Flere togavganger mellom Oslo og Stockholm

Ekspresstoget X2000 trafikkerer strekningen mellom Oslo og Stockholm. Foto: Per Løchen NTB/NTB scanpix
Ekspresstoget X2000 trafikkerer strekningen mellom Oslo og Stockholm. Foto: Per Løchen NTB/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Togruten mellom Oslo og Stockholm får stadig flere passasjerer, og nå øker tallet på daglige avganger fra tre til fem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Administrerende direktør i det svenske togselskapet SJ, Christer Fritzson, har store ambisjoner for ruten, forteller han til Dagsavisen.

– I dag reiser 1,4 millioner med fly mellom Oslo og Stockholm. Vi tror at vi på lang sikt kan få 35 prosent av disse til å reise med tog i stedet, sier han.

I juli, august og september økte tallet på reisende med SJs tog mellom Oslo og Stockholm med 25 prosent. Fritzon sier de allerede har kapret nær 10 prosent av de om lag 1,4 millioner menneskene som årlig reiser mellom de to byene.

SJ satte inn sitt raskeste og mest moderne tog, X 2000, på strekningen i august i fjor og økte antallet daglige avganger fra to til tre. I desember øker det altså til fem.

Togturen mellom de to hovedstedene går nå unna på fire og en halv time, og Fritzon lover at togene fra 2017 skal bli mer punktlige. Hittil har de slitt med enkeltspor på deler av strekningen som gjør det vanskelig å ta igjen forsinkelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge forskningsleder Harald Thune-Larsen ved Transportøkonomisk institutt er det for tidlig å si om styrkingen av togtilbudet mellom Oslo og Stockholm har effekt på flytrafikken på samme strekning. Flytrafikken mellom de to byene har hittil i år økt med 3,5 prosent, men det kan være store variasjoner fra år til år og økningen kunne vært enda større uten det nye togtilbudet, sier Thune-Larsen.