– Norge har de mest forståelsesfulle sjefene i verden

<p>NORDMENN ER HELDIGE. Ifølge en undersøkelse gjort av reiseselskapet Expedia.no får nordmenn ofte støtte fra sine sjefer når de ønsker å reise på ferie. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix</p>
NORDMENN ER HELDIGE. Ifølge en undersøkelse gjort av reiseselskapet Expedia.no får nordmenn ofte støtte fra sine sjefer når de ønsker å reise på ferie. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Fire av fem nordmenn sier at sjefen deres støtter dem når de skal ta ut ferie.

Vi har de mest forståelsesfulle sjefene i verden, og de fleste av oss trenger ikke kvie oss for å spørre sjefen om ferie. Dette kommer fram i en undersøkelse gjort av reisebyrået Expedia.no.

Ferieundersøkelsen Vacation Deprivation

Undersøkelsen ble gjennomført for aller første gang i 2000, den gang for å undersøke amerikaneres evne til å balansere mellom jobb og ferie. Siden har undersøkelsen sammenlignet vanene på tvers av flere land.

Undersøkelsen omfatter i dag 9424 voksne som er aktive i arbeidslivet fra 28 forskjellige land. Den blir utført online i Nord-Amerika, Europa, Sør-Amerika, Asia og Oseania.

Kilde: Expedia

Faktisk er det kun 3 prosent av de spurte nordmennene som sier at sjefen ikke opptrer støttende når de tar ut ferie. Vi er heldige, for dette er slettes ikke en selvfølge i alle land, skriver Expedia i en pressemelding.

Les også: Fem alternative reisemål i Europa for den store nyttårsfeiringen

Lykken er ferie

Globalt sett er stort sett alle ferierende enige om at de føler seg både mindre stresset (90%), lykkeligere (89%), mer uthvilt (89%) og i bedre form (87%) etter ferien. Det er også stor enighet om at jevnlige ferier er viktig for deres generelle helse og velvære, og her er enigheten absolutt størst blant nordmenn med 96 prosent.

— I Norge tar vi nok mye for gitt når det gjelder jobb og ferie, men som vi ser i undersøkelsen er vi nok ekstra privilegerte her til lands. Bare en av fem nordmenn sier at de er så travle på jobb at de sjeldent kan ta ut alle feriedagene de har rett på. Dette er et lavere antall enn i noe annet land, forteller Charlotte Gogstad i Expedia.no.

Ser vi til Asia er situasjonen ganske annerledes, hvor rundt tre av fem sier det samme. I Sør-Korea har de for eksempel bare 15 dager ferie til rådighet, men de tar kun ut 8 av disse.

Les også: Reise gir høyere lykkefølelse enn bryllupsdagen

Gjensidig respekt

I Norge kan det også dreie seg mye om gjensidig respekt, da nordmenn ser ut til å ha en annen holdning til hva som er jobb og hva som er ferie enn i mange andre land. Bare 23 prosent av nordmennene innrømmer at de bruker arbeidstiden til å planlegge ferien sin, et lavere antall enn noen andre land. Mens det globale gjennomsnittet ligger på 40 prosent som bruker arbeidstiden på å planlegge ferien, er det i Asia vi finner flest unnasluntrere. I Sør-Korea sier 62 prosent at de vier deler av arbeidstiden til ferieplanlegging.

Les også: – Det er det beste jeg har gjort for meg selv

– Norsk fritid står sterkt

I ferieundersøkelsen er det finnene som kommer verst ut. I Finland hevder bare én av tre ansatte (29%) at sjefen opptrer støttende når de skal ta ut sin ferie.

STORE FORSKJELLER. Charlotte Gogstad fra Expedia.no syns det er interessant at forskjellene er så store i landene hva gjelder ferievaner. Foto: Expedia
STORE FORSKJELLER. Charlotte Gogstad fra Expedia.no syns det er interessant at forskjellene er så store i landene hva gjelder ferievaner. Foto: Expedia

Til sammenligning er det finnene som sliter minst med dårlig samvittighet når de likevel tar ut ferien. Finnene tar ut alle sine 30 feriedager i snitt, og hele 87 prosent sier at de ikke får dårlig samvittighet i det hele tatt, da det er deres rett å ta ut ferien. 82 prosent av nordmennene sier det samme. Her til lands tar vi også ut alle de 25 feriedagene vi har rett på.

– Hva syns dere er det mest oppsiktsvekkende ved undersøkelsen?

– Det er interessant å se at bare én av tre i Finland føler at sjefen deres støtter dem når de skal ta ut ferien sin, da Norge kan vise til langt mer positive tall. I global sammenheng virker kulturforskjellene mellom oss ganske små, derfor er det uventet at Finland scorer dårligst i undersøkelsen. Men i Norge har vår egen fritid tradisjonelt stått veldig sterkt, og aksepten for å ta ut feriedager er heldigvis en rotfestet del av vår kultur, sier Charlotte Gogstad til ABC Nyheter.

Les også:

Hit kan du søke ly for kulden uten å risikere jetlag

Trendanalytikere: – Snart kan du reise helt uten bagasje

Amerikanernes presidentvalg påvirker nordmenns reiselyst

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden