Julefeiring - verden rundt

<p>I Japan satser man mest på lysshow, som dette i byen Kuwara.</p>
I Japan satser man mest på lysshow, som dette i byen Kuwara.

Visste du at argentinere legger julematen på grillen?

Julen markeres med festligheter over hele verden.

I Norden har alltid vært diskusjon om hvor Julenissen egentlig hører hjemme, Drøbak eller Savalen? Finnene hevder at nissen har base i Rovaniemi, en heller frossen by i finsk Lappland.

Kampen om Julenissen har nok Norge tapt.

Chat med julenissen

Som vi vet er Julenissens oppdrag å spre glede rundt om i verden med hjelp av sine reinsdyr. Fra Finland er budskapet enkelt: Alle er velkomne til å besøke nissen, chatte på nettet eller sende brev. Adresse: Santa Claus, hovedpostkontoret, Rovaniemi, Finland.

ABC Nyheter besøkte julenissen i Rovaniemi, les reportasjen her: Helt nisse

Saken fortsetter under bildet

Julenissen og hans finske medhjelpere har det for tiden travelt.
Julenissen og hans finske medhjelpere har det for tiden travelt.

Feirer jul 7. januar

Siden Russlands ortodokse kirke bruker den julianske kalenderen, feirer russerne julen den 7. januar. Men mange går i kirken på julaften, og høytstående tjenestemenn delta på gudstjenesten i Kristus Frelseren-katedralen. Fra 24. desember til langt ut i januar er det en endeløs feiring i Moskva.

Hummer på julaften

Julaften er det store i Spania, en og anledning til å servere det største måltidet i året. Den eneste regelen er at folk spiser godt og sannsynligvis kostbart. Hummer er svært vanlig, og en stek av noe slag er viktig, vanligvis lam eller pattegris. I tillegg til alt dette vil de fleste familier også ha suppe og rikelig med sjømat, oster, skinker og patéer.

Les også: Bornholm – matøya i Østersjøen

Glitter, stas og sol

«Down Under» har glitter, stas og mye sol. Den store forskjellen fra Europa er været – gjerne over 35 grader. For de fleste er det også sesong for sommerferie. Noen har julemiddagen midt på dagen på en strand og Bondi Beach i Sydney tiltrekker seg tusenvis på 1. juledag. Et tradisjonelt måltid inkluderer kalkun, skinke og svinekjøtt, og en flambert dessert.

Saken fortsetter under bildet

Julefeiringen er litt annerledes i Australia. Foto: Jason Reed / Reuters
Julefeiringen er litt annerledes i Australia. Foto: Jason Reed / Reuters

Skyskrapere med julelys

I San Francisco går man gjerne en ekstra mil for å gjøre de korteste og mørkeste dagene i året så morsom som mulig. Skyskrapere er dekorert med julelys og glødende juletrær lyser opp torg og områder som Union Square og Pier 39. Skøytebanen i hjertet av San Francisco Union Square er åpent for publikum.

Les også: Jazz, mat og moro i New Orleans

Saken fortsetter under bildet

Nøtteknekkeren er viktig i San Fransisco. Foto: Chris Hardy
Nøtteknekkeren er viktig i San Fransisco. Foto: Chris Hardy

Juleballett

San Francisco Ballet versjon av balletten Nøtteknekkeren er en hyllest til byens historie. Mer enn 200 dansere i blendende kostymer bringe liv til George Balanchine forunderlige snøunivers, med det berømte San Francisco Ballet Orchestra. Showet spilles i War Memorial Opera House.

England feirer 25. desember

I England den tradisjonelle julemiddag 25. desember er steke kalkun med grønnsaker og saus. Til dessert er det rik, fruktig Christmas pudding med konjakk-saus. Pudding er en delikatesse med tørket frukt, nøtter, mandler og krydder. 2. juledag kalles Boxing Day fordi gutter pleide å gå rundt å samle inn penger i bokser. Når boksene var fulle, ble de åpnet.

Grilljul i Argentina

Hovedmåltid nytes på julaften. Da blir det gjerne servert i hagen eller rundt en grill! Populære retter er kalkun, grillet svinekjøtt, fylte tomater og julebrød, med desserter som «Pan Dulce ‘og Panetone. Ved midnatt blir det masse fyrverkeri! Noen liker å gå til midnattsmesse, mens andre foretrekker å bli hjemme og å åpne gaver som ligger under treet!

Papai Noel i Brasil

Julenissen er kalt Papai Noel & Bom Velhinho (Good Old Man). Mange skikker er lik de vi har i Europa. Favoritt julemat i Brasil er kylling, kalkun, skinke, ris, salat, svinekjøtt, bacalao og frisk og tørket frukt. Mange starter julefeiringen på julaften med fyrverkeri.

Bursdagen til Buddah

Tradisjonelle vietnamesiske religioner er buddhisme, de kinesiske filosofer i taoismen og konfutsianismen. Men under fransk styre ble mange mennesker kristne. Julen er en av de fire viktigste festivalene i året, det er bursdagen til Buddha. På julaften deltar kristne på en midnattsmesse. Etter kirken returnerer folk til sine hjem for dagens viktigste måltid. Middagen består vanligvis av kyllingsuppe, mens de velstående ofte velger kalkun og Christmas pudding.

Kineserne liker også å feire jul. Foto: Andy Wong / AP
Kineserne liker også å feire jul. Foto: Andy Wong / AP

Plast og pynt i Kina

Det rare er at de fleste av verdens juletrær av plast og julepynt er laget i Kina, men kinesere flest ikke aner hva dette brukes til!
En tradisjon som er blitt populært på julaften er å gi epler. Mange butikker har epler pakket inn i farget papir. Folk gir epler på julaften fordi i kinesisk julaften kalles «Ping An Ye» (som betyr rolig eller stille natt) og ordet for eple i kinesisk er «Ping Guo”.
Noen går for å høre korsang, selv om ikke mange folk forstår dem eller kjenner til juleevangeliet. «Jingle Bells» er en populær sang i Kina, men ingen vet hvorfor eller hva sangen handler om!

Stekt pattegris på Filipinene

Det eneste asiatiske landet der kristendommen er religionen som er valgt av folket. I mer velstående hjem er det tradisjon å servere alle typer mat som en form for Thanksgiving med den tradisjonelle lechon eller steke pattegris og pansit (nudler).

Lang fest i Canada

Et veldig stort land og folk med mange ulike kulturelle bakgrunn. På grunn av dette er det mange forskjellige juletradisjoner. Kanadiere flest åpne sine gaver på julaften, mens familier av fransk avstamning har en stor fest på julaften som varer langt på natt – etter å vært i kirken på julemesse.

Tsjekkia og «Lille Jesus»

Den tsjekkiske tradisjonelle julemiddag blir spist i løpet av kvelden på julaften. Måltidet består ofte av fiskesuppe og stekt karpe med potetsalat. «Lille Jesus» dukker opp med gaver under middagen og legger disse under juletreet.

Lite kjøpepress i Japan

En ting som gjør japansk jul behagelig, er lite press for å gi butikk-kjøpte gaver. Fokuset går heller ut på å nyte selskapet med sine nærmest. Men tradisjoner inkludere alle elementene – kalkun til julemiddag, juletrær, kjente sanger og misteltein i butikker og boliger. Selveste Hoeiosho, den japanske julenissen som er en buddhistisk munk, kommer med gaver til barna. Juletradisjoner i Japan er tid for å spre glede og romantikk, og se vakre belysninger i Tokyo, som hvert år blir mer imponerende.

Meningen med julen

Norden er området med de mest originale julenissene, altså fyren i den bisarre fløyelsdressen og hvitt skjegg – elsket av barn. Men den virkelige meningen med julen er ikke gavene under treet, ikke lys i ulike farger eller strømpen som henger i stua. Vel, alt teller, men det som virkelig definerer julen rundt omkring i verden er lange kalkun-måltider med familie og venner.

Artikkelen er først publisert på King Goya.no

Her er den svenske utgaven av julenissen.
Her er den svenske utgaven av julenissen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden