Følg Maria Magdalenas mytiske fotspor i Sør-Frankrike

Inne i denne kirken ligger hulen Sainte-Baume, lett tilgjengelig gjennom en fredet skog.
Inne i denne kirken ligger hulen Sainte-Baume, lett tilgjengelig gjennom en fredet skog.

Legenden om flukten til Camargue og Provence har inspirert turister og pilegrimer i over tusen år.

SØR-FRANKRIKE (ABC Nyheter): Etter da Vinci kodens suksess, har legenden om Maria Magdalena fått enda flere til oppsøke stedene hun angivelig skulle ha reist til, 45 år etter korsfestelsen. Legenden sier at hun flyktet i følge med Jesu mor Maria Salome, den egyptiske kvinnen Sarah, Lazarus, Mary Jacoby og noen andre. Den lille fiskerbåten strandet etter en lang og farefull ferd i Camargue, der Rhônen renner ut i Middelhavet.

Camargues cowboyer og sigøynere

Her ligger den idylliske fiskerlandsbyen Saintes-Maries-de-la-Mer, oppkalt etter legenden, og kirken som ble bygget et steinkast fra stranden. Visste du at tegnet for tro, håp og kjærlighet stammer herfra? Det kan du se over kirkedøren. Inne i kirken finnes et besynderlig kapell, der den sorte Sarah dyrkes av spesielt sigøynere, som valfarter hit hver 24. og 25. mai for å feire sin helgen. Hvem var hun? Var hun slavinne eller en dronning på flukt? Ingen vet med sikkerhet, bare at hun forble en trofast følgesvenn av de to Mariaene. Det sies at Sarah kunne spå inn i fremtiden, en av årsakene til at sigøynerne dyrker henne lidenskapelig.

Camargue er et stykke Frankrike med helt spesielle særtrekk. Det enorme våtmarksområdet er kjent for flokker med sjeldne fugler, blant dem rosa flamingoer. Her finnes også berømte rismarker, anlagt av indonesiske immigranter. Blomstersalt og ris er derfor noe av det du bør kjøpe med deg hjem herfra. Ikke langt unna kirken finner du tyrefekterarenaen. Dette er også Frakrikes svar på det ville vesten, og tyrefekting er områdets lokale nasjonalsport, ved siden av ridning. Her drepes ikke oksene, men belønnes med stjernstatus og et godt liv som kjendispensjonister.

Les også: KGB-museet i Vilnius: Døden i kjelleren

(Saken fortsetter under bildet)

Hulen, der Maria Magdalena skal ha tilbrakt sine siste år, har idag en enkel kirke.
Hulen, der Maria Magdalena skal ha tilbrakt sine siste år, har idag en enkel kirke.

Den hellige hulen

Men, la oss følge Maria videre, for hun vandret fra Camargue, via Marseille, og innover landet. Hun fulgte deler av det som i dag er pilgrimsleden fra Roma til Santiago de Compostela. Stien har mange grener, og dannet et nettverk mellom de fire utpostene i det gamle romersk-katolske riket. Fra Jerusalemkirken i øst, til Nidarosdomen i nord, St.Peterskirken i sør og Santiago de Compostela i vest. Fjellkjeden Sainte Baume rager brått opp fra det flate og fruktbare slettelandskapet i denne idylliske delen av Provence. Stien går forbi klosteret, og herberget, mot en liten skog.

– Takket være myten om Maria Magdalena har denne skogen alltid vært fredet, og derfor fått utvikle et sjeldent rikt biomangfold. Kjølige vinder fra nord sørger for et særegent mikroklima, med rik og endemisk flora og fauna, sier guiden vår som også er naturviter.

Han tar oss med på den drøye to kilometer lange turen opp til hulen, der Maria først fikk Lazarus til å jage dragen av Tarascon ut, før hun tilbrakte sine siste dager der.

Trærne strekker seg majestetisk opp i været med mange hundre års alder. Har Maria Magdalena gått under de samme trærne? Satt hun på disse steinene? Små obelikser fulle av kryptiske symboler og tegn, får oss til å føle oss som helten i Da Vinci kodens roman, når vi prøver å knekke ”kodene”. Vi vandrer først helt til topps, der fjellblomster pryder hvit kalkstein og utsikten er formidabel. Selvsagt besøker vi hulen på vei ned, der troende ligger i dyp bønn. Her kan du hvile i en liten hytte, ikke ulik DNTs selvbetjeningsstuer. Hele turen til topps og ned igjen er ikke lenger enn drøye seks kilometer.

Les også: Trendanalytikere: – Snart kan du reise helt uten bagasje

(Saken fortsetter under bildet)

Langs pilegrimsleden som går fra Roma til Santiago de Compostela finner du noen av historiens største mysterier.
Langs pilegrimsleden som går fra Roma til Santiago de Compostela finner du noen av historiens største mysterier.

Sainte Maximin med Maria Magdalenas levninger

Enden på vår reise ender hos Maria, eller? En av historiens største mysterier har gitt grobunn for en rekke legender, myter og Da Vinci Koden. Kort sagt: Graven til Maria Magdalena, som er et av Kristendommens største helligdommer. For å finne den må vi enten vandre 25 km videre på pilgrimsleden, eller kjøre bil (cva. 40 min).

Le Convent Royal de Saint Maximin er et Dominikanerkloster omgjort til lekkert hotell.
Le Convent Royal de Saint Maximin er et Dominikanerkloster omgjort til lekkert hotell.

– Her er hun, sier vår guide i basilikaen Sainte Maximin Sainte Baume, men hun er sant å si ikke helt sikker.

– Hun ble funnet i grotten dere besøkte, av en munk den 12. desember 1279, legger hun til.

Vi bor på dominikanerklosteret vegg i vegg, omgjort til boutique hotell. Guiden tilhører turistkontoret i samme bygning.

Krypten er tom. Det er glissent med turister. De få som befinner seg i den enorme gotiske basilikaen denne vakre maidagen er musikere. De er der for å lytte og lære å spille på Frankrikes nest største orgel. Det har 2960 piper, og skalaen er ¼ tone unna den vanlige kjente. Tung orgelmusikk dundrer over meg når jeg stirrer på hodeskallen dekket av en gullkrone bak et gullgitter. Under hodeskallen står et reagensrør fylt med støv. Noli Me Tangere (ikke rør meg). Biten av Maria Magdalenas panne, der Jesu skal ha dyttet henne med en finger, da hun gjenkjente ham etter oppstandelsen. Utenfor gitteret ligger sarkofager, blant dem en med det eldste steinrelieffet i verden som viser Jesu fødsel.

– Men hvor er turistene?

Skynd deg før de kommer!

Les også: Fotturer i Midtøsten: – Her kan turister vandre gjennom historien

Personvernpolicy