Krever raskere visumbehandling av kinesiske besøkende til Norge

Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.
Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

– Kineserne representerer et enormt potensial for norsk reiseliv, og derfor må behandlingstiden for visum reduseres, mener NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Mandag denne uken ble det kjent at Kina gjenoppretter forbindelsen med Norge seks år etter tildelingen av Nobels Fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Det mener administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv er gode nyheter for norsk reiseliv.

– Kina opplever sterk økonomisk vekst og det gjør at flere kinesere reiser utenlands. Vi skal sørge for at vi tar vår andel av veksten. Dette forutsetter at våre gjester får like rask visumbehandling som gjester til Danmark og Italia, og at myndighetene nå agerer, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Flere vil besøke Norge

De siste årene har Norge opplevd økende besøk av kinesiske turister, og 2016 markerer seg som et nytt rekordår med en vekst på 36 prosent fra januar til og med oktober i år.

Hittil i år har kineserne hatt over 380 000 overnattinger i Norge, hvilket utgjør fire prosent av alle utenlandske overnattinger.

– Vi har hatt en enorm vekst av kinesere, til tross for at forholdet mellom de to landene har vært iskaldt. Jeg tror likevel at et stabilt og godt politisk forhold til Kina vil føre til at enda flere kinesere besøker landet vårt, mener Krohn Devold.

Les også: Isfronten mellom Kina og Norge brutt etter seks år

(Saken fortsetter under)

Etter seks år i kulden er Norge igjen tatt inn i den politiske varmen i Kina. Foto: Colourbox
Etter seks år i kulden er Norge igjen tatt inn i den politiske varmen i Kina. Foto: Colourbox

Mange får sin del av kaken

I tillegg til å sørge for rekordmange overnattinger, er asiatene den gruppen av utenlandske besøkende som legger igjen mest penger når de er her. Av asiatene er det kineserne som utgjør den største gruppen.

– Kinesere er opptatt av å oppleve mest mulig når de er i Norge. De vil se både fjorder og Nord-Norge, i tillegg til å ha noen dager i Oslo. Det gjør at det er mange ulike bransjer som får sin del av omsetningen. I tillegg bruker de mye penger på luksusvarer som er rimeligere i Norge på grunn av momsfritaket, sier Krohn Devold.

Påvirker valg av reisemål

Behandlingstiden av visum i Norge er lang sammenlignet med andre europeiske land. Reiselivsdirektøren understreker at behandlingstiden for visumsøknader fra kinesiske reisende nå må reduseres slik at Norge skal kunne ta en større del av Kina-veksten.

– Behandlingstid for visum kan påvirke valg av reisemål. Derfor bør den være så kort som mulig. Hvis vi skal ta en større del av veksten, kan vi ikke ha lengre behandlingstid enn våre naboland, sier Krohn Devold.

En visumsøknad til Danmark tar i snitt fra fire til syv dager å behandle, mens det i snitt tar tolv dager i Norge. Italia har cirka fem dager.

NHO Reiseliv har ifølge pressemeldingen bedt om rask reaksjon fra politisk hold ved at stortingsrepresentant Ingrid Heggø (AP) har løftet problemstillingen politisk. Svaret kan avgjøre hvor stor andel av Kina-veksten norsk reiseliv får neste år.

Les også: Forfatter mener Kina rotet seg inn i et hjørne

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden