Meny

Turistgebyr på trappene i EU

EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans presenterte onsdag et nytt forslag til registrering av reisende fra land med visumfrihet i EU. Foto: Vincent Kessler / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
I framtida kan briter bli tvunget til å betale 5 euro til EU for å besøke Norge.

EU-kommisjonen la onsdag fram sitt forslag til et nytt system der reisende fra land med visumfrihet må registrere for å kunne besøke Schengen-land. Norge er med i Schengen og vil dermed bli en del av ordningen.

Det nye systemet skal hete ETIAS. Kommisjonens forslag er at reisende skal betale et gebyr på 5 euro når de registrerer seg. De vil da få et grønt lys som vil vare i fem år.

– Reisende fra land med visumfrihet kan gjøre dette hjemmefra. Det blir enkelt, raskt, billig og effektivt, sier EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans.

Nettside og app

Det er ventet at prosessen vil gå smertefritt for minst 95 prosent av de reisende. Registreringen vil skje på en nettside eller i en app, og svaret vil komme etter bare noen minutter.

Men for enkelte vil varsellampen blinke rødt.

– Systemet er koblet til alle våre databaser og kan kontrollere informasjon og gi svar på bare noen minutter, forklarer EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos.

Kommisjonen beregner at det vil dukke opp sikkerhetsadvarsler i 1– 2 prosent av tilfellene.

Les også:  Frister danske pensjonister med feriesex

Omfatter millioner av reisende

Hensikten med systemet er å forhindre ulovlig innvandring og stanse personer som kan utgjøre en sikkerhetsrisiko. I tillegg skal systemet fange opp helsefarer.

Avramopoulos understreker at EU-kommisjonen ønsker å bevare bevegelsesfriheten til de mer enn 30 millioner menneskene som hvert år kommer til Schengen fra land med visumfrihet.

– Men i en tid med økende innvandringsstrømmer og med sikkerhets- og terrortrusler kan ikke vår åpenhet komme på bekostningen av vår sikkerhet, sier Avramopoulos.

Han bekrefter at også briter kan bli tvunget til å registrere seg når Storbritannia forlater EU.

Les også:  Dette kan være begynnelsen på slutten for tapt bagasje

Opp til medlemslandene

EU-kommisjonen sender nå forslaget videre til EU-parlamentet og EUs medlemsland for behandling der.

– Vi vil delta i de videre forhandlingene om forslaget, sier statssekretær Ove A. Vanebo (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet.

Vanebo mener det er i Norges interesse å styrke kontrollen på Schengens yttergrenser.

– Men for dette forslaget, som for alle nye forslag, er det nødvendig at systemets nytteverdi står i forhold både til den økte ressursbruken systemet vil medføre i utvikling og drift, og til omfanget av forpliktelsene de reisende til Schengen-området vil pålegges, sier Vanebo.

Ifølge Timmermans vil systemet i praksis betale seg selv gjennom gebyret på 5 euro per person. ETIAS har en utviklingskostnad på 212 millioner euro og vil koste anslagsvis 85 millioner euro i året å drive.

Les også:

Slik sjekker du inn så effektivt som mulig

Dette bør du vite om lasterommet på flyet

Dette skjer med den forsvunne bagasjen din

Reise
Populært