Foreviger urbefolkningenes kultur før de forsvinner

Jimmy Nelson har brukt fem år på å dokumentere stammekulturer som står i fare for å gå over i historien.

Siden 2010 har Jimmy Nelson reist verden rundt for å dokumentere noen av de mest ikoniske urbefolkningene som fremdeles eksisterer. Hans uttalte mål er å etterlate en visuell arv for nåværende og fremtidige generasjoner som viser frem disse skjøre kulturene før de forsvinner.

I et tidligere intervju med KUNST, forklarer Nelson at han ønsker å hylle deres estetiske annerledeshet som en motvekt til moteindustriens manipulerte skjønnhetsbilde.

– Dette er en autentisk og ekte, naturlig skjønnhet. Jeg er en romantiker og estet. Jeg ønsker ikke å ta et dokumenterende bilde av dem jeg fotograferer, jeg vil ta et bilde som representerer dem, sier han til magasinet.

(Saken fortsetter under)

For å få en god innsikt i tradisjonell lokal kultur på Papua Ny-Guinea, anbefales en tur til landsbyen Tari der du kan bli kjent med Huli-folket. Foto: Jimmy Nelson

Formidler det hjertet føler

Samburu i Kenya, Tsaataan i Mongolia, Ylai i Indonesia og Kalam/Huli på Papua New Guinea er noen av urbefolkningene du kan oppleve gjennom Nelsons fotografier.

Alle bildene er laget med naturlig lys, skutt på film, med et storformatkamera. Svært lite er gjort i Photoshop i etterkant, i stedet planlegger Nelson fotografiene nøye før han tar dem.

Jimmy Nelson har de siste årene reist verden rundt og fotografert trettifem urbefolkningsgrupper. Foto: Jimmy Nelson
Jimmy Nelson har de siste årene reist verden rundt og fotografert trettifem urbefolkningsgrupper. Foto: Jimmy Nelson

– Jeg lager en visuell dokumentasjon, jeg er ikke opptatt av statistikk eller andre fakta om dem jeg fotograferer. Jeg formidler det øyet mitt ser og hjertet mitt føler. Det er et subjektivt prosjekt, jeg prøver ikke å gi en illusjon av objektivitet engang, forteller han til KUNST.

Les også: På denne paradisøya er det totalforbudt å gå i land

Må ikke tolkes bokstavelig

3. november åpnet fotoutstillingen «Before They Pass Away» på galleriet WILLAS contemporary i Oslo. Gallerist Ellen K. Willas forteller til ABC Nyheter at tittelen på utstillingen som varer frem til 14. januar, ikke må tolkes bokstavelig.
– Det Jimmy Nelson snakker om, er å forevige menneskene visuelt før kulturen deres forsvinner, ikke at folk faktisk dør. Bildene hans er av teknisk høy kvalitet, med en tematikk og fremstilling som gjør oss interessert. Han ikoniserer disse menneskene og bruker skjønnhet for å lokke oss inn.
Ellen K. Willas forteller at de har fått masse tilbakemeldinger siden fotoutstillingen åpnet i Tordenskioldsgate 7 i Oslo, særlig fra unge mennesker.
– De bruker god tid og dveler ved hvert bilde mens de tar inn alle detaljene. Mange får lyst til å reise, og flere reflekterer over hvordan vi bruker tatoveringer i vår egen sivilisasjon og hvordan våre subkulturer henter inspirasjon fra urfolk.

Les også: Dette er årets beste naturbilder

Kjenner ikke til lykke

Willas mener Jimmy Nelsons bilder gjør oss bevisste på hva vi selv er i ferd med å miste, som nærheten til naturen og gamle håndverkstradisjoner.
– Det er mange ting ved disse bildene som minner oss på at det finnes andre verdier enn å ha den nyeste merkejakka. I enkelte stammer skal man for eksempel kunne liste opp navn på forfedre syv generasjoner tilbake. Hvor mange av oss er i stand til å gjøre det samme, spør hun.

(Saken fortsetter under)

Himbaene er et folk i det nordlige Namibia som er beslektet med hereroene. Himba-folket ble kjent for et norsk publikum gjennom NRK-serien "Den store reisen". Foto: Jimmy Nelson
Himbaene er et folk i det nordlige Namibia som er beslektet med hereroene. Himba-folket ble kjent for et norsk publikum gjennom NRK-serien "Den store reisen". Foto: Jimmy Nelson

I intervjuet med KUNST, forteller Nelson selv at vår vestlige verden mangler grunnleggende verdier som han stadig gjenfinner på reisene sine. Verdier som handler om familielivet og samfunnsengasjement på et nært og praktisk plan.

– Lykke er et begrep vi har laget oss, vi er alltid på søken etter å bli lykkelige, og spør oss selv: Er vi lykkelige nå, vil dette gjøre oss mer lykkelige, hvordan kan man bli mer lykkelig?

– Flesteparten av dem jeg har møtt på reisene mine, vet ikke hva konseptet lykke er. Det er ikke at de ikke er lykkelige, men de tenker ikke på det på samme måte som oss. De lever i nuet, og det er nok.

Les også:

Studie: Reise gir høyere lykkefølelse enn bryllupsdagen

Slik vil reiselivet se ut i 2017

Dette er de tryggeste og de farligste landene du kan reise til

Personvernpolicy