Prisene på norske hotellrom står stille

Illustrasjonsfoto: Jan Haas / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Jan Haas / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antall utlendinger som overnatter på norske hoteller øker, men prisene står nesten stille. På åtte år har romprisen økt med 30 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens prisnivået på andre varer har økt med 20 prosent siden 2008, har altså prisen på norske hotellrom knapt rørt på seg, skriver Dagens Næringsliv. Nye hoteller og tøff konkurranse forklarer hvorfor hotellovernatting relativt sett er blitt betydelig billigere. Samtidig har bransjen opplevd en økning på 11 prosent i antall utenlandske overnattinger hittil i år. Det er selskapet Horwath HTL som står bak den årlige rapporten om hotellbransjens helsetilstand.

– De som ikke følger med i timen, kan få inntrykk av at alt går veldig bra, men de følger tydeligvis ikke med på lønnsomhetsutviklingen. Mange hoteller sliter trolig enda mer enn før for å holde hodet over vannet, sier analytiker Per-Erik Winther.

Fra 2008 og fram til i fjor økte inntektene per tilgjengelige rom med 0,2 prosent. Belegget holder seg i overkant av 50 prosent, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Norske hoteller har høyest produktivitet i Norden, og vi betjener dobbelt så mange rom per ansatt som for vel et tiår siden. Det har holdt hotellprisen nede og konkurranseevnen oppe. Samtidig er det slik at ett av tre hoteller ikke tjener penger, sier direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.