Droner kan bli hjelpemiddel ved Preikestolen

Turister på fjellplatået Preikestolen ved Lysefjorden i Forsand kommune i Rogaland. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
Turister på fjellplatået Preikestolen ved Lysefjorden i Forsand kommune i Rogaland. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Regionrådet i Ryfylke vurderer å ta i bruk ny teknologi, blant annet droner som kan bidra med nødhjelp, ved turistattraksjoner som Preikestolen i Rogaland.

– Droner kan brukes til å overvåke og kontrollere store fjellområder mye raskere og mer effektivt enn folk til fots. Dette kan hjelpe til med å lokalisere savnede og droppe av utstyr, sier prosjektleder Ketil Barkved, som er regionutvikler i Ryfylke IKS til Stavanger Aftenblad.

De ser også på muligheten til å bruke droner til å fly inn alt fra fjellduker, varme klær og mat og drikke til folk som står fast i fjellene.

I områder med dårlig mobildekning kan man ved hjelp av droner fly inn sambandsutstyr slik at redningsmannskaper kan kommunisere med dem som trenger hjelp. Annen teknologi, som elektroniske informasjonstavler, utleie av nødalarmer, og såkalt meshnettverk der det mangler telefondekning, planlegges også å tas i bruk.

Preikestolen opplevde ny besøksrekord i år, og hjelpemannskaper i området har opplevd en økning i antall redningsoppdrag.

Les også:

Rekordsommer for Preikestolen og Kjerag

Norsk Friluftsliv sier nei til Preikestolen-avgift

Hollywood-interesse for norske landemerker

Personvernpolicy