen

De nasjonale ID-kortene skal kunne brukes som reisedokument og identifikasjon innenfor hele Schengen-området.

Dermed vil du i prinsippet ikke lenger trenge pass før du skal reise utenfor Schengen. De første forslagene om nasjonale ID-kort kom for ti år siden, i 2007.  Etter planen skulle det være mulig å anskaffe nasjonale ID-kort fra 1. januar 2013, ifølge NTB.

Regjeringen bestemte i mai i fjor at politiet også skal utstede elektronisk ID samtidig som de nasjonale ID-kortene kommer. Elektronisk ID på nasjonalt ID-kort vil få like høy sikkerhet som pass.

Les også: Dette er verdens mektigste pass

Hyllet for stilfullt design

Designet «Det norske landskap» fra Neue Design Studio vant den store  konkurransen for ID-kort og nye pass. De nye passene og ID-kortene vil få et rent og stilfullt design i rødt, hvitt og blått.

Etter de nye passene og ID-kortene ble presentert, har de blitt hyllet internasjonalt. De har blant annet fått rosende omtale i den britiske avisen The Guardian, som omtalte de nye reisedokumentene som «umiddelbare klassikere».

Også magasinet Slate ga passene skryt for designet og de nye sikkerhetsoppdateringene.

Les også:

Endringer i norske pass

Dette er verdens dyreste pass

Stor pågang etter nødpass på Gardermoen

Nordmenn tror de kan reise fritt - dropper passet

Reise
Populært